Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: Nederland kan zich in juni per referendum uitspreken over de Europese Grondwet. Ook in 1952 konden de inwoners van Delft en Bolsward al stemmen over een Europese Grondwet. Een gesprek hierover met Stefan Kras, medewerker aan de GrondwetEuropa-site. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Jules Verne overleed, op 24 maart 1905. Het Jules Verne genootschap besteedt heel 2005 aandacht aan dit bijzondere moment met exposities en diverse publicaties. Een gesprek met Karol van Bastelaar, auteur van 'De Jules Verne Gids' en Cees Moonen van het Jules Verne Genootschap. Met om ongeveer 10.30u de column van de journalist Jan van der Putten N.a.v. de berichten over de dood van Jan Campert in concentratiekamp Neuengamme een gesprek over de machtsverhoudingen onder de gevangenen in Duitse concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. Met Albert van Dijk, ex-gevangene Buchenwald en Hans de Vries van het NIOD. 11.00-12.00: De officiële presentatie van het digitale tv-themakanaal /geschiedenis. De VPRO, NPS en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid presenteren een tv-kanaal over geschiedenis, met nadruk op de 20ste eeuw. Een gesprek met Ad van Liempt, eindredacteur van Andere Tijden en Chris Vos, verbonden aan de Erasmus Universiteit en auteur van o.a. ‘Bewegend verleden. Inleiding in de analyse van films en televisieprogramma's’. Met om 11.25u Het Spoor terug: Hip Hop Met een speciaal voor het themakanaal /geschiedenis vervaardigde documentaire over de geschiedenis van de Hip Hop in Nederland, die tegelijkertijd op de radio te beluisteren en op het digitale televisiekanaal te zien is. Samenstelling: Paul van der Gaag INFO: 'De Jules Verne Gids’ – Karol van Bastelaar, uitg. Elmar, isbn 90855 3007 5 (Een portret van de schrijver. Onbekende en verrassende aspecten van zijn werk. Meer dan 150 voorspellingen besproken. Was Verne technisch?) ‘Bewegend verleden. Inleiding in de analyse van films en televisieprogramma's’ – Chris Vos, uitg. Boom, isbn 90 5352 991 8 (2004)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Stemmen in Delft en Bolsward over Europese Grondwet in 1952

vanaf 00:08:02

Al in 1952 konden de inwoners van Delft en Bolsward stemmen over een Europese Grondwet. De opkomst was bijzonder hoog, een grote meerderheid van de kiezers was voor. Waarom werden deze verkiezingen georganiseerd in het prille stadium van de Europese eenwording? Paul van der Gaag spreekt met Stefan Kras, medewerker aan de GrondwetEuropa-site. www.grondweteuropa.nl

De Franse schrijver Jules Verne (1828-1905)

vanaf 00:13:35

De Franse schrijver Jules Verne (1828-1905) werd wereldberoemd met ‘De reis om de wereld in 80 dagen’ en ‘Twintigduizend mijlen onder zee.’ Het Jules Verne genootschap besteedt heel 2005 aandacht aan de veelzijdige schrijver, die 100 jaar geleden stierf. Paul van der Gaag spreekt met Karol van Bastelaar, auteur van ‘De Jules Verne Gids’ en Cees Moonen van het Jules Verne Genootschap. In hoeverre is zijn reputatie als voorspeller van technische vernieuwingen verdiend?

Column van Jan van der Putten: Televisie

vanaf 00:33:35

Van der Putten is door zijn langdurige verblijf in het buitenland als correspondent nauwelijks bekend met de Nederlandse tv. De Chileense en Italiaanse tv leerde hij daarentegen tijdens zijn werkzaamheden juist goed kennen, niet zozeer als kijker, maar als waarnemer. Op de Chileense tv zag hij zijn eigen huis leeggeroofd worden en in Italië was hij getuige van de opkomst van de ‘telecratie’ van Silvio Berlusconi.

Jan Campert en de machtsverhoudingen in Duitse kampen in WO II

vanaf 00:39:46

Hoe lagen de machtsverhoudingen onder de gevangenen in Duitse concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog? Werden gevangenen regelmatig door andere gevangenen vermoord? Zou dichter Jan Campert leden van een geheime kampraad in concentratiekamp Neuengamme hebben kunnen verraden aan de Duitsers? Hans Olink spreekt met Albert van Dijk, ex-gevangene Buchenwald en Hans de Vries van het NIOD.

Presentatie van het digitale tv-themakanaal Geschiedenis

vanaf 01:04:04

De VPRO, NPS en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid presenteren een tv-kanaal over geschiedenis, met nadruk op de 20ste eeuw. Paul van der Gaag spreekt met Nina Meilof, eindredacteur van het nieuwe tv-kanaal, Ad van Liempt, eindredacteur van Andere Tijden en Chris Vos, verbonden aan de Erasmus Universiteit en auteur van o.a. 'Bewegend verleden. Inleiding in de analyse van films en televisieprogramma's'. Ook over de invloed van film en tv op hoe het verleden, zoals WO II, wordt herinnerd. En over het naspelen in tv-programma’s van historische momenten en de soms onduidelijke vermenging hiervan met archiefbeelden.

Het Spoor terug: Hip Hop

vanaf 01:20:06

Met een speciaal voor het themakanaal /geschiedenis vervaardigde documentaire over de geschiedenis van de Hip Hop in Nederland, die tegelijkertijd op de radio te beluisteren en op het digitale televisiekanaal te zien is. Samenstelling: Paul van der Gaag

advertentie