Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen 10.00-11.00: Zondag 30 januari vinden in Irak verkiezingen plaats De journalist en oud-NRC Midden-Oosten correspondent Harm Botje over de geschiedenis van de verkiezingen in Irak N.a.v. de maatregelen om terroristische acties te voorkomen aandacht voor de golf van ‘het anarchisme van de daad’ waardoor Europa en met name Frankrijk getroffen worden tussen 1890 en 1900. Terreuraanslagen van lieden die vonden dat elke gezagsdrager in principe verdiende te sterven. In de greep van angst werden door de Franse overheid maatregelen genomen om de daders op te sporen en te vervolgen. Een kleine eeuw later neemt Duitsland repressieve maatregelen om de RAF te bestrijden. Historicus Rudolf de Jong en hoofdredacteur van De Humanist Boudewijn Chorus over de reacties van toen en de kabinetsvoorstellen van nu. Met om ongeveer 10.30u de column van de journalist Jan van der Putten Vorige week overleed de schrijver Theun de Vries op 97-jarige leeftijd. Een gesprek met de letterkundige Kees Fens en schrijfster Elsbeth Etty over de auteur die in zijn omvangrijke historische romans en studies zijn communistische overtuiging liet doorklinken. In 1979 kreeg hij een eredoctoraat in de geschiedenis aan de Universiteit van Groningen. 11.00-12.00: Een gesprekje met Henk te Velde de nieuwe hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Per 1 augustus volgt hij Jan Bank op. Een reportage over het deze week geopende Pest en Dolhuys, het museum van de Psychiatrie, in Haarlem. Het museum toont op hedendaagse wijze de geschiedenis van de waanzin in een gebouw waarvan de oorsprong ligt in 1320. Met historica Gemma Blok. Het aartsbisdom Utrecht begint met het proces dat moet leiden tot de zaligverklaring van Alfons Ariëns (1860-1928), grondlegger van de rooms-katholieke arbeidersbeweging in Nederland. Een gesprek met Huub Crijns, vice-voorzitter van het Ariënscomité, die de zaligverklaring moeten voorbereiden. Met om 11.25u Het Spoor terug: Prof. dr. Gilles Quispel Een portret van Prof. dr. Gilles Quispel, oud-hoogleraar in het vroege christendom en de gnosis aan de Universiteit Utrecht. Quispel spreekt onder meer over het evangelie van Thomas, waardoor een ander licht op de historische Jezus werd geworpen. En hij gaat in op zijn intensieve contacten met koningin Juliana, die in de jaren vijftig omringd zou zijn geweest door 'macho's'. Samenstelling: Wim Berkelaar INFO: - ‘Als op ons geschoten wordt : gewapend verzet in de BRD’ - Boudewijn Chorus, uitg. Pamflet, Den Bosch (1985), isbn 90-70633-09-4 - Het Dolhuys, Museum van de Psychiatrie, Schotersingel 2, Haarlem

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Geschiedenis van de verkiezingen in Irak

vanaf 00:06:32

Verkiezingen zijn er in Irak vanaf de Eerste Wereldoorlog gehouden, maar hoe democratisch die waren was nogal wisselend. Michal Citroen spreekt hierover met journalist en oud-NRC Midden-Oosten correspondent Harm Botje.

Terrorismebestrijding: van ‘anarchisme van de daad’ tot de RAF

vanaf 00:11:02

Europa en met name Frankrijk werden tussen 1890 en 1900 getroffen door het 'het anarchisme van de daad', terreuraanslagen gericht tegen gezagsdragers. De Franse overheid pakte daarop uit met een antiterroristisch beleid. Een kleine eeuw later neemt Duitsland repressieve maatregelen om de RAF te bestrijden. Michal Citroen spreekt met historicus Rudolf de Jong en hoofdredacteur van De Humanist Boudewijn Chorus. In hoeverre is de terrorismebestrijding van toen te vergelijken met die van nu?

Column van Jan van der Putten: Italië

vanaf 00:30:31

Hoe komt het dat de Italiaanse politie om de zoveel tijd roept, dat de maffia een gevoelige slag is toegebracht? Terwijl de maffia zich daarna steeds weer weet op te richten. Van der Putten over de macht van de maffia in het Zuiden van Italië, de moord op rechters die de maffia serieus bestreden en de onaantastbaarheid van politicus Andreotti.

Schrijver Theun de Vries (1907-2005)

vanaf 00:34:58

Te Velde hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis in Leiden

vanaf 01:04:47

Henk te Velde de nieuwe hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Per 1 augustus volgt hij Jan Bank op.

Pest en Dolhuys: museum van de psychiatrie

vanaf 01:09:36

In Haarlem is een museum van de psychiatrie geopend. Pest en Dolhuys toont op hedendaagse wijze de geschiedenis van de waanzin in een gebouw waarvan de oorsprong ligt in 1320. Reportage van Mathijs Deen.

Alfons Ariëns: poging leider RK-arbeidersbeweging zalig te verklaren

vanaf 01:16:20

Het Spoor terug: prof. dr. Gilles Quispel

vanaf 01:25:39

Een portret van prof. dr. Gilles Quispel, oud-hoogleraar in het vroege christendom en de gnosis aan de Universiteit Utrecht. Quispel spreekt onder meer over het evangelie van Thomas, waardoor een ander licht op de historische Jezus werd geworpen. En hij gaat in op zijn intensieve contacten met koningin Juliana, die in de jaren vijftig omringd zou zijn geweest door 'macho's'. Samenstelling: Wim Berkelaar

advertentie