Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm 10.00-11.00u Kort aandacht voor de historie van het popfestival Pinkpop dat dit weekend voor de 35ste keer plaatsvindt. Een gesprek met Hans van Beers, oud-organisator van het eerste uur. Debat over de verkiezing van 'de Grootste Nederlander' met lid van de commissie 'Grootste Nederlander' Herman Pleij, de hoofdredacteur van 'Opzij' Ciska Dresselhuys, de oud-hoofdredacteur van de 'Weekkrant Suriname' Wilfred Lionarons en historicus Peer Vries. Met om ongeveer 10.30u de column van de publicist Johan van Minnen Muziek van het Promotie Blaas Quintet 11.00-12.00: Actueel historisch nieuws (boeken, films) met historiscus Han van der Horst en Parool-journalist Paul Arnoldussen. Vanaf 11.25u Het Spoor terug: Bonifatius, deel 1 We leerden het op school: in het jaar 754 werd Bonifatius bij Dokkum vermoord. En waarschijnlijk weet u ook niet veel meer dan dát over deze Angelsaksische missionaris. Daarom in het Spoor Terug een reconstructie van het misdrijf dat precies 1250 jaar geleden werd gepleegd. Was het een ordinaire roofmoord of rekenden de Friezen af met een fundamentalist die hun heiligdommen vernietigde in naam van God en de Paus? Een onderzoek naar de plaats delict, het moordwapen, de motieven en de daders. Een middeleeuwse krimi in twee delen waarin slechts de afloop vaststaat. Samenstelling: Annelies van der Goot INFO: -Juni Pinkpopmaand, Limburgs Museum Venlo, 27/6 Lumière Maastricht Film ‘Pinkpop: the first quintet (1970- 974) – Ruud van Wersch e.a. Te bespreken boeken 2e uur: Brief aan mijn vader. De stehgeiger/chef d’orchestre Georg Frenkel Frank – Gregor Frenkel Frank, + cd, uitg. Inmerc, isbn 90 6611429 0 Rafael Gerstenfeld 1900-1976: Een man van goede daden - Isaac Lipschits, uitg. Walburg pers, isbn 90 5730 300 0 Dante Alighieri - R.W.B. Lewis, Vertaling Peter Abelsen, uitg. Balans, isbn 90 50187218 Het Oranjekapitaal. Een onderzoek naar het vermogen van de invloedrijkste familie van Nederland - Philip Dröge, uitg. Vassallucci De Vuist van Piemonte - Willibrord Nieuwenhuis, uitg. Prometheus, isbn 9035126483 Film: Troy

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Popfestival Pinkpop 35 jaar

vanaf 00:08:01

Popfestival Pinkpop bestaat 35 jaar. De eerste keer was het een stuk kleinschaliger. Een optreden van Armand was snel afgelopen. De zanger schold zijn publiek uit voor 'boeren' en liep het podium af. Jos Palm spreekt met Hans van Beers, oud-organisator van het eerste uur. Hoe ging het er in 1969 aan toe?

De verkiezing van de Grootste Nederlander I

vanaf 00:13:17

Debat over de verkiezing van 'de Grootste Nederlander', die dit jaar door de KRO wordt georganiseerd. Wat is de zin en onzin van een dergelijke verkiezing? En wie ontbreken er op de oorspronkelijke lijst van 200 Grote Nederlanders? Paul van der Gaag en Jos Palm spreken met lid van de commissie 'Grootste Nederlander' Herman Pleij, de hoofdredacteur van 'Opzij' Ciska Dresselhuys, de oud-hoofdredacteur van de 'Weekkrant Suriname' Wilfred Lionarons en historicus Peer Vries.

Column van Johan van Minnen: Prestige

vanaf 00:33:32

Ook de Duitsers hadden afgelopen jaar de verkiezing van hun grootste landgenoot: ‘Unsere Besten’ bij de ZDF. Hitler mocht natuurlijk niet op de lijst . De opmars van Karl Marx naar de hoogste plaats in de top 10 was niet de bedoeling. Van Minnen over de ‘correcte’ afloop met de naoorlogse politicus Konrad Adenauer als winnaar.

De verkiezing van de Grootste Nederlander II

vanaf 00:38:39

Debat over de verkiezing van 'de Grootste Nederlander', die dit jaar door de KRO wordt georganiseerd. Wat is de zin en onzin van een dergelijke verkiezing? En wie ontbreken er op de oorspronkelijke lijst van 200 Grote Nederlanders? Paul van der Gaag en Jos Palm spreken met lid van de commissie 'Grootste Nederlander' Herman Pleij, de hoofdredacteur van 'Opzij' Ciska Dresselhuys, de oud-hoofdredacteur van de 'Weekkrant Suriname' Wilfred Lionarons en historicus Peer Vries.

Besprekingen van boeken en tentoonstellingen en films

vanaf 01:05:34

Actueel historisch nieuws met historiscus Han van der Horst en Parool-journalist Paul Arnoldussen. Boeken: 'Brief aan mijn vader' van Gregor Frenkel Frank; 'Rafael Gerstenfeld 1900-1976: Een man van goede daden' van Isaac Lipschits; 'Dante Alighieri’van R.W.B. Lewis; 'Het Oranjekapitaal' van Philip Droge; 'De Vuist van Piemonte' van Willibrord Nieuwenhuis. Film: 'Troy'.

Het Spoor terug: Bonifatius: deel 1

vanaf 01:23:23

We leerden het op school: in het jaar 754 werd Bonifatius bij Dokkum vermoord. En waarschijnlijk weet u ook niet veel meer dan dat over deze Angelsaksische missionaris. Een reconstructie van het misdrijf dat precies 1250 jaar geleden werd gepleegd. Was het een ordinaire roofmoord of rekenden de Friezen af met een fundamentalist die hun heiligdommen vernietigde in naam van God en de Paus? Een onderzoek naar de plaats delict, het moordwapen, de motieven en de daders. Een middeleeuwse krimi in twee delen waarin slechts de afloop vaststaat. Samenstelling: Annelies van der Goot

advertentie