Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen 10.00-11.00: De Vereniging tegen de Kwakzalverij bestaat deze maand 125 jaar. Cees Renckens, voorzitter van de vereniging, over de strijd tegen de alternatieve geneeswijzen zoals bijv. deze week weer de producten van Conny Breukhoven. Vorige week werd het eerste deel van de serie ‘Plaatsen van herinnering’ gepresenteerd. Naar het Franse voorbeeld van de serie ‘Lieux de mémoire’ van Pierre Nora komt nu in Nederland ook een geschiedschrijving over historisch belangrijke plaatsen in Nederland tot stand. Het eerste nu verschenen deel gaat over Nederland in de twintigste eeuw’. Een gesprek met de hoofdredacteur van het project prof. Henk Wesseling. Met om + 10.30 de column van de journalist Jan van der Putten Wouter Veraart promoveert komende week op het proefschrift ‘Ontrechting en rechtsherstel in Nederland en Frankrijk in de jaren van bezetting en wederopbouw’. Een gesprek met hem over de gebreken en problemen die zich in het naoorlogse restitutieproces in Nederland hebben voorgedaan en de vergelijking met Frankrijk. 11.00-12.00: Eten protestanten anders dan anderen? Het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme geeft de menukaarten uit hun collectie uit onder de titel ‘Wat eten we vanavond? Protestants! Een gesprek met de columniste Marjoleine de Vos, mede-samenstelster van de bundel. ‘Armoede treedt binnen, levensverhalen van landarbeiders’. Onder deze titel verscheen afgelopen week na 25 jaar een geheel vernieuwde uitgave met daarin verhalen van landarbeiders - door ooggetuigen zelf verteld - en de geschiedenis van de landarbeiders van voor de twintigste eeuw. Een gesprek met de auteur van het boek Kees Slager over deze uitgestorven beroepsgroep. 11.20 Deze week verscheen het boek ‘Oerend Hard, Het onmogelijke hökersleven van Ben Jolink’ van Jos Palm. Hij maakte tegelijkertijd met het boek een tweeluik over de beginjaren van de band Normaal voor het Spoor terug onder de titel: Een onmundige hoop kabaal Aflevering 1: rock-'n-roll in het dorp van Hendrik Haverkamp INFO: ‘Kwakzalverij 125 jaar medische folklore’- red. Hans van Maanen, uitg. Boom, isbn 9085061687 (pres. 12/11) ‘Plaatsen van herinnering, Nederland in de twintigste eeuw’-red. Wim van den Doel, uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 2856 7 ‘Ontrechting en rechtsherstel in Nederland en Frankrijk in de jaren van bezetting en wederopbouw’- Wouter Veraart, uitg. Kluwer, isbn 9013030084 ‘Wat eten we vanavond? Protestants!’- George Harinck en Marjoleinde de Vos, uitg. Donum-reeks, isbn 9072319222 ‘Armoede treedt binnen, levensverhalen van landarbeiders’- Kees Slager, uitg. De Koperen Tuin, Goes, isbn 90 76815 20 8 ‘Oerend Hard, Het onmogelijke hökersleven van Ben Jolink’- Jos Palm, uitg. Contact, isbn 9025426336

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

125 jaar Vereniging tegen kwakzalverij

vanaf 00:06:46

De Vereniging tegen de Kwakzalverij bestaat deze maand 125 jaar. Kwakzalverij is alle geneeswijzen waarvan het nut niet wetenschappelijk is bewezen. De vereniging is in 1880 opgericht omdat in 1865 door Thorbecke een wet werd ingevoerd dat alleen artsen opgeleid aan de universiteit het beroep mochten uitoefenen. Het bleek dat niemand zich aan de wet niet, artsen niet, maar ook politici niet. Daarom werd de vereniging opgericht. Michal Citroen spreekt met Cees Renckens, voorzitter van de vereniging, over de strijd tegen de alternatieve geneeswijzen zoals bijvoorbeeld deze week weer de producten van Conny Breukhoven.

Plaatsen van herinnering

vanaf 00:13:09

Hier op het mediapark zitten we op vlakbij een lieu de mémoire: een zogenaamde plaats van herinnering. Hier werd alweer 3 jaar geleden Pim Fortuyn vermoord. Met Pim Fortuyn besluit het eerste deel over Nederland in de twintigste eeuw. En in de aankomende jaren zullen er nog 3 delen verschijnen over de vroegere geschiedenis van ons land. Jos Palm spreekt met H.L. Wesseling, voormalig hoogleraar te Leiden, en Kees Slager, voormalig OVT-presentator, over wat een lieu dé memoire eigenlijk is en wat voor een soort geschiedschrijving het oplevert.

Column van Jan van der Putten: Chinese privacy

vanaf 00:32:41

Over het privé-leven van Europese politici is heel wat bekend. In China is dit ondenkbaar, zegt Jan van der Putten. De Chinese partijleider-president Hu Jintao is al drie jaar aan de macht maar er is nu nog even weinig bekend als toen hij aantrad. Over zijn beleid is iets meer bekend, maar iedere discussie erover ontbreekt in de Chinese media.

Rechtsherstel in Nederland en Frankrijk

vanaf 00:38:08

Was het Nederlandse rechtsherstel na de bezetting van1940-1945 gebrekkig, willekeurig en misschien zelfs wel amateuristisch te noemen? Het antwoord is te vinden in het proefschrift: 'Ontrechting en Rechtsherstel in Nederland en Frankrijk in de jaren van bezetting en wederopbouw' van Wouter Veraart. Michal Citroen spreekt met hem.

Protestants eten

vanaf 01:05:06

Eten protestanten anders dan anderen? Het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlandse Protestantisme geeft de menukaarten uit hun collectie uit onder de titel 'Wat eten we vanavond? Protestants! Michal Citroen spreekt met de columniste Marjoleine de Vos, mede-samenstelster van de bundel.

Landarbeiders

vanaf 01:10:56

'Armoede treedt binnen, levensverhalen van landarbeiders'. Onder deze titel verscheen afgelopen week na 25 jaar een geheel vernieuwde uitgave met daarin verhalen van landarbeiders - door ooggetuigen zelf verteld - en de geschiedenis van de landarbeiders van voor de twintigste eeuw. Michal Citroen spreekt met de auteur van het boek Kees Slager over deze uitgestorven beroepsgroep.

Het Spoor terug: Normaal - Een onmundig hoop kabaal. Deel 1

vanaf 01:21:11

Deze week verscheen het boek 'Oerend Hard, Het onmogelijke hökersleven van Ben Jolink' van Jos Palm. Hij maakte tegelijkertijd met het boek een tweeluik over de beginjaren van de band Normaal voor het Spoor terug . Aflevering 1: rock-'n-roll in het dorp van Hendrik Haverkamp

advertentie