Ovt

Ovt

10.00-11.00: Een reactie van Hans Renders, biograaf van Jan Campert, op het verhaal dat Jan Campert in concentratiekamp Neuengamme door Nederlandse medegevangenen werd omgebracht. Naar aanleiding van de moordaanslag op de oud-premier van Libanon Rafiq Hariri een gesprek met historicus Roel Meijer en met oud-Libanon correspondent Gerard Jacobs over de geschiedenis van een land van alleen maar minderheden, en de duizend jaar oude band van de Fransen met de Libanese christenen. Met om ongeveer 10.30 de column van de journalist Peter Brusse Een gesprek met Maarten Hageman over zijn promotie komende week ‘Het kwade exampel van Gelre. De stad Nijmegen, de Beeldenstorm en de Raad van Beroerten 1566-1568’. Hij beschrijft hierin de eerste jaren van de Nederlandse Opstand in Gelderland en dan in het bijzonder in Nijmegen. Een gesprek over onder meer de eigenzinnige stad, die trots was op haar lange geschiedenis, over de 'bloedraad' van Alva, die tientallen 'ketters' vervolgde en over de Nederlandse Opstand buiten Holland. 11.00-12.00: Een in memoriam van de vorige week overleden sociaal-democraat Marinus van der Goes van Naters. Klik voor een lange Spoor terug radiodocumentaire uit 1988 over de socialist Marinus van der Goes van Naters op 'AUDIO: portret van Van der Goes van Naters.' Volgende week zaterdag opent het Nieuwland Erfgoedcentrum in Lelystad. Een reportage over de eerste tentoonstelling die er te zien is ‘Opnieuw beginnen’. Met Kors de Waard van het erfgoedcentrum. Deze week verscheen het boekje ‘Het einde van Johan van Oldebarnevelt’ (beschreven door zijn knecht Jan Frankcen) in een hertaling van Thomas Rosenboom. Een gesprek met René van Stipriaan die een uitleiding bij het boek schreef. Met om 11.25u Het Spoor terug: De Ware Tijd Deel 2 van een tweeluik over het in 1957 opgerichte Surinaamse dagblad ‘De Ware Tijd’ Gesprekken met de nestor van de Surinaamse journalistiek Leo Morpurgo, met zijn opvolgster Nita Ramacharan en met de journaliste Chandra van Binnendijk over de rol van ‘De Ware Tijd’ gedurende het militaire regime, over de redactionele onafhankelijkheid en over de positie van de journalist in de Surinaamse samenleving. Samenstelling: John Albert Jansen INFO: -‘Libanon’ (landenreeks) – Jan Keulen, uitg. KIT, isbn 90 6832 332 6 (1996) -‘Het kwade exampel van Gelre. De stad Nijmegen, de Beeldenstorm en de Raad van Beroerten 1566-1568’, uitg. Vantilt, isbn 90 77503 23 4 -‘Het einde van Johan van Oldebarnevelt’ (beschreven door zijn knecht Jan Frankcen) in een hertaling van Thomas Rosenboom – uitg. Athenaeum, Polak & Van Gennep, isbn 90 253 4685 5 -Tentoonstelling ‘Opnieuw beginnen’ 47 Flevolanders vertellen hun verhaal, Nieuwland erfgoedcentrum Lelystad v.a. 27/2

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jan Campert in kamp Neuengamme door Nederlanders omgebracht?

vanaf 00:05:07

Een reactie van Hans Renders, biograaf van Jan Campert, op het verhaal in de NRC dat verzetsicoon Jan Campert (dichter van 'De achttien dooden') in concentratiekamp Neuengamme door Nederlandse medegevangenen zou zijn omgebracht. Interview Mathijs Deen.

