Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: Deze week waren de Wereldkampioenschappen kunstschaatsen in Moskou. 43 Jaar geleden werd Sjoukje Dijkstra wereldkampioene en werd zij op 20 maart 1962 gehuldigd op Schiphol. Hoe kijkt zij daar op terug? De rest van het eerste uur staat verder geheel in het teken van het overlijden van de historicus Loe de Jong. Met journalist Gerard Mulder, recensent van het werk van de Jong; historicus Bas Kromhout van wie binnenkort het boek ‘Brieven aan Loe de Jong’ verschijnt; de journalist Harry van Wijnen, die met de Jong correspondeerde over diens werk. Met om ongeveer 10.30 de column van de journalist Peter Brusse 11.00-12.00: De Stichting Grafmonument Thomas a Kempis in Zwolle ijvert voor een praalgraf voor Thomas. Een gesprek met Pierre Pinkse van de Stichting. Een reportage vanuit Oudewater n.a.v. het verschijnen van het boek ‘De Oudewaterse moord’ van Nettie Stoppelenburg. Op zondag 7 augustus 1575 trokken Spaanse troepen Oudewater binnen en werd een groot deel van de bevolking vermoord. In 1650 maakte Dirck Stoop een panoramaschilderij van de Oudewaterse moord. In het boek wordt het schilderij uitgebreid beschreven. Een gesprek met Teun Hoefnagel die komende week promoveert op het proefschrift ‘Tussen traditie en emancipatie. De Engelse vakbeweging en haar strijd tegen de industriële arbeidsdisciplinering (1780-1914)’. De Engelse vakbeweging bond in de 19e eeuw als eerste de strijd aan tegen een meedogenloze arbeidsdisciplinering en een uit de hand lopende prestatiecultuur, tegen de rat race en constante opvoering van werkdruk en arbeidstempo. Het boek gaat over de vroege geschiedenis van de strijd tegen onaanvaardbare opvoering van werkdruk en intensivering van de arbeid. Met om 11.25 Het Spoor terug: Radio Luxemburg 208: vrijbuiter in de aether Een tweeluik over de geschiedenis van Radio Luxemburg Deel 2: Het station van de sterren Eind jaren vijftig en begin jaren zestig was het commerciële radiostation Radio Luxemburg bij de jeugd vooral bekend als een Engelse zender waar je rock & roll en de eerste popmuziek kon horen. De commerciële Nederlandstalige uitzendingen van Radio Luxemburg, vooral beluisterd door huisvrouwen, had rond 1960 gemiddeld 1 miljoen luisteraars per dag. Met sterren als Herman Emmink, Johnny Hoes, Stan Haag, Johan van Minnen en Felix Meurders als presentatoren. O.a. door de opkomst van de zeezenders verminderde vanaf midden jaren zestig het Nederlandse aandeel bij Radio Luxemburg. Begin jaren negentig had het middengolfstation 208 haar laatste uitzending. Samenstelling: Gerard Leenders INFO: -‘Brieven aan Loe de Jong’- Bas Kromhout, uitg. Veen, isbn 9076988773 (verschijnt binnenkort) -‘De Oudewaterse moord’- Nettie Stoppelenburg, uitg. Stichting Cultureel Sociaal Fonds Mooyman-MARTENS, isbn 90 5479 080 6 -‘Tussen traditie en emancipatie. De Engelse vakbeweging en haar strijd tegen de industriële arbeidsdisciplinering (1780-1914)’ – Teun Hoefnagel, uitg. Eburon, isbn 90 5972 069 5.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Sjoukje Dijkstra wint WK kunstschaatsen in 1962

vanaf 00:06:15

In 1962 werd Sjoukje Dijkstra wereldkampioen kunstschaatsen. Op 20 maart 1962 werd ze gehuldigd op Schiphol. Hoe kijkt Dijkstra daarop terug?

