Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: 58 jaar geleden kreeg de Zuid-Afrikaanse minister-president Jan Christiaan Smuts tijdens een feestelijke ceremonie zijn eredoctoraat kreeg uitgereikt. Martin van Meurs schreef in 1997 lijvig proefschrift over deze in Nederland inmiddels vergeten Jan Smuts. Juni 1976, nu 30 jaar geleden waren er grote rellen in de Soweto en andere townships in Zuid-Afrika. Een gesprek over het gewelddadig neerslaan van de rellen en de gevolgen daarna. Met o.a. Bart Luirink, correspondent in Zuid-Afrika. Met om ongeveer 10.30 de column van de journaliste Jacqueline Wesselius (oud-correspondente te Parijs) Deze week viert Mongolië haar 800-jarig bestaan en brengen prins Willem-Alexander en prinses Maxima een bezoek aan Mongolië om dit feit mee te vieren. Een gesprek over de geschiedenis van de staat Mongolië met Tjalling Halbertsma, auteur van diverse boeken over Mongolië. Het land van Genghis Khan. 11.00-12.00: Afgelopen vrijdag is het voorstel van de PvdA, VVD en SP voor gratis toegang tot Rijskmusea in Nederland besproken in de Ministerraad. Voor de Nederlandse Museumvereniging waarbij 440 musea zijn aangesloten en de Vereniging voor Rijksgesubsidieerde Musea met 26 leden is het voorstel een schrikbeeld. Historicus Gerard Rooyakkers, lid van de Raad van Cultuur over het voorstel. Een reportage over de glastentoonstelling ‘Wereldverbeteraars, idealen in glas’ in Leerdam. Met de conservator Job Mijhuizen ‘Hoe zijn aardrijkskundige namen ontstaan’. Een gesprek met Riemer Reinsma, auteur van het boek ‘Van hier tot Tokio’ over het ontstaan van de aardrijkskundige plaatsnamen. 11.25 Het Spoor terug: Een wereld van verschil Het geluid van de nieuwslezer op de radio, 1925- heden. Deel 1 van een tweeluik over de enorme verandering in het spreken van nieuwslezers op de radio. Aan de hand van vele fragmenten van nieuwslezers tussen 1925 en 2006 wordt duidelijk hoe de nieuwslezer steeds informeler is gaan praten. Samenstelling: David de Jongh BESTELINFORMATIE: Wilt u dit tweeluik op CD ontvangen maak dan 8 ,50 euro over op gironummer 444 600 t.n.v. de vpro in Hilversum o.v.v. OVT Spoor terug: Nieuwslezers. Wilt u OVT zonder het Spoor terug ontvangen stort dan 8,50 euro op datzelfde gironummer o.v.v. OVT en de uitzenddatum INFO: Boeken Mongolië – Tjalling Halbertsma, zie link Tentoonstelling ‘Wereldverbeteraars,: De versplinterde idealen van 125 jaar glasvorming’- Nationaal Glasmuseum, Leerdam. t/m 9/10/2006 ‘Van hier tot Tokio: Hoe zijn aardrijkskundige namen ontstaan’ – Riemer Reisnma, uitg. SDU, isbn 9012105641

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Generaal Jan Christiaan Smuts uit Zuid-Afrika

vanaf 00:07:10

In 1948 kreeg de Zuid-Afrikaan Jan Christiaan Smuts tijdens een feestelijke ceremonie zijn eredoctoraat kreeg uitgereikt. Martin van Meurs schreef in 1997 lijvig proefschrift over deze in Nederland inmiddels vergeten Jan Smuts, die betrokken was bij de oprichting van de Volkenbond na WO I en de VN na WO II. Interview van Paul van der Gaag.

Rellen in Soweto in Zuid-Afrika in 1976

vanaf 00:11:16

Op 16 juni 1976 waren er grote rellen in Soweto en andere townships in Zuid-Afrika. Die werden gewelddadig neergeslagen. Wat waren de oorzaken van het geweld? Was het toeval dat de rellen in Soweto begonnen? Waren deze rellen een keerpunt in de geschiedenis van Zuid-Afrika? Paul van der Gaag spreekt met Bart Luirink, correspondent in Zuid-Afrika, en met Ineke Kessel van het Afrika-Studiecentrum in Leiden.

Column van Jacqueline Wesselius: Charles de Gaulle

vanaf 00:32:54

Wesselius had niet erg veel op met de Franse politicus De Gaulle, zeker zolang hij aan het bewind was, en dat was érg lang. Veel later kreeg ze toch een zeker respect en ook wel begrip voor De Gaulle. Hij had onmiskenbaar duistere kanten. Hij was autoritair, en megalomaan maar hij was tegelijkertijd een echte staatsman, met een visie – die je kon delen of niet.

Mongolië 800 jaar: geschiedenis van een land

vanaf 00:38:08

Mongolië strekte zich eeuwen geleden uit tot Midden-Europa en was daarmee het grootste wereldrijk ooit. De Mongolen verenigden zich achthonderd jaar geleden onder Dzjenghis Kahn en veroverden in korte tijd een enorm gebied. Het nomadenvolk wist dit met een relatief klein leger voor elkaar te krijgen. Hans Olink spreekt over de geschiedenis van Mongolië met Tjalling Halbertsma, auteur van diverse boeken over Mongolië.

Gratis toegang tot Rijksmusea?

vanaf 01:04:43

Op 16 juni 2006 is het voorstel van de PvdA, VVD en SP voor gratis toegang tot Rijskmusea in Nederland besproken in de Ministerraad. Voor de Nederlandse Museumvereniging waarbij 440 musea zijn aangesloten en de Vereniging voor Rijksgesubsidieerde Musea met 26 leden is het voorstel een schrikbeeld. Paul van der Gaag spreekt met historicus Gerard Rooyakkers, lid van de Raad van Cultuur over het voorstel.

Gratis toegang tot Rijksmusea?

vanaf 01:04:43

Op 16 juni 2006 is het voorstel van de PvdA, VVD en SP voor gratis toegang tot Rijskmusea in Nederland besproken in de Ministerraad. Voor de Nederlandse Museumvereniging waarbij 440 musea zijn aangesloten en de Vereniging voor Rijksgesubsidieerde Musea met 26 leden is het voorstel een schrikbeeld. Paul van der Gaag spreekt met historicus Gerard Rooyakkers, lid van de Raad van Cultuur over het voorstel.

Wereldverbeteraars, idealen in glas

vanaf 01:10:00

Een reportage over de glastentoonstelling ‘Wereldverbeteraars, idealen in glas’ in Leerdam. Met de conservator Job Mijhuizen. Reportage van Michal Citroen.

Het ontstaan van aardrijkskundige namen

vanaf 01:16:56

Hoe zijn aardrijkskundige namen ontstaan? Paul van der Gaag spreekt met Riemer Reinsma, auteur van het boek ‘Van hier tot Tokio’ over het ontstaan van de aardrijkskundige plaatsnamen.

Het Spoor terug: Een wereld van verschil (deel 1)

vanaf 01:24:22

Het geluid van de nieuwslezer op de radio, 1925- heden. Deel 1 van een tweeluik over de enorme verandering in het spreken van nieuwslezers op de radio. Aan de hand van vele fragmenten van nieuwslezers tussen 1925 en 2006 wordt duidelijk hoe de nieuwslezer steeds informeler is gaan praten. Samenstelling: David de Jongh

advertentie