Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00-11.00: Afgelopen week is de Wet Basisvoorziening Kinderopvang door de Tweede Kamer aangenomen. Volgens de kinderopvang zelf zijn we door deze wet weer terug bij af. Is dit een typisch Nederlandse ontwikkeling, of vertoont de geschiedenis van de kinderopvang in de ons omringende landen hetzelfde patroon? Een gesprek met hoogleraar kinderopvang Louis Tavecchio. In de afgelopen 1200 jaar hebben achtereenvolgende machthebbers geprobeerd hun grote voorganger Karel de Grote op zeer uiteenlopende manieren voor het eigen karretje te spannen. Ook als vader van Europa. Een gesprek met Ronald van Kesteren beschreef die de stoet van annexaties in zijn boek ‘Het Verlangen naar de Middeleeuwen’ beschreef. Met om ongeveer 10.30u de column van de journalist Peter Brusse Naar aanleiding van het verschijnen van de vertaling van het boek ‘De eeuw van Sartre, Een filosofische zoektocht’van Bernard-Henri Lévy, een gesprek met filosoof en publicist Ger Groot, bezorger van de bloemlezing ‘De uitgelezen Sartre’ en met Jan Brokken, auteur van het boek ‘Zoals Frankrijk was’. 11.00-12.00: Aanstaande dinsdag vinden de geschiedenisexamens plaats. Een gesprek met geschiedenisleraar en beheerder van de online support webpagina Histocasa Reinard Maarleveld over de thema’s van het examen. Een reportage over de afsluiting van de Lauwerszee, op zondag 23 mei precies 35 jaar geleden. Een gesprek met twee oud-vissers uit Zoutkamp. Een gesprek met Maaike Floor, die de Scriptieprijs kreeg voor haar studie ‘Radio met ogen’. Ze beschrijft de eerste jaren van de televisie in Nederland. Het blijkt dat de eerste jaren Nederlanders huiverig stonden tegenover televisie. Wie televisie kijkt, zo was de gedachte, krijgt te weinig beweging, verwaarloost het huishouden en loopt het risico op een overdosis Amerikaanse cultuurarm massa-amusement. Vanaf 11.25u Het Spoor terug: De opstand van het geweten Op 20 juli 1944, pleegde de aristocratische kolonel Claus Schenk von Stauffenberg een aanslag op Adolf Hitler. Nu 60 jaar later een reconstructie van deze aanslag. Een gesprek met een van de complotanten baron Philipp von Boeselager en met Rochus Misch de telefonist van Hitler. Samenstelling: Arjan Paans en Hans Olink INFO: -‘Het verlangen naar de Middeleeuwen: De verbeelding van een historische passie’- Ronald Kesteren, uitg. Wereldbibliotheek, isbn 90 284 2048 7 -‘De eeuw van Sartre, Een filosofische zoektocht’- Bernard-Henri Lévy, uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 2312 3 -‘Zoals Frankrijk was’- Jan Brokken, uitg. Atlas, isbn 90 450 1089 5 -‘De uitgelezen Sartre’-Ger Groot, uitg. Boom, isbn 90 5352 466 5 (2000) -Tentoonstelling’De thuishaven verlegd’, Visserijmuseum, Zoutkamp

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Geschiedenis van de kinderopvang in Nederland

vanaf 00:05:35

De eerste bewaarscholen voor kinderen ontstonden halverwege de 19de eeuw. Desondanks is de geschiedenis van de moderne kinderopvang in Nederland nog zeer jong. In tegenstelling tot andere Europese landen is het wantrouwen tegen kinderopvang groot en wordt het niet bepaald als een nuttige basisvoorziening gezien. Mathijs Deen spreekt met hoogleraar kinderopvang Louis Tavecchio.

