Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: Aandacht voor de geschiedenis van de jaarlijkse Kinderpostzegelaktie die deze week weer van start ging. Met Nelleke Bakkeren, directievoorzitter van de Stichting Kinderpostzegels. Deze week werd door de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen de Heinekenprijs voor Historische wetenschap uitgereikt aan de Amerikaan Joel Mokyr. De in Nederland geboren Joel Mokyr promoveerde in Yale op de economische geschiedenis van de Lage Landen. Een gesprek met de economisch historicus die geldt als een wereldautoriteit op het gebied van de ontstaansgeschiedenis van het moderne industriële Europa en de relatie met de Verlichting. Met om + 10.30 de column van de oud-hoofdredacteur van de NRC, André Spoor N.a.v. het terugtrekken van Turkse kandidaten voor de Tweede Kamer vanwege de Armeense kwestie, het ontkennen van Armeense genocide, een gesprek met Erik Jan Zürcher, prof. Moderne geschiedenis van Turkije, en met de onderwijskundige Zerky Arslan, over hoe Turkije omgaat met het verleden. 11.00-12.00: Komende week wordt in het Duitse Ilmenau een gedenkplaat van onze eigen oud minister-president Hendrik Colijn onthuld in het hotel waar Colijn door de Duitsers werd geïnterneerd en waar hij op 18 september 1944 overleed. Een gesprek met Karin Bernet, stiefdochter van de hoteleigenaar en researchster van het project. Een reportage over de schilderingen in de onderaardse Sint Pietersberg die zijn onderzocht en gedateerd op de 14de en 15de eeuw. Met Henk Blaauw van de SOK, Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven, van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg. De maritiem-historicus Arne Zuidhoek over zijn zojuist verschenen ‘Piratenencyclopedie’. Een overzicht van bijna 1000 familienamen van Nederlandse en Belgische zeelui die door omstandigheden of uit vrije wil zeerover werden. 11.00-12.00: 11.25 In het Spoor terug: De Tsjechische spion Erwin van Haarlem Erwin van Haarlem was dertien jaar lang een topspion met een Nederlands paspoort die in Londen de Russen van cruciale informatie voorzag voor de onderhandelingen over ontwapening met de Amerikanen. Al die tijd speelde hij de zoon van de Nederlandse moeder Johanna van Haarlem. In werkelijkheid echter heette hij Vaclav Jelínek en was hij een agent van de Tsjechische geheime dienst StB. Een dramatisch spionageverhaal in 2 delen. Samenstelling: Hans Olink BESTELINFORMATIE: Wilt u dit tweeluik op CD ontvangen maak dan 8 ,50 euro over op gironummer 444 600 t.n.v. de vpro in Hilversum o.v.v. OVT Spoor terug: Erwin van Haarlem. Wilt u OVT zonder het Spoor terug ontvangen stort dan 8,50 euro op datzelfde gironummer o.v.v. OVT en de uitzenddatum INFO: ‘Piratenencyclopedie ‘- Arne Zuidhoek, uitg. Aspekt, isbn 90 5911 273 3 ‘Vals weerzien’- Stevo Akkerman, uitg. Nieuw Amsterdam, isbn 90 468 0155 1, verschijnt 25/10 Geïnspireerd door ware feiten, een roman over identiteit, opportunisme, illusie en desillusie tegen de achtergrond van de Koude Oorlog

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Geschiedenis van de kinderpostzegels

vanaf 00:06:10

Aandacht voor de geschiedenis van de jaarlijkse Kinderpostzegelaktie die deze week weer van start ging. Met Nelleke Bakkeren, directievoorzitter van de Stichting Kinderpostzegels. (met historische fragment)

Heinekenprijs voor economisch-historicus Joel Mokyr

vanaf 00:11:59

Deze week werd door de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen de Heinekenprijs voor Historische wetenschap uitgereikt aan de Amerikaan Joel Mokyr. De in Nederland geboren Joel Mokyr promoveerde in Yale op de economische geschiedenis van de Lage Landen. Een gesprek met de economisch historicus die geldt als een wereldautoriteit op het gebied van de ontstaansgeschiedenis van het moderne industriële Europa en de relatie met de Verlichting.

Column van de oud-hoofdredacteur van de NRC, André Spoor

vanaf 00:31:24

Column van de oud-hoofdredacteur van de NRC, André Spoor over herinneren

Turkse kamerleden-in-spe ontkennen de Armeense genocide uit 1915

vanaf 00:37:53

Een gesprek met Erik Jan Zürcher, prof. Moderne geschiedenis van Turkije, en met de onderwijskundige Zerky Arslan, over hoe Turkije omgaat met het verleden.

Standbeeld voor Colijn in Duitsland

vanaf 01:04:38

Komende week wordt in het Duitse Ilmenau een gedenkplaat van oud minister-president Hendrik Colijn onthuld in het hotel waar Colijn door de Duitsers werd geïnterneerd en waar hij op 18 september 1944 overleed. Een gesprek met Karin Bernet, stiefdochter van de hoteleigenaar en researchster van het project.

Grotschilderingen in de St. Pietersberg

vanaf 01:09:12

Een reportage over de schilderingen in de onderaardse Sint Pietersberg die zijn onderzocht en gedateerd op de 14de en 15de eeuw. Met Henk Blaauw van de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg.

Piraten in de Nederlandse geschiedenis

vanaf 01:15:26

De maritiem-historicus Arne Zuidhoek over zijn zojuist verschenen ‘Piratenencyclopedie’. Een overzicht van bijna 1000 familienamen van Nederlandse en Belgische zeelui die door omstandigheden of uit vrije wil zeerover werden.

Het Spoor terug: De Tsjechische spion Erwin van Haarlem (deel 1)

vanaf 01:24:55

Erwin van Haarlem was dertien jaar lang een topspion met een Nederlands paspoort die in Londen de Russen van cruciale informatie voorzag voor de onderhandelingen over ontwapening met de Amerikanen. Al die tijd speelde hij de zoon van de Nederlandse moeder Johanna van Haarlem. In werkelijkheid echter heette hij Vaclav Jelínek en was hij een agent van de Tsjechische geheime dienst StB. Een dramatisch spionageverhaal in 2 delen. Samenstelling: Hans Olink.

advertentie