Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: Deze week hield minister Veerman een pleidooi voor het invoeren van smaaklessen 'Kinderen moeten weer weten hoe goed en gezond eten smaakt'. De culinair journalist Johannes van Dam over veranderende smaak. De stembuszege van Hamas bij de Palestijnse verkiezingen heeft iedereen verrast, ook de Israëlische Geheime Dienst. En deze week ging ook de film ‘Münich’ van Steven Spielberg in Nederland in première. Aanleiding voor een gesprek over de geschiedenis van de Mossad en de Israëlische Veiligheidsdiensten met Midden-Oosten deskundige Ruud Hoff en Israël-correspondent Salomon Bouman. Met om ongeveer 10.30 de column van de journalist Peter Brusse Een gesprek met Jan Pieter van der Sterre over zijn keuze en vertaling van de teksten van Voltaire over Holland en de Hollanders onder de titel 'Voltaire en de Republiek'. 11.00-12.00: Historische boeken gerecenseerd door Paul Arnoldussen en Han van der Horst 11.25 Het Spoor terug: Onbespoten idealen Een vierdelige serie over de pioniers in de alternatieve landbouw en duurzame energie Afl. 4: De Gezonde Hemelbestormers Vanaf de jaren zestig in de vorige eeuw wordt de kritiek op de gangbare landbouwmethoden met zijn kunstmest en het 'vergiftigde' voedsel steeds luider. Een kleine groep mensen trekt hieruit ook conclusies. 'Gangbare' boeren gaan over op alternatieve landbouwmethoden, verontruste stadsbewoners trekken zich terug op het platteland om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan een gezondere en natuurlijke wereld. En met succes: alternatieve landbouw en voeding is niet meer weg te denken uit de maatschappij Samenstelling: Gerard Leenders en Peter Meijwes BESTELINFORMATIE: Wilt u het Spoor terug op CD ontvangen maak dan 15,50 euro over voor dit vierluik op gironummer 444 600 t.n.v. de vpro in Hilversum o.v.v. OVT Spoor terug: Onbespoten idealen. Wilt u OVT zonder het Spoor terug ontvangen stort dan 8,50 euro op datzelfde gironummer o.v.v. OVT en de uitzenddatum. INFO: 'Voltaire en de Republiek: Teksten van Voltaire over Holland en Hollanders' - Jan Pieter van der Sterre, uitg. Atlas, isbn 90 450 0803 3 BESPROKEN BOEKEN 2E UUR: ‘Al te goed is buurmans gek: het Nederlandse vreemdelingenbeleid 1840-1940’- Corrie van Eijl, uitg. Aksant, isbn 90 5260 194 1 ‘De geschiedenis van Indische Nederlanders’- Ulbe Bosma, Remco Raben, Wim Willems, uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 22932 6 ‘A.E. Cohen als geschiedschrijver van zijn tijd’ – J.C.H. Blom e.a., uitg. Boom, isbn 9085061830 Film: ‘Das Goebbels experiment: Dagboek van een propaganda minister’ Van Lutz Hachmeister en Michael Kloft Vanaf 9/2 in de Nederlandse filmtheaters ‘Elie Luzac (1721-1796),: Boekverkoper van de verlichting’ - Rietje van Vliet, uitg. Vantilt, isbn 90 77503 37 4 ‘Leven in Utrecht 1850-1914: Groei naar een moderne stad’ – P.D. ’t Hart, uitg. Verloren, isbn 90 6550 888 0

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 2006 29 jan 2006 uur 1

vanaf 00:02:28

Smaaklessen

vanaf 00:06:08

Deze week hield minister Veerman een pleidooi voor het invoeren van smaaklessen. 'Kinderen moeten weer weten hoe goed en gezond eten smaakt'. Het idee van de minister is niet nieuw. Ook culinair journalist Johannes van Dam pleit al 20 jaar voor smaaklessen. Paul van der Gaag spreekt met hem hierover.

Geschiedenis van de Mossad

vanaf 00:10:31

De stembuszege van Hamas bij de Palestijnse verkiezingen heeft iedereen verrast. Ook de Israëlische geheime dienst heeft de overwinning van Hamas kennelijk niet zien aan komen. Hun liquidatiepolitiek tegen Hamas heeft duidelijk niet het gewenste effect gehad. Deze week ging bovendien de film ‘Münich’ van Steven Spielberg in Nederland in première. Een film waarin het verhaal van een liquidatieteam van de Mossad centraal staat. Paul van der Gaag praat naar aanleiding van deze gebeurtenissen over de geschiedenis van de Mossad en de Israëlische Veiligheidsdiensten met Midden-Oosten deskundige Ruud Hoff en Israël-correspondent Salomon Bouman.

Column van Peter Brusse: Homoseksuelen

vanaf 00:34:48

Het COC bestaat dit jaar zestig jaar. Homoseksuelen hebben in de loop van der jaren veel bereikt, maar er blijft werk aan de winkel, zo meent Peter Brusse. Als voorbeeld neemt hij Engeland waar deze week een Lagerhuislid in de moeilijkheden kwam omdat hij bekende een homoseksueel verleden te hebben. Engeland heeft een rijke homoseksuele traditie, en dat terwijl het tot 1967 bijna het enige land in Europa was waar homoseksualiteit bij de wet verboden was.

Voltaire en de Republiek

vanaf 00:40:00

Voltaire nam in zijn tijd de heersende orde op de korrel. Zijn meningen waren tegendraads. Kun je hem vergelijken met Fortuyn, vraagt Hans Olink zich af. Hij praat onder andere hierover met Jan Pieter van der Sterre, en over diens keuze en vertaling van de teksten van Voltaire over Holland en de Hollanders onder de titel 'Voltaire en de Republiek'.

OVT 2006 29 jan 2006 uur 2

vanaf 01:03:27

Historische zaken besproken door Paul Arnoldussen en Han van der Horst

vanaf 01:04:20

‘Al te goed is buurmans gek: het Nederlandse vreemdelingenbeleid 1840-1940’- Corrie van Eijl; ‘De geschiedenis van Indische Nederlanders’- Ulbe Bosma, Remco Raben, Wim Willems; ‘A.E. Cohen als geschiedschrijver van zijn tijd’ – J.C.H. Blom e.a.; ‘Elie Luzac (1721-1796),: Boekverkoper van de verlichting’ - Rietje van Vliet; ‘Leven in Utrecht 1850-1914: Groei naar een moderne stad’ – P.D. ’t Hart; Film: ‘Das Goebbels experiment: Dagboek van een propaganda minister’ van Lutz Hachmeister en Michael Kloft.

Het Spoor terug: Onbespoten idealen, deel 4

vanaf 01:24:33

Een vierdelige serie over de pioniers in de alternatieve landbouw en duurzame energie Afl. 4: De Gezonde Hemelbestormers Vanaf de jaren zestig in de vorige eeuw wordt de kritiek op de gangbare landbouwmethoden met zijn kunstmest en het 'vergiftigde' voedsel steeds luider. Een kleine groep mensen trekt hieruit ook conclusies. 'Gangbare' boeren gaan over op alternatieve landbouwmethoden, verontruste stadsbewoners trekken zich terug op het platteland om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan een gezondere en natuurlijke wereld. En met succes: alternatieve landbouw en voeding is niet meer weg te denken uit de maatschappij Samenstelling: Gerard Leenders en Peter Meijwes

advertentie