Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm 10.00-11.00: Live vanuit studio Desmet in Amsterdam 'Er moest een vrouw in' is de titel van de memoires van SDAP en PvdA-politica Hilda Verwey-Jonker. Ze was een van de weinige vrouwen in de top van de Nederlandse sociaal-democratische beweging. Daarom werd ze altijd voor allerlei functies gevraagd. In 1998 las ze, als oudste columniste van OVT ooit, een column voor over voetbal. Paul van der Gaag spreekt met historicus Piet de Rooy over deze voorvechtster van vrouwenemancipatie, die onlangs op 96-jarige leeftijd overleed. De rest van het uur is gewijd aan een debat over de zin en onzin van sport door de eeuwen heen, tijdens deze periode van grote sportevenementen (EK Voetbal, Wimbledon, Tour de France, Olympische Spelen). Gasten o.a.: de journalist Auke Kok, auteur van het boek ‘Wij waren de besten’ over het WK in München 1974; Harry Pleket, kenner van de Olympische geschiedenis; Ruud Stokvis, oud-Olympisch roeier en socioloog; en de historicus H.W. von der Dunk. Met om ongeveer 10.30 de column van de publicist Johan van Minnen Muziek van het promotie Blaas Quintet 11.00-12.00: Actueel historisch nieuws met Parool-recensent Hans Renders en historicus Han van der Horst Vanaf 11.25u Het Spoor terug: Het Olympisch Kroonjuweel, een radioverhaal over het Olympisch Vuur. Met opzichtig geflirt met de Klassieke Spelen wordt ieder vier jaar in het Griekse Olympia het Olympisch Vuur ontstoken. Een dubieus huwelijk, want niet een oude Griekse wijsgeer stond aan de wieg van dit gebruik, maar opmerkelijk genoeg een Nederlander en een Duitser. Radiomakers Jorrit Brenninkmeijer en Jurryt van de Vooren bezochten Olympia en doken in de ontstaansgeschiedenis van het belangrijkste Olympische symbool. INFO: Wij waren de besten – Auke Kok, uitg. Thomas Rap, isbn 90 60054881 Eventueel te bespreken boeken 2e uur: Mijn leven - Bill Clinton, uitg. Balans, isbn 90 5018 88 77 Geschiedenis van Amsterdam, deel 1: Een stad uit het niets. Tot 1578 – Marijke Carasso-Kok, uitg. SUN, isbn 90 5875 181 3 1968 het jaar waarin alles anders werd – Mark Kurlansky, uitg. Anthos, isbn 90 414 08606 De perfecte verleiding. Muzikale scènes op het Amsterdams toneel in de 17e eeuw – Natascha Veldhorst, uitg. AUP, isbn 90 5356 676 7 Voor het volk, van het volk – Jasper Loots, uitg. Wereldbibliotheek, isbn 90 284 2027 4

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Postuum Hilda Verwey-Donker en column over voetbal

vanaf 00:05:31

‘Er moest een vrouw in’ is de titel van de memoires van SDAP en PvdA-politica Hilda Verwey-Jonker. Ze was een van de weinige vrouwen in de top van de Nederlandse sociaal-democratische beweging. Daarom werd ze altijd voor allerlei functies gevraagd. In 1998 las ze, als oudste columniste van OVT ooit, een column voor over voetbal. Paul van der Gaag spreekt met historicus Piet de Rooy over deze voorvechtster van vrouwenemancipatie, die onlangs op 96-jarige leeftijd overleed.

Debat over de zin en onzin van sport door de eeuwen heen I

vanaf 00:11:56

De Olympische Spelen zijn ontstaan in de Oudheid, verdwenen tijdens de Middeleeuwen, maar kwamen weer op aan het einde van de 19de eeuw onder de bezielende leiding van Pierre de Coubertin. Hoe ging het er aan toe bij dit sportevenement in Olympia? Andere sporten, zoals voetbal, begonnen in de 20ste eeuw aan een onstuitbare opmars. In het begin een tijdverdrijf voor de elites, later ook beschikbaar voor de massa’s. Paul van der Gaag en Jos Palm spreken met de journalist Auke Kok, auteur van het boek ‘Wij waren de besten’ over het WK in München 1974; Harry Pleket, kenner van de Olympische geschiedenis; Ruud Stokvis, oud-Olympisch roeier en socioloog; en de historicus H.W. von der Dunk.

Column van Johan van Minnen: WK 1974 in West-Duitsland

vanaf 00:31:29

Column van Johan van Minnen: WK 1974 in West-Duitsland Samenvatting: Tijdens de finale van het WK in 1974 in West-Duitsland was Van Minnen correspondent in Bonn. De reactie op de onverwachte nederlaag van Nederland tegen de West-Duitsers van zijn redactie in Nederland was duidelijk. Ze wilden de eerste weken geen nieuws uit Duitsland horen.

Debat over de zin en onzin van sport door de eeuwen heen II

vanaf 00:38:45

Is bij de Olympische Spelen winnen belangrijker dan meedoen? En wat waren de idealen achter de opkomst van de sport in de 19de en 20ste eeuw? Over de educatieve en militaire ideeën achter het organiseren van sport. Paul van der Gaag en Jos Palm spreken met de journalist Auke Kok, auteur van het boek ‘Wij waren de besten’ over het WK in München 1974; Harry Pleket, kenner van de Olympische geschiedenis; Ruud Stokvis, oud-Olympisch roeier en socioloog; en de historicus H.W. von der Dunk. Is de overwinning belangrijker of ‘fair play’?

Besprekingen van boeken en tentoonstellingen en films

vanaf 01:04:43

Actueel historisch nieuws met Parool-recensent Hans Renders en historiscus Han van der Horst. Boeken: ‘Mijn leven’ van Bill Clinton; ‘1968: The Year That Rocked the World’, van Mark Kurlansky; ‘Voor het volk, van het volk’ van Jasper Loots; ‘Geschiedenis van Amsterdam, deel 1: Een stad uit het niets. Tot 1578’ van Marijke Carasso-Kok; ‘De perfecte verleiding’ van Natasha Veldhorst.

Het Spoor terug: Het Olympisch Kroonjuweel, een radioverhaal over het Olympisch Vuur

vanaf 01:25:49

Met opzichtig geflirt met de Klassieke Spelen wordt ieder vier jaar in het Griekse Olympia het Olympisch Vuur ontstoken. Een dubieus huwelijk, want niet een oude Griekse wijsgeer stond aan de wieg van dit gebruik, maar opmerkelijk genoeg een Nederlander en een Duitser. Radiomakers Jorrit Brenninkmeijer en Jurryt van de Vooren bezochten Olympia en doken in de ontstaansgeschiedenis van het belangrijkste Olympische symbool.