Historicus Loe de Jong (1914-2005) en de media

vanaf 00:10:56

Loe de Jong wist tijdens het schrijven van zijn standaardwerk over WO II journalisten en lezerspubliek in zijn ban te houden. Bijna kritiekloos werd zijn werk in de kranten besproken. Door zijn tv-programma ‘De Bezetting’ over WO II werd De Jong verder zeer bekend. Ook zijn fans vergat hij niet, hij begon de dag met het beantwoorden van brieven van lezers. Wim Berkelaar en Paul van der Gaag in gesprek met journalist Gerard Mulder, recensent van het werk van de Jong; historicus Bas Kromhout van wie binnenkort het boek 'Brieven aan Loe de Jong' verschijnt; de journalist Harry van Wijnen, die met de Jong correspondeerde over diens werk. En met Peter Brusse.

Column van Peter Brusse: Loe de Jong

vanaf 00:33:58

Brusse was eind jaren zeventig enige tijd ‘van Loe [de Jong] los.’ Brusse waardeerde parlementslid Aantjes zeer en juist hij werd onderuit gehaald door De Jong. Ook over de kritische Engels blik op Nederland in WO II en hoe de boeken van De Jong redding en begrip brachten bij Brusse.

De boeken van historicus Loe de Jong (1914-2005)

vanaf 00:38:45

Wat is het uitgebreide standaardwerk over WO II van Loe de Jong waard? Wat is de grote verdienste ervan en wat zijn de zwakke punten? Kon De Jong tegen kritiek en wat deed hij er mee? Wim Berkelaar en Paul van der Gaag in gesprek met journalist Gerard Mulder, recensent van het werk van de Jong; historicus Bas Kromhout van wie binnenkort het boek 'Brieven aan Loe de Jong' verschijnt; de journalist Harry van Wijnen, die met de Jong correspondeerde over diens werk. En met Peter Brusse.

Stichting Grafmonument Thomas a Kempis

vanaf 01:04:02

In Zwolle wordt gezocht naar een nieuwe rustplaats voor de beenderen van Thomas a Kempis (1379/80-1471), auteur van het wereldberoemde spirituele geschrift Navolging van Christus. De Stichting Grafmonument Thomas a Kempis in Zwolle ijvert voor een praalgraf voor Thomas. Paul van der Gaag spreekt met Pierre Pinkse van de Stichting.

Tachtigjarige Oorlog: schilderij van de Oudewaterse moord 1575

vanaf 01:07:58

Op zondag 7 augustus 1575 trokken Spaanse troepen Oudewater binnen en werd een groot deel van de bevolking vermoord. In 1650 maakte Dirck Stoop een panoramaschilderij van de Oudewaterse moord. In het boek 'De Oudewaterse moord' van Nettie Stoppelenburg wordt het schilderij uitgebreid beschreven. Een reportage vanuit Oudewater van Mathijs Deen.

Strijd Engelse vakbeweging tegen industriële arbeidsdisciplinering

vanaf 01:14:23

De Engelse vakbeweging bond in de 19e eeuw als eerste de strijd aan tegen een meedogenloze arbeidsdisciplinering en een uit de hand lopende prestatiecultuur, tegen de rat race en constante opvoering van werkdruk en arbeidstempo. Paul van der Gaag spreekt met Teun Hoefnagel over zijn proefschrift 'Tussen traditie en emancipatie. De Engelse vakbeweging en haar strijd tegen de industriële arbeidsdisciplinering (1780-1914)'. Het boek gaat over de vroege geschiedenis van de strijd tegen onaanvaardbare opvoering van werkdruk en intensivering van de arbeid.

Het Spoor terug: Radio Luxemburg 208: vrijbuiter in de aether: deel 2

vanaf 01:24:45

Een tweeluik over de geschiedenis van Radio Luxemburg. Deel 2: Het station van de sterren. De commerciële Nederlandstalige uitzendingen van Radio Luxemburg, vooral beluisterd door huisvrouwen, hadden rond 1960 gemiddeld 1 miljoen luisteraars per dag. Met sterren als Herman Emmink, Johnny Hoes, Stan Haag, Johan van Minnen en Felix Meurders als presentatoren. O.a. door de opkomst van de zeezenders verminderde vanaf midden jaren zestig het Nederlandse aandeel bij Radio Luxemburg. Begin jaren negentig had het middengolfstation 208 haar laatste uitzending. Samenstelling: Gerard Leenders

advertentie