Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00-11.00: Precies 20 jaar geleden begon de VPRO-radio met het uitzenden van historische documentaires. Ooggetuigen vertellen hun eigen geschiedenis in Het Spoor (het latere Het Spoor terug). De eerste serie die in oktober 1984 werd uitgezonden ging over de Hongerwinter van 1944/1945. In 1990 ontving de rubriek het Spoor terug De Zilveren Reissmicrofoon. Dit jubileum is aanleiding voor een thema-uitzending over de ‘herinnering’ met daarin voorbeelden van ‘eerste herinneringen’ van o.a. Gerrit Krol, Jeroen Henneman en Cas Enklaar, samengesteld door Rik Zaal. Verder praten de historici Eelco Runia en Marcel Broersma en de psycholoog Dolph Kohnstamm over de rol en betekenis van de herinnering in de geschiedenis. 11.00-12.00: Vijftig jaar geleden verscheen in oktober 1954 de bloemlezing ‘Nieuwe Griffels Schone Leien’, een bundel met poëzie van de vijftigers. Voor veel jongeren was het lezen van de bundel een indrukwekkende ervaring. Een gesprek over de invloed van de bundel met dichter en’ vijftiger’ Simon Vinkenoog en kinderboekenschrijver Karel Eykman. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Sitor Situmorang, dl. 1 Een portret in twee delen van de Indonesische dichter en essayist Sitor Situmorang die op 2 oktober 80 jaar is geworden. Zijn vader en grootvader vochten in de Atjeh-oorlog tegen de Nederlanders. Hij is een van de oudste overlevenden van de tribale Batak-traditie. Hij behoort tot de laatste lichting Indonesiërs die het christelijk Nederlands onderwijs volgde. Hij wordt in 1947 door zijn krant als beginnend journalist naar Djokjakarta gestuurd waar hij de Indonesische leiders Hatta en Soekarno voor het eerst ontmoet. Daar schrijft hij ook zijn eerste gedichten en wordt hij tijdens de tweede politionele actie door het KNIL gevangen gezet. Situmorang is 23 als hij aanwezig is bij de proclamatie van de republiek Indonesië. Samenstelling: John Albert Jansen INFO: ‘Ik ben ik: De ontdekking van het zelf’- Dolph Kohnstamm, uitg. Bezige Bij, isbn 90 234 0166 2 (2002) ‘Nieuw Cultureel woordenboek: Encyclopedie van de algemene ontwikkeling’- Dolph Kohnstamm, Elly Cassee, uitg. Anthos, isbn 90 414 0753 7 ‘Waterloo Verdun Auschwitz: De liquidatie van het verleden – Eelco Runia, uitg. Meulenhoff, isbn 90 290 5938 9 (1999) ‘Inkomend vuur’- Eelco Runia, uitg. Augustus, isbn 90 457 0211 8 (2003) ‘Goede raad is vuur’- Simon Vinkenoog, uitg. Passage, isbn 90 5452 107 4 ‘Nieuwe griffels, schone leien : een bloemlezing uit de poëzie der avantgarde ‘ -Paul Rodenko, uitg. Bert Bakker, isbn 90 6019 122 6 (1974)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De herinnering

vanaf 00:05:25

Precies 20 jaar geleden begon de VPRO-radio met het uitzenden van historische documentaires. Ooggetuigen vertellen hun eigen geschiedenis in Het Spoor (het latere Het Spoor terug). De eerste serie die in oktober 1984 werd uitgezonden ging over de Hongerwinter van 1944/1945. In 1990 ontving de rubriek het Spoor terug De Zilveren Reissmicrofoon. Dit jubileum is aanleiding voor een thema-uitzending over de ‘herinnering’ met daarin voorbeelden van ‘eerste herinneringen’ van o.a. Gerrit Krol, Jeroen Henneman en Cas Enklaar, samengesteld door Rik Zaal. Verder een stevig gesprek met Dolph Kohnstamm, Eelco Runia en Marcel Broersma. Verder praten de historici Eelco Runia en Marcel Broersma en de psycholoog Dolph Kohnstamm over de rol en betekenis van de herinnering in de geschiedenis.

50 jaar na Nieuwe Griffels Schone Leien

vanaf 01:05:18

Vijftig jaar geleden verscheen in oktober 1954 de bloemlezing ‘Nieuwe Griffels Schone Leien’, een bundel met poëzie van de vijftigers. Voor veel jongeren was het lezen van de bundel een indrukwekkende ervaring. Een gesprek over de invloed van de bundel met dichter en’ vijftiger’ Simon Vinkenoog en kinderboekenschrijver Karel Eykman.

Spoor terug: Sitor Situmorang, dl. 1

vanaf 01:25:45

Een portret in twee delen van de Indonesische dichter en essayist Sitor Situmorang die op 2 oktober 80 jaar is geworden. Zijn vader en grootvader vochten in de Atjeh-oorlog tegen de Nederlanders. Hij is een van de oudste overlevenden van de tribale Batak-traditie. Hij behoort tot de laatste lichting Indonesiërs die het christelijk Nederlands onderwijs volgde. Hij wordt in 1947 door zijn krant als beginnend journalist naar Djokjakarta gestuurd waar hij de Indonesische leiders Hatta en Soekarno voor het eerst ontmoet. Daar schrijft hij ook zijn eerste gedichten en wordt hij tijdens de tweede politionele actie door het KNIL gevangen gezet. Situmorang is 23 als hij aanwezig is bij de proclamatie van de republiek Indonesië. Samenstelling: John Albert Jansen

advertentie