Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen 10.00-11.00: Zondag 19 september vindt de officiële herdenking plaats van Operatie Market Garden, de Slag om Arnhem nu 60 jaar geleden. Het eerste uur van OVT is geheel gewijd aan Operatie Market Garden met tot nu toe onbesproken invalshoeken. Aandacht voor BBC oorlogscorrespondent en acteur Stanley Maxted, die bij de luchtlandingen aanwezig was. Een gesprek met Maxted-kenner Bob Gerritsen. Verder Peter Berends over de slag bekeken van de kant van de Duitsers. De column van de publicist Johan van Minnen. Militair historicus Wim Klinkert en hoogleraar Amerikanistiek Ruud Janssens over de vraag wat er was gebeurd als Market Garden geslaagd was. Had Nederland inderdaad de Hongerwinter bespaard kunnen blijven? Wat waren de geallieerde plannen? Is het reëel om aan te nemen dat na Arnhem de oorlog veel sneller had kunnen verlopen. En zo ja had de kaart van het naoorlogse Europa er heel anders uit gezien zoals de stelling van de Engelse historicus Martin Middlebrook. 11.00-12.00: Aandacht voor de speciale website rond Operatie Market Garden gemaakt door Andries Hoekstra. Een gesprek met Agnes Dessing die onlangs promoveerde op de geschiedenis van de Engelandvaarders onder de titel ‘Tulpen voor Wilhelmina’. Flitsen van de officiële herdenking van Operatie Market Garden. Vanaf 11.20 Het Spoor terug: Wij gaan Stalin halen, aflevering 3. Een vierdelige radiodocumentaire over de geschiedenis van het Vrijwilligerslegioen in Nederland. Het legioen vocht van 1941 tot 1945 samen met de Duitsers tegen de Russen. Samenstelling Hans Olink en Gerard Groeneveld INFO: ‘Arnhem: ooggetuigenverslagen van de Slag om Arnhem 17-26 september 1944’, uitg. Tirion, isbn 90 4390 623 9 ‘Een andere kijk op de slag om Arnhem: De snelle Duitse reactie’- Peter Berends, uitg. Aspekt, isbn 90 5911 008 0 (2002) ‘Tulpen voor Wilhelmina: De geschiedenis van de Engelandvaarders’ – Agnes Dessing, uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 2640 ‘Kriegsberichter: Nederlandse SS-oorlogsverslaggevers 1941-1945’ – Gerard Groeneveld, uitg. Vantilt, isbn 90 77503 09 9 9

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Oorlogscorrespondent en acteur Stanley Maxted

vanaf 00:08:27

Aandacht voor BBC oorlogscorrespondent en acteur Stanley Maxted, die bij de luchtlandingen van Operatie Market Garden aanwezig was. Michal Citroen spreekt met Maxted-kenner Bob Gerritsen.

Market Garden aan Duitse zijde

vanaf 00:15:00

Paul van der Gaag praat met Peter Berends over de slag om Arnhem, bekeken van de kant van de Duitsers.

Column Johan van Minnen: September 1944

vanaf 00:28:10

Publicist Johan van Minnen herinnert zich hoe zich de oorlog in Noordwolde voltrok. Met name de ‘sympathieke’ Duitse soldaat August, de Hongerwinter en de razzia die het dorp kende.

Wat als Market Garden was geslaagd?

vanaf 00:33:56

Militair historicus Wim Klinkert en hoogleraar Amerikanistiek Ruud Janssens over de vraag wat er was gebeurd als Market Garden geslaagd was. Had Nederland inderdaad de Hongerwinter bespaard kunnen blijven? Wat waren de geallieerde plannen? Is het reëel om aan te nemen dat na Arnhem de oorlog veel sneller had kunnen verlopen? En zo ja had de kaart van het naoorlogse Europa er heel anders uit gezien, zoals de stelling van de Engelse historicus Martin Middlebrook luidt.

De geschiedenis van de Engelandvaarders

vanaf 01:05:28

Michal Citroen spreekt met Agnes Dessing, die onlangs promoveerde op de geschiedenis van de Engelandvaarders onder de titel ‘Tulpen voor Wilhelmina’.

Website rond Operatie Market Garden

vanaf 01:05:28

Andries Hoekstra maakte een speciale website rond Operatie Market Garden. Michal Citroen spreekt met hem.

Het Spoor terug: Wij gaan Stalin halen, deel 3

vanaf 01:23:46

Een vierdelige radiodocumentaire over de geschiedenis van het Vrijwilligerslegioen in Nederland. Het legioen vocht van 1941 tot 1945 samen met de Duitsers tegen de Russen. Samenstelling Hans Olink en Gerard Groeneveld

advertentie