Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00u: In Amsterdam zijn de opnames voor Ocean's 12 in volle gang. Net als in Ocean's 11 draait de film om een meesterkraak. Wat de heren Pitt, Clooney en Damon gaan ontvreemden houden ze angstvallig geheim. Maar dat het een grote waarde moet vertegenwoordigen staat vast. Historicus Oscar Gelderblom onthult in OVT wat de heren op het oog hebben. En dat ze eigenlijk beter iets anders kunnen ontvreemden, omdat het wel eens niets waard zou kunnen zijn. Amsterdam Noord wil aan de rand van de stad, in het groen, containers neerzetten om zogeheten asociale gezinnen in te huisvesten, en op te voeden. Dit is geen nieuw initiatief. Ook in de jaren 50 werden lastige gezinnen, in aparte wijken (gezinsoorden) bij elkaar ondergebracht, een tijd intensief begeleid en daarna aan hun lot overgelaten. Te gast historica Adrianne Dercksen die in 1987 promoveerde op de geschiedenis van de onmaatschappelijkheidsbestrijding in Nederland. Om ongeveer 10.30u de column van de journalist Peter Brusse En het leven van Karel van het Reve. Ger Verrips schreef een biografie. Het verhaal van een ex-communist over een anticommunist. Verrips praat over de man die hem van het geloof afbracht. 11.00-12.00u: Dertig jaar geleden, op 6 mei 1974, moest de Westduitse bondskanselier Willy Brandt aftreden wegens een spionage-affaire. Historicus Koen Vossen zal het aftreden van Brandt toelichten. In het tweede uur Eric Willems over zijn vader, de man die vlak na de Tweede Wereldoorlog Nederlanders in Polen ging ophalen die daar vastzaten. Vanaf 11.25u Het Spoor terug: Van het een komt het ander Een portret in twee delen van de zangeres Jettie Paerl. Afl. 1: Jetje van Radio Oranje Jettie Paerl vluchtte in mei 1940 naar Londen en werd bekend als ‘Jetje van Radio Oranje’ door de liedjes die ze zong bij het cabaret De Watergeus dat Radio Oranje in bezet Nederland uitzond. In deze aflevering het verhaal van haar vlucht en haar verblijf in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samenstelling: Astrid Nauta INFO: - Adrianne Dercksen en Loes Verplanke. Geschiedenis van de onmaatschappelijkheidsbestrijding in Nederland 1914-1970; Boom 2001 - Ger Verrips. Denkbeelden uit een dubbelleven. Arbeiderspers. Open Domein serie. Verschijnt volgende week. ‘De missie Willems’- Dokwerk, maandag 10-5-2004, 21.00, Ned. 3

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Oudste VOC-aandeel doel Ocean's 12 in Amsterdam?

vanaf 00:04:42

In Amsterdam zijn de opnames voor Ocean's 12 in volle gang. Net als in Ocean's 11 draait de film om een meesterkraak. Wat de heren Pitt, Clooney en Damon gaan ontvreemden houden ze angstvallig geheim, hoewel duidelijk is dat het iets uitermate kostbaars moet zijn. Historicus Oscar Gelderblom onthult in OVT wat de heren op het oog hebben, namelijk het oudste aandeel ter wereld. Maar is dit VOC-aandeel de moeite van het team superinbrekers financieel waard? Interview van Paul van der Gaag.

De onmaatschappelijkheidsbestrijding in Nederland

vanaf 00:11:28

Amsterdam Noord wil aan de rand van de stad, in het groen, containers neerzetten om zogeheten asociale gezinnen in te huisvesten, en op te voeden. Dit is geen nieuw initiatief. Ook in de jaren vijftig werden lastige gezinnen, in aparte wijken (gezinsoorden) bij elkaar ondergebracht, een tijd intensief begeleid en daarna aan hun lot overgelaten. Paul van der Gaag spreekt met historica Adrianne Dercksen die in 1987 promoveerde op de geschiedenis van de onmaatschappelijkheidsbestrijding in Nederland.

Column van Peter Brusse: Schilder Peter Blake

vanaf 00:31:20

Sir Peter Blake, een van de grote iconen van het Swinging London van de jaren zestig, is de eerste kunstschilder die popschilder werd genoemd. Hij was de man achter de befaamde hoes van de Beatles-lp ýSergeant Pepperýsý. Popart als popmuziek: direct en makkelijk, bestemd voor de grote massa. Kunst als volksvermaak. Dat was wennen, aldus Brusse.

Biografie Ger Verrips over Karel van het Reve

vanaf 00:36:25

Ger Verrips schreef een biografie over Karel van het Reve. Het verhaal van een ex-communist over een anticommunist. Karel van het Reve, de ýgeleerde broerý van Gerad Reve, kwam uit een Amsterdams communistisch milieu. Geýnspireerd door historicus Jan Romein koos hij voor een academische loopbaan. Eind jaren zestig kwam hij als Parool-journalist in Moskou in de kringen van Russische dissidenten terecht. Hij maakt naam als spotlustige bestrijder van het geloof der kameraden en de literatuurwetenschap. Interview van Wim Berkelaar over de biografie ýDenkbeelden uit een dubbellevený.

Aftreden bondskanselier Willy Brandt in 1974

vanaf 01:04:07

Dertig jaar geleden, op 6 mei 1974, moest de West-Duitse bondskanselier Willy Brandt aftreden wegens een spionageaffaire. Er was echter meer aan de hand. De affaire was meer de aanleiding dan de oorzaak van zijn val. Brandt zou chantabel geweest zijn door zijn avontuurtjes met vrouwen, zijn tegenstanders in zijn eigen partij wilden van hem af, hij wist weinig van economische politiek en hij was niet meer zo populair bij de kiezers. Paul van der Gaag spreekt met historicus Koen Vossen.

De Missie Willems in het Polen van na WO II

vanaf 01:11:30

Na de Tweede Wereldoorlog trok dr. W.J.A. Willems naar Polen. De Missie Willems had tot doel om achtergebleven Nederlanders in Polen weer naar huis te krijgen. Vier jaar lang blufte de als kolonel verklede Willems zich door de bureaucratie van het communistische Polen heen. Hij wist honderden dwangarbeiders, SS-ers, NSB-ers en statenlozen naar Nederland terug te krijgen, waar de waardering voor de activiteiten van deze avonturier vrij klein was. Paul van der Gaag spreekt met Eric Willems, de zoon van W.J.A. Willems, die een documentaire maakte over zijn vader.

Het Spoor terug: Van het een komt het ander

vanaf 01:20:45

Een portret in twee delen van de zangeres Jetty Paerl. Afl. 1: Jetje van Radio Oranje Jetty Paerl vluchtte in mei 1940 naar Londen en werd bekend als ýJetje van Radio Oranjeý door de liedjes die ze zong bij het cabaret De Watergeus dat Radio Oranje in bezet Nederland uitzond. In deze aflevering het verhaal van haar vlucht en haar verblijf in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samenstelling: Astrid Nauta

advertentie