Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00-11.00: De Inspectie voor de Gezondheidszorg publiceerde vorige week een rapport waarin staat dat de vaccinatiegraad in Nederland is afgenomen. Een gesprek met prof. dr. Eddy Houwaart, hgl. geschiedenis der geneeskunde aan de VU over geschiedenis van de vaccinatie in Nederland en het verzet ertegen. Deze week begon weer het filmfestival in Cannes. Een gesprek met Hans Schoots over zijn boek 'Van Fanfare tot Spetters. Een cultuurgeschiedenis van de jaren 60 en 70', aan de hand van de Nederlandse films die in die jaren zijn uitgekomen. Met om ongeveer 10.30u de column van de publicist Johan van Minnen Wordt Irak een tweede Vietnam voor de Amerikanen? Hierover praten de journalist Willebrord Nieuwenhuis, auteur van het boek 'Vietnam de nooit verdwenen oorlog' en de antropoloog John Kleinen. 11.00-12.00: 13 Mei was de 250ste geboortedag van Jacob Haafner ,een voorloper van Multatuli als anti-koloniale schrijver. Lange tijd vergeten, maar sinds de heruitgave van zijn werk in de jaren negentig van de vorige eeuw weer enigszins aan die vergetelheid ontrukt. Een gesprek met Haafner-biograaf Paul van der Velde. Een reportage over de start van de maand van het draaiorgel en het 50 jarig bestaan van de Kring van Draaiorgelvrienden. Mayke Groffen over de mede door haar samengestelde tentoonstelling en het nu verschenen boek 'Het geluk van de huisvrouw'. Vanaf 11.25u Het Spoor terug: Van het een komt het ander Een portret in twee delen van de zangeres Jetty Paerl. Afl. 2: Jetty Bantzinger-Paerl Het leven van Jetty Paerl na de oorlog. Waaronder haar deelname aan het eerste Songfestival in Lugano 1956 en haar huwelijk met de tekenaar Cees Bantzinger. Samenstelling: Astrid Nauta INFO: -'Van Fanfare tot Spetters: Een cultuurgeschiedenis van de jaren zestig en zeventig' - Hans Schoots, uitg. Bas Lubberhuizen, isbn 90 5937 0597 -'Vietnam de nooit verdwenen oorlog' - Willibrord Nieuwenhuis, uitg. Balans, isbn 90 5018 526 6 (2000) -'Het geluk van de huisvrouw'- Mayke Groffen en Sjouk Hoitsma, uitg. Sun, isbn 90 5875 126 0

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Verzet tegen inentingen in Nederland

vanaf 00:05:40

Nederlanders laten zich steeds minder inenten. Het is niet de eerste keer dat er verzet tegen de vaccinatie is. De Fransen voerden het in 1802 in om de pokken te bestrijden. Vanaf 1872 werd het inenten verplicht, een maatregel die in de 20ste eeuw weer werd opgeheven. Met name in de religieuze hoek was er bezwaar tegen vaccinatie. Mathijs Deen spreekt met prof. dr. Eddy Houwaart, hoogleraar geschiedenis der geneeskunde aan de VU, over de geschiedenis van inentingen in Nederland.

Culturele geschiedenis in speelfilms: van Fanfare tot Spetters

vanaf 00:12:52

Na de goedbezochte klassieker ‘Fanfare’uit 1958 van Haanstra bleef het ruim 10 jaar rustig aan het filmfront. Met de kaskrakers ‘Blue Movie’uit 1971 en ‘Turks fruit’ uit 1973 werd de Nederlandse film weer populair bij het publiek. Mathijs Deen spreekt met Hans Schoots over zijn boek ‘Van Fanfare tot Spetters. Een cultuurgeschiedenis van de jaren zestig en zeventig’. ‘Spetters’ uit 1980 was een mijlpaal, omdat het een realistische rauwe film was over een milieu van motorrijders.

Column van Johan Minnen: Onderdak

vanaf 00:29:15

Van Minnen over het contrast tussen het lot van de gevangenen van de Amerikanen in Irak en hun gevangen in Guantamo Bay op Oost-Cuba. Op vakantie in Cuba zag hij een demonstratie tegen de Amerikaanse wandaden in Irak, maar niet tegen die op Oost-Cuba. Ook over de staat van Cuba en de Cubaans-Amerikaanse verhoudingen.

Wordt Irak een tweede Vietnam?

vanaf 00:34:12

Wordt Irak een tweede Vietnam voor de Amerikanen? Of is het meer een angstbeeld van politici en militairen dan realiteit? Voornaamste verschil is dat de VS nog relatief een korte tijd in Irak zit. Jos Palm spreekt met journalist Willebrord Nieuwenhuis, auteur van het boek 'Vietnam. De nooit verdwenen oorlog' en de antropoloog John Kleinen.

Antikoloniale schrijver Jacob Haafner 250 jaar

vanaf 01:04:43

Op 13 mei was de 250ste geboortedag van de antikoloniale schrijver Jacob Haafner. Hij werkte lange tijd voor de VOC en vertrouwde zijn belevenissen in Nederlands-Indie, Ceylon, India en Zuid-Afrika aan het papier toe. Haafner uitte kritiek op hoe de Britten zich in hun kolonie India gedroegen. Mathijs Deen spreekt met Haafner-biograaf Paul van der Velde.

Kring van Draaiorgelvrienden 50 jaar

vanaf 01:09:57

In het eerste kwart van de 20ste eeuw waren de welluidende klanken van het draaiorgel voor veel mensen de enige muziek die ze hoorden. Met de opkomst van de radio en de platenspeler werd het draaiorgel snel verdrongen. Een reportage van Gerard Leenders vanuit het Draaiorgel Museum in Haarlem, waar hij te woord werd gestaan door Willem Snoerwang, de voorzitter van de Kring van Draaiorgelvrienden.

Het geluk van de huisvrouw

vanaf 01:16:53

In de loop van de 20ste eeuw gaan vrouwen uit de keurige middenklasse zelf het huishouden doen, terwijl dat voor die tijd door dienstbodes werd gedaan. De man gaat naar zijn werk, de vrouw zorgt voor de kinderen en wijdt zich aan het huishouden. De opkomst van huishoudelijke apparaten als de wasmachine en het strijkijzer waren daarbij van groot belang. Er ontstond ook een uitgebreide literatuur over het onderwerp. Mathijs Deen spreekt met Mayke Groffen, medeauteur van het boek ‘De gelukkige huisvrouw’.

Het Spoor terug: Van het een komt het ander: deel 2

vanaf 01:25:40

Een portret in twee delen van de zangeres Jetty Paerl. Afl. 2: Jetty Bantzinger-Paerl Het leven van Jetty Paerl na de oorlog. Waaronder haar deelname aan het eerste Songfestival in Lugano 1956 en haar huwelijk met de tekenaar Cees Bantzinger. Samenstelling: Astrid Nauta

advertentie