Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00-11.00: Een gesprek met Nora Storm over Ethiopische Keizer Haile Selassi. N.a.v. het staatsbezoek van Selassi precies 50 jaar geleden en zijn afzetting 30 jaar geleden. De ouders van Nora Storm waren in de ban van de Keizer. Premier Balkenende is op zoek naar Europese normen en waarden. Wat voor gemeenschappelijks schuilt er zowel in de imborsten van de Finnen als van de Grieken, de Hongaren en de Ieren? Stel dat er een antwoord is op die vraag; moet het hoe dan ook niet overboord zodra Turkije toetreedt tot de Europese Unie? Een gesprek met cultuurhistoricus Pim den Boer, auteur van ‘Europa - de Geschiedenis van een Idee’. De column van de journalist Peter Brusse. Komende week wordt een nieuwe reeks over ‘De geschiedenis van Nederland’ gepresenteerd. De emeritus hoogleraar nieuwe geschiedenis aan de Vrije Universiteit prof. Dr. A.Th. van Deursen schreef het eerste boek van de reeks ‘De last van veel geluk; De geschiedenis van Nederland 1555-1702’. Een gesprek over deze opmerkelijke historicus die zelf niet op zondag geïnterviewd wil worden. Met publicist/historicus Jan-Dirk Snel en historica Brenda Stam, die haar doctoraalscriptie schreef over Van Deursen. 11.00-12.00: Aandacht voor de tentoonstelling ‘De Bataven, verhalen van een verdwenen volk’ die komende week wordt geopend in het Museum Valkhof in Nijmegen. Een gesprek met Louis Swinkels, archeoloog en conservator van het archeologisch museum Valkhof en samensteller van de tentoonstelling. Een gesprek met Herman Keppy over zijn historische roman ‘Tussen Ambon en Amsterdam’. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Wij gaan Stalin halen, aflevering 2. Een vierdelige radiodocumentaire over de geschiedenis van het Vrijwilligerslegioen in Nederland. Het legioen vocht van 1941 tot 1945 samen met de Duitsers tegen de Russen. Samenstelling Hans Olink en Gerard Groeneveld INFO: -'De Geschiedenis van Nederland 1555-1702: De last van veel geluk’- A. Th. Van Deursen, uitg. Bert Bakker, isbn 90 35126270 -‘Europa- de geschiedenis van een idee’- Pim den Boer, uitg. Fagel, isbn 90 5914 132 6 -‘Tussen Ambon en Amsterdam’- Herman Keppy, uitg. Conserve, isbn 90 5429 192 3 -‘Kriegsberichter: Nederlandse SS-oorlogsverslaggevers 1941-1945’ – Gerard Groeneveld, uitg. Vantilt, isbn 90 77503 09 9 9 - Tentoonstelling ‘De Bataven, verhalen van een verdwenen volk’ 18/9 t/m 9/1/2005, Museum Valkhof, Nijmegen. + Catalogus

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Afzetten Keizer Haile Selassi

vanaf 00:05:29

Mathijs Deen spreekt met Nora Storm over Ethiopische Keizer Haile Selassi. Naar aanleiding van het staatsbezoek van Selassi precies 50 jaar geleden en zijn afzetting 30 jaar geleden. De ouders van Nora Storm waren in de ban van de Keizer.

Normen en waarden in Europa

vanaf 00:11:07

Premier Balkenende is op zoek naar Europese normen en waarden. Wat voor gemeenschappelijks schuilt er zowel in de imborsten van de Finnen als van de Grieken, de Hongaren en de Ieren? Stel dat er een antwoord is op die vraag; moet het hoe dan ook niet overboord zodra Turkije toetreedt tot de Europese Unie? Mathijs Deen spreekt met cultuurhistoricus Pim den Boer, auteur van ‘Europa - de Geschiedenis van een Idee’.

Column Peter Brusse: Bevrijding Nijmegen

vanaf 00:30:17

Journalist Peter Brusse kijkt terug op de dagen rond 17 september 1944, een zeer angstige periode waarin hij de komst van de Geallieerden naar Nijmegen meemaakte.

De historicus A.Th. van Deursen

vanaf 00:35:17

Komende week wordt een nieuwe reeks over ‘De geschiedenis van Nederland’ gepresenteerd. De emeritus hoogleraar nieuwe geschiedenis aan de Vrije Universiteit prof. Dr. A.Th. van Deursen schreef het eerste boek van de reeks ‘De last van veel geluk; De geschiedenis van Nederland 1555-1702’. Wim Berkelaar spreekt over deze opmerkelijke historicus, die zelf niet op zondag geïnterviewd wil worden, met publicist/historicus Jan-Dirk Snel en historica Brenda Stam, die haar doctoraalscriptie schreef over Van Deursen.

Tentoonstelling De Bataven

vanaf 01:04:54

Aandacht voor de tentoonstelling ‘De Bataven, verhalen van een verdwenen volk’ die komende week wordt geopend in het Museum Valkhof in Nijmegen. Mathijs Deen spreekt met Louis Swinkels, archeoloog en conservator van het archeologisch museum Valkhof en samensteller van de tentoonstelling.

Tussen Ambon en Amsterdam

vanaf 01:11:29

Mathijs Deen spreekt met Herman Keppy over zijn historische roman ‘Tussen Ambon en Amsterdam’. De roman verhaalt over de gebroeders Tehupeiory, die in 1907 als allereerste landskinderen van Nederlands-Indië gingen studeren in Holland.

Het Spoor terug: Wij gaan Stalin halen, deel 2

vanaf 01:19:27

Het Spoor terug: Wij gaan Stalin halen, aflevering 2. Een vierdelige radiodocumentaire over de geschiedenis van het Vrijwilligerslegioen in Nederland. Het legioen vocht van 1941 tot 1945 samen met de Duitsers tegen de Russen. Samenstelling: Hans Olink en Gerard Groeneveld

advertentie