Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: Op 19 december 1961 gaven de Portugese troepen zich in Goa over aan de strijdkrachten van India. India had zich in 1947 bevrijd van de kolonisatoren maar een klein gedeelte aan de westkust was nog in handen van de Portugezen. De Portugese auteur José Rentes de Carvalho over deze laatste stuiptrekking van kolonisatie. Uit onderzoek van de Drentse Volksalmanak 2004 zou zijn gebleken dat de archeologische vondsten van Tjerk Vermaning vals zijn. Een reconstructie van ‘de zaak Vermaning’ en het effect daarvan op de archeologische wereld. Met de archeoloog en conservator van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden Leo Verhart . Met om 10.30u de column van de publicist Johan van Minnen Deze week verscheen de biografie van W.F de Gaay Fortman onder de titel ‘Een soeverein leven’. Een gesprek met de auteur Peter Bak over deze rector magnificus van de VU, kabinetsformateur en minister van Binnenlandse Zaken tijdens het kabinet Den Uyl en met oud-minister van sociale zaken in het kabinet Den Uyl Jaap Boersma. 11.00-12.00: De journalist Hans Renders en historicus Han van der Horst bespreken recent verschenen historische boeken. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: 'De strijd om de vrede. De Stasi, de kerken en de vredesbeweging.' Een drieluik over Nederland en de DDR, deel 3 Met in dit deel opmerkelijke uitspraken van Werner Grossmann, vanaf 1986 hoofd van de Stasi. De jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werden gekenmerkt door de strijd tegen de kernwapens. Zelden kwamen er zoveel mensen op de been als tijdens de demonstraties georganiseerd door het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV), Pax Christi, en het comité Stop de Neutronenbom. Tegen het decor van de Koude Oorlog vormden ze ook een gevaar voor de DDR. En de Stasi kreeg het drukker dan ooit. Samenstelling: Hans Olink en Beatrice de Graaf INFO: ‘List & bedrog: Vervalsingen in de Nederlandse archeologie’- Leo Verhart, uitg. Matrijs, isbn 90 5345 077 7 (1995) ‘Een soeverein leven - Biografie van W.F. de Gaay Fortman’ - Peter Bak, uitg. Mets & Schilt, isbn 90 5330 419 3 ‘Over de muur’- Beatrice de Graaf, uitg. Boom, isbn 90 8506 024 9 Te bespreken boeken 2e uur: ‘Willem Drees 1886-1988: Vier jaar nachtmerrie. De Indonesische kwestie’ - Hans Daalder, uitg. Balans, isbn 90 50186394 ‘Dochters van de Archipel: Van moederland Indië naar vaderland Nederland’- Griselda Molemans, uitg. Balans, isbn 90 50186467 ‘Ons fatsoen als natie: Victor de Stuers 1843-1916’ – Jos Perry, uitg. SUN, isbn 90 5875 211 9 ‘De haven uitgegraven: De wereld van J.K. Eeerbeek, schrijver (Meindert Boss 1898-1937) – Hans Werkman, uitg. Verloren, isbn 90 6550 821 x ‘Op zoek naar Pieter Groen’ – Sandra Kornet-van Duyvenboden, uitg. Van den berg katwijk, isbn 90 808181 3 5 ‘Onbreekbare Burgerharten: De historie van Betje Wolff en Aagje Deken’ - uitg. Vantilt, isbn 90 77503 17 x Film 'Floris' Boek: ' De waarheid over Floris ' - Ronald de Graaf, uitg. van Wijnen, isbn 9051942737

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Portugezen verdreven uit India in 1961

vanaf 00:06:06

In 1961 was India al jaren onafhankelijk. Portugal hield echter nog wat gebieden bezet, waaronder Goa. Uiteindelijk werd de Portugese koloniale macht in dat jaar verdreven uit India. Paul van der Gaag spreekt met Portugese auteur José Rentes de Carvalho over de krampachtige poging van Portugal een koloniale macht te blijven.

De omstreden reputatie van archeoloog Tjerk Vermaning

vanaf 00:11:17

Amateur-archeoloog Tjerk Vermaning was een mediagenieke beroemdheid in de jaren zestig en zeventig. Met zijn vondsten toonde hij aan dat de mens zich tienduizenden jaren voor de professionele archeologen hadden gedacht al in Drente had gevestigd. Langzaam brokkelde zijn reputatie na 1975 af, aangezien men begon te vermoeden dat zijn vondsten vervalsingen waren. Amateur-archeologen kozen in ‘de zaak Vermaning’ echter massaal voor de beschuldigde. Paul van der Gaag spreekt met archeoloog en conservator van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden Leo Verhart, die het boek ‘List en bedrog: Vervalsingen in de Nederlandse archeologie’ schreef. Met geluidsfragmenten van Vermaning.

Column Johan van Minnen: Otto von Habsburg

vanaf 00:30:19

De 92-jarige Otto von Habsburg is een directe afstammeling van keizer Karel V. Hij is volgens Van Minnen erudiet en warhoofd in een persoon. Von Habsburg heeft een christelijk-katholieke visie op Europa, die hij jarenlang als oudste lid van het Europese Parlement en bij andere gelegenheden uitdroeg. Turkije hoort volgens hem niet bij Europa.

Een soeverein leven: biografie van W.F de Gaay Fortman

vanaf 00:34:56

De aristocratische W.F de Gaay Fortman was rector magnificus van de VU, kabinetsformateur en minister van Binnenlandse Zaken tijdens het kabinet Den Uyl. De ambitieuze ARP (en later CDA)-politicus was in de jaren vijftig nog ten onder gegaan in het politieke spel, maar kreeg dus uiteindelijk een ministerpost. Wim Berkelaar spreekt met Peter Bak, auteur van Een soeverein leven. Biografie van W.F. de Gaay Fortman’, en met oud-minister van Sociale Zaken in het kabinet Den Uyl Jaap Boersma.

Historische zaken besproken door Renders en Van der Horst

vanaf 01:04:50

Film 'Floris.' Boeken: ‘Willem Drees 1886-1988: Vier jaar nachtmerrie. De Indonesische kwestie’ - Hans Daalder; ‘Dochters van de Archipel: Van moederland Indië naar vaderland Nederland’- Griselda Molemans; ‘De haven uitgegraven: De wereld van J.K. Eeerbeek, schrijver (Meindert Boss 1898-1937)’ – Hans Werkman.

Het Spoor terug: De Stasi, de kerken en de vredesbeweging: deel 3

vanaf 01:24:26

Een drieluik over Nederland en de DDR, deel 3 Met in dit deel opmerkelijke uitspraken van Werner Grossmann, vanaf 1986 hoofd van de Stasi. De jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werden gekenmerkt door de strijd tegen de kernwapens. Zelden kwamen er zoveel mensen op de been als tijdens de demonstraties georganiseerd door het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV), Pax Christi, en het comité Stop de Neutronenbom. Tegen het decor van de Koude Oorlog vormden ze ook een gevaar voor de DDR. En de Stasi kreeg het drukker dan ooit. Samenstelling: Hans Olink en Beatrice de Graaf

advertentie