Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen 10.00-11.00: Vandaag 56 jaar geleden sloeg het polygoonjournaal alarm over de veldmuizenplaag die Nederland teisterde. De kleine beestjes richtten toen veel schade aan, maar tegenwoordig lijken we ze er goed onder te hebben want we horen nooit meer over plagen. Een gesprek met veldmuizenexpert Rob van Apeldoorn van de universiteit Wageningen. 10.15 Deze zomer gaat OVT op zoek naar Laaglands heldendom. In acht afleveringen komen acht verschillende soorten helden aan de orde: van zeehelden tot culthelden, van verzetshelden tot helden van het geloof. Met wisselende en vaste gasten en diverse columnisten: Moed, Beleid en Trouw, Een zoektocht naar laaglandse heroïek Afl 4: Verzetshelden - van Koppelstock tot Hannie Schaft Deel vier van een achtdelige serie over het Nederlandse heldendom Gasten: Gerard Rooyakkers, Jan Schulten en Liesbeth van der Horst Columns van Fik Meyer en Peter Paul de Baar Samenstelling: Mathijs Deen en Jos Palm 11.00-12.00: Naar aanleiding van het tachtigjarig bestaan van de VPRO in deze zomer wekelijks een kort hoorspel uit het VPRO-archief. Het hoorspel is een radiogenre dat de VPRO gedurende haar hele bestaan beoefend heeft. Zowel in de tijd van de dominees als daarna. Jammer genoeg is er van de vooroorlogse VPRO op dit gebied niets bewaard gebleven. Afl. 4 11.15 De Dorspsfabriek, afl. 4: De Kempense Zinkmaatschappij in Dorplein Deel vier van een achtdelige serie over fabrieken en hun invloed op de omgeving. Ten zuiden van het Brabantse Budel wordt in 1892 niet alleen een zinkfabriek gebouwd, maar ook een compleet dorp, als huisvesting van de arbeiders. Het dorp wordt dan ook vernoemd naar de stichters van de fabriek. De gebroeders Dor. Tot in de jaren zestig heeft de fabriek het helemaal voor het zeggen in Dorplein Samenstelling: Paul van der Gaag BESTELINFORMATIE: Wilt u deze afleveringen op CD ontvangen maak dan 8,50 euro over op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. Helden of Dorpsfabriek: en de uitzenddatum. U kunt de hele 8-delige series bestellen door overmaking van 35 euro op gironummer 444 600 o.v.v. serie Helden of serie Dorpsfabriek.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De veldmuizenplaag in de zomer van 1949

vanaf 00:03:53

Op 30 juli 1949 meldde het Polygoonjournaal dat Nederland te kampen had met een veldmuizenplaag. Michal Citroen praat met Rob van Apeldoorn van de Universiteit van Wageningen over muizenplagen in het verleden.

Laaglands heldendom. Afl. 4: Verzetshelden

vanaf 00:11:42

Deze zomer gaat OVT op zoek naar Laaglands heldendom. In acht afleveringen komen acht verschillende soorten helden aan de orde: van zeehelden tot culthelden, van verzetshelden tot helden van het geloof. Afl 4: Verzetshelden - van Koppelstock tot Hannie Schaft. Gasten: Gerard Rooyakkers, Jan Schulten en Liesbeth van der Horst Columns van Fik Meyer en Peter Paul de Baar. Presentatie: Matthijs Deen en Jos Palm.

Column van Fik Meyer: Demosthenes

vanaf 00:13:23

Demosthenes, dé spilfiguur in het pan-helleense verzet tegen Philippus II van Macedonië.

Column van Peter Paul de Baar: Balthasar Gerards

vanaf 00:34:17

Balthasar Gerards als katholieke oorlogsheld

VPRO 80 jaar - geschiedenis van het hoorspel: Een snoepreisje naar Parijs (1973)

vanaf 01:04:10

Hoorspel uitgezonden in het programma Nova Zembla, onder eindredactie van Rik Zaal.

De dorpsfabriek deel 4 - De Kempense Zinkmaatschappij in Dorplein

vanaf 01:17:04

Deel vier van een achtdelige serie over fabrieken en hun invloed op de omgeving. Ten zuiden van het Brabantse Budel wordt in 1892 niet alleen een zinkfabriek gebouwd, maar ook een compleet dorp, als huisvesting van de arbeiders. Het dorp wordt vernoemd naar de stichters van de fabriek, de gebroeders Dor. Tot in de jaren zestig heeft de fabriek het helemaal voor het zeggen in Dorplein. Samenstelling: Paul van der Gaag (herhaling 1991)

advertentie