Ovt

Ovt

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De eerste Nederlandse filmpromotie

vanaf 00:07:08

Deze week ging de 25e editie van het Nederlandse Film Festival in première, maar de Nederlandse film werd al in een veel eerder stadium gepromoot. Dit blijkt uit een geluidsfragment van 2 oktober 1958: ‘Vanavond beleefde Amsterdam weer eens een avondgala (…) ten gevolge van het 40-jarig bestaan van de Nederlandse bioscoopbond.’ Sinds wanneer kennen we filmpromotie door middel van festivals? Michal Citroen spreekt met Bert Hogenkamp, hoogleraar filmgeschiedenis in Utrecht en mediahistoricus bij het Instituut voor Beeld en Geluid.

Liberalisme in Nederland

vanaf 00:14:16

Op 2 oktober 1928 noteerde een journalist de wanhoopskreet van de Vrijheidsbond (voorloper van de VVD): ‘We hebben een leider nodig!’. Dit probleem blijkt dus van alle tijden. Het beeld van een partij zonder een duidelijke koers lijkt vertrouwd. Het roept de aloude vraag op: Wat is liberalisme en waar staan de liberalen voor? Jos Palm spreekt hierover met Patrick van Schie, directeur van de Teldersstichting (het wetenschappelijk bureau ten behoeve van het liberalisme en de VVD), wiens boek 'Vrijheidsstreven in verdrukking. Liberale partijpolitiek in Nederland 1901-1940' deze week verscheen.

Column Peter Brusse: Britse liberalen

vanaf 00:32:56

Ook de Britten hebben hun liberalen. De jaarlijkse partijconferenties zijn een mooi moment om de leiders gade te slaan. Hoogtepunt is de toespraak van de partijleider, aldus Peter Brusse. Niet alleen werden – ook veertig jaar geleden al – lengte en volume van het applaus gemeten, maar iedere zin, soms zelfs een woord, heeft een diepere betekenis.

De Vrije Universiteit en de ‘Goddeloze wetenschap’ natuurkunde

vanaf 00:38:18

De faculteit natuurkunde van de Vrije Universiteit te Amsterdam bestaat 75 jaar.De combinatie van natuurkunde en de VU in het jaar van oprichting van de faculteit (1930) is een opvallende. Natuurkunde werd namelijk door velen beschouwd als een goddeloze wetenschap. En dat op een universiteit voor en door gereformeerden! Michal Citroen spreekt met Ab Flipse, auteur van het boek 'Hier leert de natuur ons zelf den weg: Een geschiedenis van Natuurkunde en Sterrenkunde aan de VU' .

De Amsterdamse trammaatschappij en zijn oorlogsverleden

vanaf 01:04:33

Afgelopen donderdag 29 september, precies 62 jaar na het vertrek van de laatste deportatietrein uit Amsterdam doorbrak de Nederlandse Spoorwegen voor het eerst de stilte over zijn oorlogsverleden. Maar hoe zit het eigenlijk met verschillende gemeentelijke vervoersbedrijven die zorgden dat de joden bij de trein kwamen, bijvoorbeeld de Amsterdamse trammaatschappij? Michal Citroen spreekt met Cor van Mechelen, deskundige op het gebied van het reilen en zeilen van de Amsterdamse trammaatschappij.

Replica's van 2500 jaar oude Chinese bronzen klokken van Markies Yi in Amsterdam

vanaf 01:11:23

Op het Amsterdam China festival treedt het Hubei Chime Bells Orchestra op met replica's van de 2500 jaar ouden bronzen klokken van Markies Yi. In 1977 werd met de klokken de belangrijkste muziekarcheologische vondst van China gedaan. De replica's zijn nu in Nederland vanwege het Amsterdam China festival dat zondag wordt geopend. Een reportage van Astrid Nauta die spreekt met Frank Kouwenhoven, directeur van Stichting Chime (het onderzoeksinstituut voor Chinese muziek), artistiek adviseur voor de muziekprogramma’s van het Amsterdam China Festival en componist Theo Loevendie die een speciaal stuk componeerde.

Het leven van een doodsbericht

vanaf 01:17:46

Het boek 'Het leven van een doodsbericht' wordt deze week gepresenteerd tijdens het Symposium Biografie internationaal. Michal Citroen spreekt met Hans Renders, directeur van het Biografie Instituut in Groningen en samensteller van het boek over de verwevenheid van de necrologie en de biografie. Fragment OVT 2 oktober 2005 uur 2 (7 min.)

Het Spoor terug: 30 September, een verborgen geschiedenis, deel 2

vanaf 01:25:13

Tiga Puluh S. staat voor 30 september. En het noemen van die datum heeft in Indonesië op zijn minst evenveel impact als 9/11 in Amerika. Het gaat om 30 september 1965. Dat is de niet alleen de datum van een mislukte coup door een groep jonge officieren, maar ook het begin van de val van Soekarno en de opkomst van Soeharto. Een sluipende machtsovername die gepaard ging met de grootste massamoord uit de naoorlogse geschiedenis. Deel 2: De Stille Massamoord - over de afrekening met alles wat links was in de maanden na de coup en de sluipende machtsgreep van Soeharto. Dit alles met stilzwijgende steun van het westen. Samenstelling: Paul van der Gaag

advertentie