Karel de Grote als Europeaan

vanaf 00:12:37

In de afgelopen 1200 jaar hebben vele machthebbers geprobeerd hun grote voorganger Karel de Grote op zeer uiteenlopende manieren voor het eigen historische karretje te spannen. Ook als vader van Europa. Mathijs Deen spreekt met Ronald van Kesteren die de stoet van annexaties in zijn boek 'Het Verlangen naar de Middeleeuwen' beschreef. Van Otto III tot Napoleon, tot Calvijn, die in hem een beeldenstormer zag.

Column van Peter Brusse: Lubbers en Thatcher

vanaf 00:31:35

Thatcher verleidde en veroverde de mannen die ze tegenkwam in de politiek. Zo ook Lubbers, die haar in 1982 in Downing Street 10 bezocht. Brusse mocht de zeer geregisseerde ontvangst op straat filmen en zag aan de lichaamstaal dat het de komende tijd wel goed zou zitten met de 'Anglo-Dutch relations'.

De eeuw van de Franse filosoof en intellectueel Sartre

vanaf 00:36:02

De Franse filosoof Sarte was een van de belangrijkste intellectuelen van de 20ste eeuw. Op zijn begrafenis kwamen 40.000 mensen af. In de eerste periode ontwikkelde hij zijn existentialistische filosofie met een grote verantwoordelijk voor het individu. Later probeerde hij het tevergeefs samen te voegen met het communisme. Over deze ideologie botste hij met zijn bekende generatiegenoot Camus. Naar aanleiding van het verschijnen van de vertaling van het boek 'De eeuw van Sartre. Een filosofische zoektocht' van Bernard-Henri Levy spreekt Wim Berkelaar met filosoof en publicist Ger Groot, bezorger van de bloemlezing 'De uitgelezen Sartre' en met Jan Brokken, auteur van het boek 'Zoals Frankrijk was'.

Eindexamen geschiedenis 2004: Gezagsdragers en Katoenindustrie

vanaf 01:04:55

Het eindexamen geschiedenis gaat dit jaar over 'Gezagsdragers 1950-1990' en de Katoenindustrie in Engeland. Mathijs Deen spreekt met geschiedenisleraar en beheerder van de webpagina Histocasa (www.histocasa.nl) Reinard Maarleveld over deze thema’s. Histocasa geeft via ‘Examenhelp’ online support bij de geschiedenisexamens. Leerlingen kunnen er vragen stellen over de onderwerpen van het eindexamen.

Zoutkamp en de sluiting van de Lauwerszee in 1969

vanaf 01:10:02

Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten. Een groot deel van de bevolking was voor, omdat het de watersnoodramp van 1953 nog een verse herinnering was. Bovendien werd er land gewonnen, dat gebruikt ging worden als oefenterrein van defensie, boerenland en natuurpark. De vissers van Zoutkamp zagen de afsluiting van de Lauwerszee met lede ogen aan, aangezien het hun levensstijl totaal veranderde. Reportage van Gerard Leenders, die met twee oud-vissers uit Zoutkamp sprak.

Radio met ogen: begintijd van de televisie

vanaf 01:17:04

De Scriptieprijs is dit jaar gewonnen door Maaike Floor. In ‘Radio met ogen’ beschrijft ze de eerste jaren van de televisie in Nederland. Het blijkt dat Nederlanders huiverig stonden tegenover televisie. Wie televisie kijkt, zo was de gedachte, krijgt te weinig beweging, verwaarloost het huishouden en loopt het risico op een overdosis Amerikaanse cultuurarm massa-amusement. Interview Mathijs Deen.

De opstand van het geweten: De aanslag op Hitler door Von Stauffenberg op 20 juli 1944

vanaf 01:24:44

Op 20 juli 1944, pleegde de aristocratische kolonel Claus Schenk von Stauffenberg een aanslag op Adolf Hitler. Nu 60 jaar later een reconstructie van deze aanslag. Een gesprek met een van de complotanten baron Philipp von Boeselager en met Rochus Misch, de telefonist van Hitler. Samenstelling: Arjan Paans en Hans Olink

Frithjof in OVT (23 mei 2004)

vanaf 01:29:43

advertentie