Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen 10.00-11.00: 5 September, precies 60 jaar na dolle dinsdag. Militair-historicus Jan Schulten over wat er eigenlijk gebeurde op die dinsdag in september 1944. Naar aanleiding van de gijzeling van de school in Rusland, een gesprek over de historische wortels van het conflict, met Kaukasuskenner Rik Smeets en Bruno Naarden, die als hoogleraar de Russische geschiedenis doceert aan de Universiteit van Amsterdam. De column van de publicist Johan van Minnen. Een gesprek over het calvinisme in Vlaanderen, waarom is het daar zo sterk geweest en waarom is het vandaar naar Nederland gegaan. Met Johan Decavele, kenner van de religieuze geschiedenis van de Nederlanden in de zestiende eeuw en auteur van het onlangs verschenen boek ‘De eerste protestanten in de Lage Landen’. En met kerkhistoricus Paul Abels. 11.00-12.00: 33 jaar geleden vond in de zomer van 1971 een rage met klik-klakballen plaats. Een gesprek met Rachel Markovits, dochter van de inmiddels overleden directeur van de fabriek die de balletjes in Nederland introduceerde. Verder een gesprek met Joke Mooij co-auteur van het boek ‘Mogen wij even afrekenen? Twee eeuwen betalen in Nederland’. Vanaf 11.20 Het Spoor terug: Wij gaan Stalin halen, aflevering 1. Een vierdelige radiodocumentaire over de geschiedenis van het Vrijwilligerslegioen in Nederland. Het legioen vocht van 1941 tot 1945 samen met de Duitsers tegen de Russen. Samenstelling Hans Olink en Gerard Groeneveld INFO: ‘Kriegsberichter: Nederlandse SS-oorlogsverslaggevers 1941-1945’, Gerard Groeneveld, uitg. Vantilt, isbn 90 77503 09 9 (verschijnt 8 september) ‘De eerste protestanten in de Lage landen, geloof en heldenmoed’- Johan Decavele, uitg. Davindsfonds/Waanders, isbn 90 5826 254 5 ‘Mogen wij even afrekenen? Twee eeuwen betalen in Nederland’ - Joke Mooij en Ton Dongelmans, uitg. Boom, isbn 90 5352 981 0

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Dolle dinsdag

vanaf 00:06:34

5 September, precies 60 jaar na dolle dinsdag. Militair-historicus Jan Schulten over wat er eigenlijk gebeurde op die dinsdag in september 1944.

Gijzelingen in Rusland

vanaf 00:13:37

Naar aanleiding van de gijzeling van de school in Rusland, een gesprek over de historische wortels van het conflict, met Kaukasuskenner Rik Smeets en Bruno Naarden, die als hoogleraar de Russische geschiedenis doceert aan de Universiteit van Amsterdam.

Column Johan van Minnen: Olympische spelen en terrorisme

vanaf 00:33:55

Columnist Johan van Minnen maakt een vergelijking met het gijzeldrama in Beslan en de Olympische Spelen. Met name die van 1972 in München, toen leden van een Palestijnse terroristenbrigade sporters uit Israël gijzelden.

Protestanten in de Lage Landen

vanaf 00:39:51

Een gesprek over het calvinisme in Vlaanderen, waarom is het daar zo sterk geweest en waarom is het vandaar naar Nederland gegaan. Met Johan Decavele, kenner van de religieuze geschiedenis van de Nederlanden in de zestiende eeuw en auteur van het onlangs verschenen boek ‘De eerste protestanten in de Lage Landen’. En met kerkhistoricus Paul Abels.

Rage klik-klakballen

vanaf 01:04:19

33 jaar geleden vond in de zomer van 1971 een rage met klik-klakballen plaats. Een gesprek met Rachel Markovits, dochter van de inmiddels overleden directeur van de fabriek die de balletjes in Nederland introduceerde.

Twee eeuwen betalen in Nederland

vanaf 01:11:08

Een gesprek met Joke Mooij co-auteur van het boek ‘Mogen wij even afrekenen? Twee eeuwen betalen in Nederland’.

Het Spoor terug: Wij gaan Stalin halen, deel 1

vanaf 01:19:53

Een vierdelige radiodocumentaire over de geschiedenis van het Vrijwilligerslegioen in Nederland. Het legioen vocht van 1941 tot 1945 samen met de Duitsers tegen de Russen. Samenstelling Hans Olink en Gerard Groeneveld.

advertentie