Ovt

Ovt

Presentatie: Annelies van der Goot 10.00-11.00: 2 mei 1977 was een televisieloze dag vanwege een staking van geluidstechnici. Dick Oosterbaan was erbij en vertelt over deze voor veel mensen ‘zwarte dag’. In de Nota Ruimte, afgelopen week gepresenteerd door het ministerie van VROM, wordt definitief een streep gezet door de inpoldering van de Markerwaard. Een gesprek over de geschiedenis van het denken over ruimtelijke ordening in Nederland in het algemeen en over de Markerwaard in het bijzonder. Met historicus Dirk Jan Wolffram en Marten Bierman, voorzitter van de Vereniging tot behoud van het IJsselmeer. Met om ongeveer 10.30u de column van de publicist Johan van Minnen Een gesprek met Karel Berkhoff van het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies en auteur van het deze week gepresenteerde boek ‘Harvest of Despair: Life and death in Ukraine under Nazi Rule’. Hoe hebben gewone mensen de Tweede wereldoorlog in de Oekraïne in levensgevaarlijke omstandigheden overleefd? En met Robert Serry, voormalig Nederlands ambassadeur in Kiev. 11.00-12.00: De huidziekte schurft komt weinig meer voor. Schurft was al in de Oudheid bekend en werd op vele creatieve manieren bestreden. Een reportage over de Urker zeewering die van de ondergang lijkt te zijn gered. Rijkswaterstaat wilde de historische zeekering op Urk afbreken maar ziet daar nu toch vanaf. Een gesprek met de geschiedenisleraar Roos die actie voor behoud van de zeewering heeft gevoerd. Een gesprek met Hans Renders auteur van het boek ‘Gevaarlijk drukwerk; een vrije uitgeverij in oorlogstijd’ over de eerste tien jaar van de verzetsuitgeverij De Bezig Bij die dit jaar 60 jaar bestaat. Vanaf 11.25u Het Spoor terug: De uitvinder van Twijfelachtig, dl. 2 Slot van een tweedelige documentaire over het opmerkelijke leven van Jan Ernst Matzeliger. Geboren halverwege de 19e eeuw als slaaf op de Surinaamse plantage 'Twijfelachtig', gestorven als uitvinder in de Verenigde Staten. Zijn belangrijkste uitvinding: de zwikmachine, een apparaat uit de schoenenindustrie. Weet in zijn geboorteland Suriname bijna niemand wie Matzeliger was, in de Verenigde Staten is er een Matzeligerbrug, een Matzeligerpostzegel en zelfs een Matzeligerpuzzel. Samenstelling: Katinka Baehr INFO: -‘Harvest of Despair: Life and death in Ukraine under Nazi Rule’ – Karel Berkhoff, uitg. Harvard University press, isbn 0-674-01313-1 -‘Gevaarlijk drukwerk; een vrije uitgeverij in oorlogstijd’ – Hans Renders, uitg. de Bezige Bij, isbn 90 234 1430 6

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ovt 02 mei 2004 uur 1

vanaf 00:00:00

Televisiestaking geluidstechnici 1977

vanaf 00:05:46

Nederland 1 en Nederland 2 gingen op 2 mei 1977 door een staking van geluidstechnici ýop zwartý. De van beeld verstoken kijkers gaven de omroeptelefonistes de volle laag. Voor velen was een televisieloze avond iets ondenkbaars. Annelies van der Goot spreekt met Dick Oosterbaan, die meedeed aan de spontane staking. Aanleiding was een arbeidsconflict over de betaling van geluidstechnici.

Ruimtelijke ordening en de inpoldering van de Markerwaard

vanaf 00:11:29

In de Nota Ruimte, afgelopen week gepresenteerd door het ministerie van VROM, wordt definitief een streep gezet door de inpoldering van de Markerwaard. Terwijl er in de 20ste eeuw regelmatig serieuze plannen voor werden gemaakt. Annelies van der Goot spreekt met historicus Dirk Jan Wolffram en Marten Bierman, voorzitter van de Vereniging tot behoud van het IJsselmeer, over de geschiedenis van het denken over ruimtelijke ordening in Nederland in het algemeen en over de Markerwaard in het bijzonder.

Column van Johan van Minnen: Europese politiek

vanaf 00:31:40

Van Minnen over de Europese Unie, die is op 1 mei 2004 flink is uitgebreid. Hij zat zelf een tijdje in de zeer verdeelde socialistische fractie van het Europese parlement, die gedomineerd werd door de Franse politicus Jacques Delors. Ook over de overdaad aan feestdagen, waardoor de hedendaagse kalender uitermate vol zit.

Oekraine in WO II

vanaf 00:36:12

Hoe hebben gewone mensen de Tweede Wereldoorlog in de Oekraýne in levensgevaarlijke omstandigheden overleefd? De Duitsers hielden er een aantal jaren flink huis, maar ook in de jaren dertig was het gebied al geteisterd door hongersnood, sovjetterreur en politieke zuiveringen. Hans Olink spreekt met Karel Berkhoff van het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies en auteur van het deze week gepresenteerde boek 'Harvest of Despair: Life and death in Ukraine under Nazi Rule'. En met Robert Serry, voormalig Nederlands ambassadeur in Kiev.

Ovt 02 mei 2004 uur 2

vanaf 01:00:00

Geschiedenis van de huidziekte schurft

vanaf 01:04:21

De ziekte schurft werd al in 650 v. Chr. in China beschreven en een paar eeuwen later door Aristoteles. Remedies tegen de door mijten veroorzaakte ziekte staan al in de Bijbel, in het boek Koningen. Duitsers bestreden het een paar honderd jaar geleden met een mengeling van alcohol en kruit. Annelies van der Goot spreekt Annelies van Bronswijk, hoogleraar gezondheidstechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven en medeauteur van het boek 'Schurft bij de mens'. Hoe besmettelijk is de ziekte?

Bedreigde zeewering van Urk gered

vanaf 01:11:51

De unieke zeewering van Urk werd bedreigd door de plannen van Rijkswaterstaat. Tiemen Roos uit Urk vond dat de zeewering gered moest worden, aangezien die bestaat uit door de Urkers versleepte zwerfkeien. Rijkswaterstaat werd overtuigd door zijn argumenten. Een reportage van Mathijs Deen.

De eerste 10 jaar van uitgeverij De Bezige Bij

vanaf 01:17:34

Uitgeverij De Bezige Bij gaf in april 1943 De Achttien doden van Jan Campert uit om geld bijeen te brengen voor het bekostigen van het onderduiken van joodse kinderen. De initiatiefnemers waren Utrechtse studenten, waarvan de bekendste Geertjan Lubberhuizen was. Zijn bijnaam, the busy bee, werd de naam van de uitgeverij. Annelies van der Goot spreekt met Hans Renders, auteur van Gevaarlijk drukwerk; een vrije uitgeverij in oorlogstijd.

Het Spoor terug: De uitvinder van Twijfelachtig: deel 2

vanaf 01:26:53

Slot van een tweedelige documentaire over het opmerkelijke leven van Jan Ernst Matzeliger. Geboren halverwege de 19e eeuw als slaaf op de Surinaamse plantage 'Twijfelachtig', gestorven als uitvinder in de Verenigde Staten. Zijn belangrijkste uitvinding: de zwikmachine, een apparaat uit de schoenenindustrie. Weet in zijn geboorteland Suriname bijna niemand wie Matzeliger was, in de Verenigde Staten is er een Matzeligerbrug, een Matzeligerpostzegel en zelfs een Matzeligerpuzzel. Samenstelling: Katinka Baehr

advertentie