Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen 10.00-11.00: Bergbeklimmer Ronald Naar over de Yeti, de verschrikkelijke sneeuwman. Op 13 november 1953 sprak sir Edmund Hillary zich uit over het wel of niet bestaan van deze sneeuwman. ‘Het is weer mis in Parijs’. N.a.v. de rellen in de Franse voorsteden een gesprek met Pim den Boer, hgl. Europese cultuurgeschiedenis en Leo Lucassen, hoogleraar sociale geschiedenis over de vroegere revoltes in Frankrijk. Met om + 10.30 de column van de journalist Peter Brusse Deze week is het boek ‘Boze geesten van Berlijn’ van Philippe Remarque verschenen. Hij was 6 jaar Volkskrant-correspondent in Berlijn. Een gesprek met hem over het altijd bestaande spanningsveld tussen verleden en toekomst in Berlijn. Alle discussies in Berlijn zijn historisch beladen door de bewogen geschiedenis van deze stad. 11.00-12.00: Tussen 1614 en 1652 vestigenden Nederlandse walvisvaarders zich op Spitsbergen de nederzetting Smeerenburg. De collectie archeologische voorwerpen uit deze nederzetting werden na opgravingen door Groningse archeologen in Nederland tentoongesteld. Deze Smeerburgencollectie wordt nu komende week teruggeven aan Noorwegen. Louwrens Hacquebord, directeur van het Arctisch centrum in Groningen over deze overdracht. Een reportage over de geschiedenis van het straatrumoer met Hans Buiter n.a.v. zijn net verschenen boek ‘Riool, rails en asfalt: 80 jaar straatrumoer in vier Nederlandse steden’. Jan de Bruin over het van zijn hand verschenen boek ‘Het boetekleed ontsiert de man niet: Abraham Kuyper en de Lintjesaffaire (1909-1910)’ In 1909 kwam Kuyper in opspraak door de zogeheten 'Lintjesaffaire'. Men ontdekte dat er in 1903 op voorspraak van Kuyper aan de Amsterdamse koopman Rudolph Lehman een koninklijke onderscheiding was gegeven, in ruil voor een storting in de partijkas van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP). 11.25 In het Spoor terug: Een onmundige hoop kabaal Een tweeluik over de beginjaren van de band Normaal Aflevering 2: Hökers contra stadse stoepenschijters Samenstelling: Gerard Leenders en Jos Palm INFO: ' The immigrant threat: the integration of old and new migrants in Western Europe since 1850. Urbana and Chicago' - Leo Lucassen, University of Illinois Press, 2005, isbn 0252072944. ‘Boze geesten van Berlijn’- Philippe Remarque, uitg. Mets & Schilt, isbn 90 5330 453 3 ‘Riool, rails en asfalt: 80 jaar straatrumoer in vier Nederlandse steden’ – Hans Buiter, uitg. Walburg Pers, isbn 90 5730 406 6 ‘Het boetekleed ontsiert de man niet: Abraham Kuyper en de Lintjesaffaire (1909-1910)’- Jan de Bruijn, uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 2798 6 ‘Oerend Hard, Het onmogelijke hökersleven van Ben Jolink’- Jos Palm, uitg. Contact, isbn 9025426336

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Yeti, ofwel de verschrikkelijke sneeuwman

vanaf 00:07:33

Op 13 november 1953 sprak sir Edmund Hillary zich uit over het wel of niet bestaan van de verschrikkelijke sneeuwman. Michal Citroen spreekt met bergbeklimmer Ronald Naar over de Yeti, die voor hem zeker geen sprookje is.

Revoltes in Frankrijk

vanaf 00:14:31

44 jaar geleden, in november 1961 waren er rellen in Parijs. Studenten betoogden toen voor de vrede in Algerije. Nu in november 2005 worden in Parijs weer barricades opgeworpen. En als Parijs in brand staat, dan hangt de geur van revolutie in de lucht, zo leert de geschiedenis. Hierover en over vroegere revoltes in Frankrijk praat Michal Citroen met Pim den Boer, hoogleraar Europese cultuurgeschiedenis en Leo Lucassen, universitair hoofddocent Economische en Sociale geschiedenis.

Column van Peter Brusse: Poppy Day

vanaf 00:33:38

Vandaag is het Poppy Day en herdenken de Britten de militairen die in de oorlogen zijn gesneuveld. Het verschil tussen Remembrance Day en onze 4 mei-herdenking is groot, aldus Peter Brusse. De Britten herdenken hun ‘glorious Dead’, wij de slachtoffers; niemand zal hen glorious of roemrijk noemen.

'Boze geesten van Berlijn'

vanaf 00:39:00

Berlijn, de stad van de toekomst, met een belast verleden. Berlijn worstelt met haar verleden. Philippe Remarque schreef er een boek over: 'Boze geesten van Berlijn'. Hij was 6 jaar Volkskrant-correspondent in Berlijn. Hans Olink spreekt met hem over het altijd bestaande spanningsveld tussen verleden en toekomst in Berlijn.

Smeerenburg

vanaf 01:04:40

Teruggeven is in. Deze week werd een eeuwenoud hoofd van een Maori teruggegeven aan Nieuw-Zeeland. Komende week wordt de Smeerenburgcollectie teruggegeven aan Noorwegen. Tussen 1614 en 1652 vestigden Nederlandse walvisvaarders zich op Spitsbergen, op de nederzetting Smeerenburg. De collectie archeologische voorwerpen uit deze nederzetting werden na opgravingen door Groningse archeologen in Nederland tentoongesteld. Michal Citroen spreekt met Louwrens Hacquebord, directeur van het Arctisch centrum in Groningen over deze overdracht.

Riool, rails en asfalt

vanaf 01:09:34

Hoe komt het toch dat het Damrak in Amsterdam zo lelijk is? Mathijs Deen probeert in deze reportage het antwoord te vinden met Hans Buiter naar aanleiding van Buiter's pas verschenen boek 'Riool, rails en asfalt: 80 jaar straatrumoer in vier Nederlandse steden'.

De Lintjesaffaire van Abraham Kuyper

vanaf 01:15:57

Een bijna vergeten affaire uit de Nederlandse politieke geschiedenis is de Lintjesaffaire van Abraham Kuyper. In 1909 kwam Kuyper in opspraak. Men ontdekte dat er in 1903 op voorspraak van Kuyper aan de Amsterdamse koopman Rudolph Lehman een koninklijke onderscheiding was gegeven, in ruil voor een storting in de partijkas van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP). Michal Citroen spreekt met Jan de Bruin over het van zijn hand verschenen boek 'Het boetekleed ontsiert de man niet: Abraham Kuyper en de Lintjesaffaire (1909-1910)'

Het Spoor terug: Normaal - Een onmundige hoop kabaal. Deel 2

vanaf 01:26:08

Een tweeluik over de beginjaren van de band Normaal Aflevering 2: Hökers contra stadse stoepenschijters Samenstelling: Gerard Leenders en Jos Palm

advertentie