Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00-11.00: 9 juli 1959, precies 47 jaar geleden werd het kraaiennest van de Euromast met hydraulische persen naar de top op 100m hoogte geduwd en telkens gestut. Polygoonfragment. Een gesprek met dhr. Konings, hij was tot de jaren ' 80 van de vorige eeuw werkzaam bij de technische dienst van de Euromast. 10.15: Deze zomer gaat OVT op zoek naar Laaglands heldendom. In acht afleveringen komen acht verschillende soorten helden aan de orde: van zeehelden tot culthelden, van verzetshelden tot helden van het geloof. Met wisselende en vaste gasten en diverse columnisten: Moed, Beleid en Trouw, Een zoektocht naar laaglandse heroïek Afl 1: Geloofshelden: van Bonifatius tot Lidwina de IJsheilige Deel één van een achtdelige serie over het Nederlandse heldendom Gasten: Gerard Rooyakkers, Peter Jan Margry en Wim Zaal Columns van Fik Meyer en Herman Selderhuis Samenstelling: Mathijs Deen en Jos Palm 11.00-12.00: Naar aanleiding van het tachtigjarig bestaan van de VPRO in deze zomer wekelijks een kort hoorspel uit het VPRO-archief. Het hoorspel is een radiogenre dat de VPRO gedurende haar hele bestaan beoefend heeft. Zowel in de tijd van de dominees als daarna. Jammer genoeg is er van de vooroorlogse VPRO op dit gebied niets bewaard gebleven. Afl. 1: 1948. Op 11 januari van dat jaar begon de VPRO met de hoorspelvertolking een serie bijbelverhalen bewerkt door A. Defresne. "De moderne hoorspelversie" van: De Barmhartige Samaritaan, met de acteurs Fé Sciarone, Sylvia Schipper en Rien van Noppen. 11.15 De Dorspsfabriek, afl. 1: De Gazelle-fietsfabriek in Dieren Deel één van een achtdelige serie over fabrieken en hun invloed op de omgeving. "Fietsenmaken is ons werk doch alleen het Gazelle-merk" zo luidt een van de regels uit het lied over de Gazellefabriek. De geschiedenis van een Nederlands familiebedrijf: van velocipede tot ATB, van Atjeh-fiets tot Piet Pelle, van stalen Jezus tot kwikstep.. Samenstelling: Marnix Koolhaas en Kiki Amsberg (herhaling uit 1991) BESTELINFORMATIE: Wilt u deze afleveringen op CD ontvangen maak dan 8,50 euro over op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. Helden; geloof of Dorpsfabriek: Gazelle en de uitzenddatum. U kunt de hele 8-delige series bestellen door overmaking van 35 euro op gironummer 444 600 o.v.v. serie Helden of serie Dorpsfabriek.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Het kraaiennest van de Euromast met hydraulische persen naar de top

vanaf 00:04:53

Het kraaiennest van de Euromast werd op 9 juli 1959 met hydraulische persen naar de top op 100m hoogte geduwd en telkens gestut. Mathijs Deen spreekt met de heer Konings, die bij het project betrokken was.

Laaglands heldendom deel 1: Geloofshelden: van Bonifatius tot Lidwina de IJsheilige

vanaf 00:12:10

Deze zomer gaat OVT op zoek naar Laaglands heldendom. In acht afleveringen komen acht verschillende soorten helden aan de orde: van zeehelden tot culthelden, van verzetshelden tot helden van het geloof. Afl 1: Geloofshelden: van Bonifatius tot Lidwina de Ijsheilige Gasten: Gerard Rooyakkers, Peter Jan Margry en Wim Zaal. Columns van Fik Meyer en Herman Selderhuis. Samenstelling: Mathijs Deen en Jos Palm.

Colum van Fik Meyer: Maria, heldin van het geloof

vanaf 00:13:13

Column van Herman Selderhuis: Calvijn

vanaf 00:33:56

VPRO 80 jaar: hoorspel ‘De Barmhartige Samaritaan’ (1948)

vanaf 01:03:06

Het hoorspel is een radiogenre dat de VPRO gedurende haar hele bestaan beoefend heeft. Zowel in de tijd van de dominees als daarna. Afl. 1: 1948. Op 11 januari van dat jaar begon de VPRO met de hoorspelvertolking een serie bijbelverhalen bewerkt door A. Defresne. ‘De moderne hoorspelversie’ van: ‘De Barmhartige Samaritaan’, met de acteurs Fé Sciarone, Sylvia Schipper en Rien van Noppen.

De Dorspsfabriek, deel 1: De Gazelle-fietsfabriek in Dieren

vanaf 01:14:31

Deel één van een achtdelige serie over fabrieken en hun invloed op de omgeving. ‘Fietsenmaken is ons werk doch alleen het Gazelle-merk’ zo luidt een van de regels uit het lied over de Gazellefabriek. De geschiedenis van een Nederlands familiebedrijf: van velocipede tot ATB, van Atjeh-fiets tot Piet Pelle, van stalen Jezus tot kwikstep ... Samenstelling: Marnix Koolhaas en Kiki Amsberg (herhaling uit 1991).

advertentie