Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag en Mathijs Deen Vandaag een speciale OVT vanaf het Winternachten-internationaal literatuurfestival, dat dit jaar voor de tiende keer wordt gehouden. Live vanuit café Dudok in Den Haag met publiek. 10.00-11.00: Het eerste uur is geheel gewijd aan het thema ‘historische schaamte’. Met de gasten: Joop Verstraten, auteur van het boek ‘Het gestolen huis: De stille oorlog tegen de papoea’s’; Frank Westerman, auteur van het boek ‘El Negro’ en ik’; en de bioloog/schrijver Tijs Goldschmidt, samensteller van het fotoboek ‘ Wegkijken’. Met de column van de journalist Peter Brusse en live muziek van Pierre Lauffer & Rignald Kastaneer. Pierre Lauffer is de zoon van de Papiamentstalige dichter Pierre Lauffer (1920-1981) en hij heeft de gedichten van zijn vader op muziek gezet. 11.00-12.00: De officiële presentatie van het boek ‘Noordoostpassanten: 400 jaar Nederlandse verhaalkunst over Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba’ van Michiel van Kempen en Wim Rutgers - De GEHELE audio van deze 'Spoor terug' staat rechts op deze pagina online - Vanaf 11.25u Het Spoor terug: Dood spoor In de herfst van 1943 stapte de opa van Michal en Hans Citroen uit de trein in Auschwitz. Ruim 60 jaar later gaan broer en zus op zoek naar de plek waar hij aankwam. Is dat wel de plek die jarenlang aan iedereen werd getoond: het station Birkenau? INFO: ‘Het gestolen huis: De stille oorlog tegen de papoea’s’ – Joop Verstraten, uitg. IJzer, Utrecht, isbn 90 74328 74 1 'Wegkijken’- Tijs Goldschmidt, uitg. Athenaeum, Polak & Van Gennep, isbn 90 253 1750 2 'El Negro en ik’ – Frank Westerman, uitg. Atlas, isbn 90 450 0858 0 'Noordoostpassanten: 400 jaar Nederlandse verhaalkunst over Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba’- Michiel van Kempen/Wim Rutgers, uitg. Contact, isbn 90 254 1914 3

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Historische schaamte: deel 1

vanaf 00:04:46

Terugkijkend op de geschiedenis kunnen beelden, teksten en andere media ‘historische schaamte’ oproepen. Hoe komt dit? Paul van der Gaag en Mathijs Deen in gesprek met Joop Verstraten, auteur van het boek ‘Het gestolen huis: De stille oorlog tegen de papoea’s’; Frank Westerman, auteur van het boek ‘El Negro’ en ik’; en de bioloog/schrijver Tijs Goldschmidt, samensteller van het fotoboek ‘Wegkijken’.

Column van Peter Brusse: Jamaica

vanaf 00:36:05

Brusse ging in 1975 naar Jamaica om als Londense correspondent een Gemenebest Conferentie te verslaan. Hij zag rijdom en armoede, en niets er tussenin. Verder was er veel dronkenschap en misdaad. Brusse werd door een bevriende rastaman rondgeleid en kreeg de rasta-filosofie voorgeschoteld. Ook over een concert van Bob Marley in Londen.

Historische schaamte: deel 2

vanaf 00:41:24

Terugkijkend op de geschiedenis kunnen beelden, teksten en andere media ‘historische schaamte’ oproepen. Hoe komt dit? Paul van der Gaag en Mathijs Deen in gesprek met Joop Verstraten, auteur van het boek ‘Het gestolen huis: De stille oorlog tegen de papoea’s’; Frank Westerman, auteur van het boek ‘El Negro’ en ik’; en de bioloog/schrijver Tijs Goldschmidt, samensteller van het fotoboek ‘ Wegkijken’.

Ovt 23 jan 2005 uur 2

vanaf 01:00:00

Noordoostpassanten: 400 jaar Nederlandse verhaalkunst over de West

vanaf 01:04:09

De Indische literatuur heeft al tijden een vaste plaats in de Nederlandse letteren. De literatuur uit de Oost ligt daarbij ver voor op die uit de West. Maar in tegenstelling tot wat velen denken, heeft de West ook een rijke literatuur. Het dikke boek ‘Noordoostpassanten: 400 jaar Nederlandse verhaalkunst over Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba’ van Michiel van Kempen en Wim Rutgers geet een uitgebreid overzicht van dit werk. Interview van Paul van der Gaag en Mathijs Deen bij de officiële boekpresentatie.

advertentie