Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00-11.00: Willem van Oranje mocht niet, maar Marnix van St. Aldegonde leek nog vrij te zijn. Dus presenteerden Nawijn en de Winter hun Marnix van St. Aldegonde denktank. Maar het is de vraag of de heren daar een geestverwant te pakken hebben. Een gesprek met historicus Henk van Nierop over de vluchteling en papenhater van St. Aldegonde. Deze week werd de 80 jarige Edgar Killen veroordeeld tot 60 jaar cel, 41 jaar nadat hij drie burgerrechtenactivisten liet ombrengen. Een belangrijke erkenning van het rassengeweld in Mississippi in de jaren ‘60. Een gesprek met Amerikanist Hans Veldman over de achtergronden en de reacties van de politiek toen en het effect op de geschiedenis daarna. Met om ongeveer 10.30u de column van de journalist Jan van der Putten. Thucydides beschreef de pest in Athene tijdens de Peloponesische oorlog, Suetonius schreef over de pest na de Vesuviusuitbarsting en aan Silius danken we beschrijvingen van een pest tijdens de Tweede Punische oorlog, waarbij niet alleen mensen, maar ook honden, vogels en wilde dieren het loodje legden. Grote epidemieën, maar was het ook de pest? En zo niet, wat was het dan wel? Een gesprek met de medicus Duurt Rijkels, die beschrijvingen van drie grote epidemieën uit de oudheid onderzocht en er in Leiden op promoveerde onder de titel ‘Agnosis en diagnosis: over pestilentiën in het Romeinse keizerrijk’ . 11.00-12.00: Historische boekenrecensies met Han van der Horst en Hans Renders. Met om 11.25 Het Spoor terug: 'Ik heb het heele geval van A tot Z mede gemaakt' Een tweeluik over de muiterij op de Zeven Provinciën in 1933. Deel 2. In deze radiodocumentaire gaat Jaap Mostert op zoek naar de ware toedracht rond de mysterieuze dood van zijn oudoom Lieuwe Posthuma, korporaal- bottelier op de Zeven Provinciën, het pantserdekschip van de Koninklijke Marine. INFO: - ‘Agnosis en diagnosis: over pestilentiën in het romeinse keizerrijk’ – D.F. Rijkels, (eigen beheer) Te bespreken boeken 2e uur: ‘In ballingschap: De Nederlandse kolonie in Engeland 1940-1945’ – Henri van der Zee, uitg. de Bezige Bij, isbn 90 234 1739 9 ‘Academische illusies, De Groningse universiteit in een tijd van crisis, bezetting en herstel 1930-1950’- Klaas van Berkel, isbn 90 351 2684 x (Hans) ‘Anatomie van het Fascisme’- Robert Paxton, uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 2784 6 ‘Stalin: De man en zijn invloed’- Leon Trotski, inl. A. Stam, uitg. Aspekt, isbn 90 5911 451 5 ‘Seks en de seksen – een geschiedenis van de moderne omgangsvormen’ – Cas Wouters, uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 2712 9 Film: Kinsey Van Bill Condon, over seksuoloog Alfred Kinsey, schrijver van onder andere de geruchtmakende studie Sexual Behaviour in the Human Male (1948)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Marnix van St. Aldegonde

vanaf 00:06:01

Marnix van St. Aldegonde staat vooral bekend als de mogelijke schrijver van de tekst van ‘Het Wilhelmus.’ Doordat de politici Nawijn en De Winter hun nieuwe denktank naar hem willen noemen, is de vraag wie deze historische figuur eigenlijk was op zijn plaats. Mathijs Deen spreekt met historicus Henk van Nierop over de calvinistische vluchteling en papenhater Van St. Aldegonde.

Rassengeweld in Mississippi in de jaren zestig

vanaf 00:12:40

In de jaren zestig speelde in Amerika de rassenkwestie. Dat liep soms zo hoog op dat er burgerrechtenactivisten werden vermoord. Een dergelijk drievoudige moord werd in 1988 verfilmd onder de titel ‘Mississippi Burning.’ Het onderzoek naar de moorden werd tegengewerkt door lokale autoriteiten. Paul van der Gaag spreekt met Amerikanist Hans Veldman over de achtergronden en de reacties van de politiek toen en het effect op de geschiedenis daarna. Had de rassenkwestie een beslissende invloed op de politieke aardverschuiving in de Zuidelijke staten van het democratische naar de republikeinse kamp?

Column van Jan van der Putten: Mao

vanaf 00:32:46

De Chinese dictator Mao was leugenachtige massamoordenaar, die verantwoordelijk was voor de dood van 70 miljoen landgenoten (in vredestijd!). Een recent boek van Jung ‘Wilde Zwanen’ Chang en haar man Jon Halliday weet dit overtuigend te betogen. Aan de andere kant constateert Van der Putten dat Mao nog steeds zeer geliefd is in China. Hoe kan dat?

Pestilentien in het Romeinse keizerrijk

vanaf 00:38:19

In het Romeinse keizerrijk zijn er drie bekende gevallen van pestilentiën (epidemieën van ernstige infectieziekten met hoge sterfte) geweest, bijvoorbeeld tijdens de keizers Marcus Aurelius en Justinianus. Om welke ziektes ging het hier, pest of pokken of andere ziektes? Mathijs Deen spreekt met de medicus Duurt Rijkels, die beschrijvingen van deze epidemieën onderzocht en er op promoveerde onder de titel 'Agnosis en diagnosis: over pestilentiën in het Romeinse keizerrijk' . Ook over het niveau van de Romeinse geneeskunst en de bekende arts Galenus. En hoe zwaar werd het Romeinse Rijk getroffen door dit soort epidemieën?

Historische zaken besproken door Renders en Van der Horst

vanaf 01:04:31

Boeken: 'In ballingschap: De Nederlandse kolonie in Engeland 1940-1945' - Henri van der Zee; 'Academische illusies, De Groningse universiteit in een tijd van crisis, bezetting en herstel 1930-1950'- Klaas van Berkel; 'Anatomie van het Fascisme'- Robert Paxton; 'Stalin: De man en zijn invloed'- Leon Trotski; 'Seks en de seksen - een geschiedenis van de moderne omgangsvormen' - Cas Wouters; Film: ‘Kinsey’ Van Bill Condon, over seksuoloog Alfred Kinsey, schrijver van onder andere de geruchtmakende studie Sexual Behaviour in the Human Male (1948)

Het Spoor terug: Ik heb het heele geval van A tot Z mede gemaakt: deel 2

vanaf 01:27:26

Een tweeluik over de muiterij op de Zeven Provinciën in 1933. Deel 2. In deze radiodocumentaire gaat Jaap Mostert op zoek naar de ware toedracht rond de mysterieuze dood van zijn oudoom Lieuwe Posthuma, korporaal- bottelier op de Zeven Provinciën, het pantserdekschip van de Koninklijke Marine.

advertentie