Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: Op 17 april 1952 werd opa Klijzing uit Purmerend wereldkampioen pijproken. Een fragment uit het Polygoonjournaal van deze gebeurtenis en een reactie van zijn kleinzoon. Maandag begint in Rome het conclaaf om een nieuwe Paus te kiezen. Een gesprek met mediëvist/historicus Jan van Herwaarden over de geschiedenis van het conclaaf. Met om ongeveer 10.30u de column van de journalist Peter Brusse Naar aanleiding van het proces tegen Mohammed B en het symposium over ‘Religieus geweld van de Oudheid tot aan de Nieuwste Tijd’. Een gesprek met de hoogleraar Gerard Wiegers en de wetenschappelijk medewerker Henk Singor voert Hans Olink een gesprek over de bronnen van religieus geweld voor en na de christelijke jaartelling. Wiegers houdt a.s. woensdag aan de Universiteit van Leiden een lezing over religie en geweld in het zeventiende eeuwse Marokko en Singor schreef een artikel met als titel 'Religieus geweld vanaf de Oudheid tot in de Nieuwe Tijd' in het historische tijdschrift 'Leidschrift', dat dit jaar 20 jaar bestaat en organisator is van het gelijknamige symposium. 11.00-12.00: Onlangs werd het boek ‘The paper Museum of the Academy of Scienes in St. Petersburg c.1725-1750’ in Nederland gepresenteerd. In de 18de eeuw werd de collectie van de Kunstkamer, een van de oudste musea ter wereld in St. Petersburg, integraal nagetekend. Deze tekeningen staan nu in een boek. Een gesprek met een van de samenstelsters de kunsthistorica Renée Kistemaker. Een reportage met Jeroen Wielaert auteur van het boek ‘Oorlogspad: De bezetting voorbij: Wat Nederland nog over ’40-’45 vertelt’. Oorlogspad is een reis langs plaatsen die nog altijd een verhaal bewaren over Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Een gesprek over Amerika’s eerste ambassadeur in Nederland John Adams met Monique Knapen, initiatiefneemster van het boek. ‘Johns Adams in Holland 1780-2005’ dat net is verschenen. Met om 11.25u Het Spoor terug: Zoektocht naar het Goud Slot van een drieluik over de grootste goudvondst uit de geschiedenis van Suriname. In 1932 vond de echtgenoot van de Surinaamse Paulina Bruyning 70 kg goud. Zij werd de rijkste vrouw van Suriname. Toch stierf Paulina in 1979 in armoede. Haar kleindochter Hennah Draaibaar bezocht Suriname met verslaggeefster Babs Assink om een reconstructie te maken van de vondst en te achterhalen waar het goud is gebleven. INFO: ‘De geheimen van het conclaaf’’ – Monaldi & Sorti, uitg. de Bezige Bij/Cargo, isbn 9023418360 ‘Oorlogspad: De bezetting voorbij: Wat Nederland nog over ’40-’45 vertelt’ – Jeroen Wielaert, uitg. Kosmos, isbn 90 215 4189 0 ‘The paper Museum of the Academy of Sciences in St. Petersburg c.1725-1750’, uitg. Edita/KNAW, isbn 90 6984 426 5 ‘Johns Adams in Holland 1780-2005’, uitg.Cossee, isbn 90 5936 071 0 20/4 symposium ‘Religieus geweld van de Oudheid tot in de Nieuwe Tijd’, Leiden www.leidschrift.nl

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Opa Klijzing wereldkampioen pijproken in 1952

vanaf 00:07:34

Op 17 april 1952 werd opa Klijzing uit Purmerend wereldkampioen pijproken. Een fragment uit het Polygoonjournaal van deze gebeurtenis en een reactie van zijn kleinzoon.

Uitverkiezing van de paus: de geschiedenis van het conclaaf

vanaf 00:12:47

Het conclaaf is het samenzijn van kiesgerechtigde kardinalen voor de uitverkiezing van een nieuwe paus. Conclaaf verwijst naar de naam voor de vertrekken waarin de besloten bijeenkomst wordt gehouden. De Latijnse term ‘cum clave’ betekent letterlijk ‘met sleutel’ en duidt op een afgesloten ruimte. Paul van der Gaag spreekt met mediëvist/historicus Jan van Herwaarden over de geschiedenis van het conclaaf.

Column van Peter Brusse: Europese Grondwet

vanaf 00:31:44

De discussie over de invoering van een Europese Grondwet leeft nauwelijks in Europa. De Britten houden zich traditioneel zo ver mogelijk van Europese munten en regelgeving, en zijn op zoek naar zichzelf als Schot of Engelsman. Brusse meent dat de Britten nog niet toe zijn aan het grote verhaal van de Europese geschiedenis, maar wie in Europa eigenlijk wel?

Religieus geweld van de Oudheid tot aan de Nieuwste Tijd

vanaf 00:36:25

Het historische tijdschrift ‘Leidschrift’, dat 20 jaar bestaat, wijdt een jubileumnummer aan het thema ‘Religieus geweld van de Oudheid tot aan de Nieuwste Tijd.’ Hans Olink spreekt met hoogleraar Gerard Wiegers en de wetenschappelijk medewerker Henk Singor over dit onderwerp.

Tekeningen uit 18de eeuw van museum de Kunstkamer uit St. Petersburg

vanaf 01:04:10

In de 18de eeuw werd de collectie van de Kunstkamer, een van de oudste musea ter wereld in St. Petersburg, integraal nagetekend. Deze tekeningen staan nu in een boek, 'The paper Museum of the Academy of Scienes in St. Petersburg ca.1725-1750.’ Paul van der Gaag spreekt met een van de samenstelsters, de kunsthistorica Renée Kistemaker.

Oorlogspad: wat Nederland nog over 1940-1945 vertelt

vanaf 01:09:54

Het boek 'Oorlogspad: De bezetting voorbij: Wat Nederland nog over '40-'45 vertelt' is een reis langs plaatsen die nog altijd een verhaal bewaren over Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Auteur Jeroen Wielaert vertelt over een aantal van die plaatsen. Een reportage van Mathijs Deen.

John Adams: de eerste Amerikaanse ambassadeur in Nederland

vanaf 01:16:33

John Adams, die het later nog tot president van de VS zou schoppen, was de eerste Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Hij probeerde vanaf 1780 in Nederland steun te vinden voor de Onafhankelijkheidsstrijd van de Amerikanen tegen de Britten. Paul van der Gaag spreekt met Monique Knapen, initiatiefneemster van het boek. 'Johns Adams in Holland 1780-2005.’ Hoe verging het Adams in Nederland en wat vond hij van de Nederlanders?

Het Spoor terug: Zoektocht naar het Goud: deel 3

vanaf 01:25:51

Slot van een drieluik over de grootste goudvondst uit de geschiedenis van Suriname. In 1932 vond de echtgenoot van de Surinaamse Paulina Bruyning 70 kg goud. Zij werd de rijkste vrouw van Suriname. Toch stierf Paulina in 1979 in armoede. Haar kleindochter Hennah Draaibaar bezocht Suriname met verslaggeefster Babs Assink om een reconstructie te maken van de vondst en te achterhalen waar het goud is gebleven.

advertentie