Geschiedenis van Libanon

vanaf 00:13:45

Libanon is een land van alleen maar minderheden. Lange tijd domineerde de christelijke minderheid van de maronieten, in de 20ste eeuw groeide de invloed van de islamitische soennieten en sjiieten. Europese macht Frankrijk was ook sterk aanwezig in de regio en steunde de christelijke minderheid. Mathijs Deen spreekt met historicus Roel Meijer over de lange geschiedenis van Libanon en met oud-Libanon correspondent Gerard Jacobs over de burgeroorlog die er vanaf 1975 woedde tussen exotische christelijke, islamitische, linkse en rechtse splintergroepjes. Ook over de bemoeienis van Syrië en Israël met het land.

Column van Peter Brusse: Fleet Street

vanaf 00:34:22

Door het vertrek van persbureau Reuters zijn er na driehonderd jaar geen kranten en persbureaus meer aanwezig in Fleet Street. Brusse leerde er werkend als correspondent voor de Volkskrant dat nieuws geen nieuws is. Verder was hij er getuige van hoe een lang gedegen artikel van een jonge journalist van The Times door de hoofdredacteur op vriendelijke wijze tot een sobere en veel kortere essentie werd teruggebracht. Ook over de voorkeur van Britten voor excentrieke types in het nieuws.

Nijmegen en de Beeldenstorm van 1566

vanaf 00:40:10

Nijmegen is een eigenzinnige stad, die trots was en is op haar lange geschiedenis. Hoe hield die stad zich toen het roemruchte jaar 1566 aanbrak, het jaar van de Beeldenstorm? Kwam die vernietiging van katholieke heiligdommen ook in Nijmegen voor? Hoe was de opstelling van Nijmegen eigenlijk in die turbulente jaren aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog? Wim Berkelaar spreekt met Maarten Hageman over zijn boek 'Het kwade exampel van Gelre. De stad Nijmegen, de Beeldenstorm en de Raad van Beroerten 1566-1568'. Hij beschrijft hierin de eerste jaren van de Nederlandse Opstand in Gelderland en dan in het bijzonder in Nijmegen.

In memoriam: socialist Marinus van der Goes van Naters (1900-2005)

vanaf 01:03:53

Een in memoriam van de vorige week overleden sociaal-democraat Marinus van der Goes van Naters. Met een fragment uit een Spoor terug-documentaire uit 1988, gemaakt door Kiki Amsberg. Van der Goes van Naters vertelt hierin over zijn jeugd in Nijmegen.

Nieuwland Erfgoedcentrum in Lelystad

vanaf 01:10:03

Zaterdag 26 februari opent het Nieuwland Erfgoedcentrum in Lelystad. Het erfgoedcentrum toont de landaanwinning en inpoldering in de voormalige Zuiderzee, de oude geschiedenis van het nieuwe land en de ontwikkeling van Flevoland, de jongste provincie van Nederland. Een reportage van Michal Citroen over de eerste tentoonstelling die er te zien is: 'Opnieuw beginnen'. Met Kors de Waard van het erfgoedcentrum.

Het einde van Johan van Oldebarnevelt in 1619

vanaf 01:16:30

Op 13 mei 1619 werd Oldenbarnevelt in Den Haag wegens hoogverraad onthoofd. Zijn knecht Jan Frankcen schreef een verslag over de laatste maanden van Van Oldebarnevelt. De bejaarde raadspensionaris bracht die tijd in de gevangenis door in afwachting van zijn proces. Mathijs Deen spreekt met René van Stipriaan die een uitleiding schreef bij het boekje 'Het einde van Johan van Oldebarnevelt' (beschreven door zijn knecht Jan Frankcen) in een hertaling van Thomas Rosenboom.

Het Spoor terug: De Ware Tijd: deel 2

vanaf 01:26:05

Deel 2 van een tweeluik over het in 1957 opgerichte Surinaamse dagblad 'De Ware Tijd' Gesprekken met de nestor van de Surinaamse journalistiek Leo Morpurgo, met zijn opvolgster Nita Ramacharan en met de journaliste Chandra van Binnendijk over de rol van 'De Ware Tijd' gedurende het militaire regime, over de redactionele onafhankelijkheid en over de positie van de journalist in de Surinaamse samenleving. Samenstelling: John Albert Jansen

advertentie