Ovt

Ovt

10.00-11.00: De tweede aflevering van een zesdelige serie over de geschiedenis van voorwerpen die ons land hebben veranderd. Deel 2: De molen De windmolen is geen Nederlandse vinding. Hij kwam in de dertiende eeuw uit Vlaanderen, maar nestelde zich hier zo stevig dat de stoommachine de grootste moeite had hem weer te laten verdwijnen. Gasten: de historici Gerard Rooyakkers en Herman Kaptein, de molenaar Dirk Jan Abelskamp, en de emeritus vredesrechter en molenaar te Vlaanderen Paul Bauters. Mmv H. H. Ter Balkt en Pek van Andel 11.00-12.00: Het beste van PHOHI. Het afgelopen jaar is in het programma De Avonden op radio 747 op iedere maandagavond een kwartier uit het PHOHI archief uitgezonden. De Philips’ Omroep Holland Indië; een radiozender die tussen 1928 en 1940 uitzond naar voormalig Nederlands Indië. Afl. 2: De J.P. Coen Over het vertrek van het schip de J.P. Coen vol verlofgangers terug naar Indië. 11.15 Geschiedenis van 747 Een serie historische documentaires eerder uitgezonden op Radio 747 Afl.2: Over de dood gesproken. Onder Parijs ligt het Ossuaire, het knekelhuis, met de beenderen van zes miljoen Parijzenaars. Michael Jansen bezocht de Parijse catacomben op zoek naar het verhaal achter de beenderen en de schedels in dit knekelhuis.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Beluister de OVT-uitzending over de windmolen in Real Audio (11 juli 2004)

vanaf 00:04:45

Voorwerpen die ons land hebben veranderd. Deel 2: De Windmolen

vanaf 00:04:45

De tweede aflevering van een zesdelige serie over de geschiedenis van voorwerpen die ons land hebben veranderd. Deel 2: De molen De windmolen is geen Nederlandse vinding. Hij kwam in de dertiende eeuw uit Vlaanderen, maar nestelde zich hier zo stevig dat de stoommachine de grootste moeite had hem weer te laten verdwijnen. Gasten: de historici Gerard Rooyakkers en Herman Kaptein, de molenaar Dirk Jan Abelskamp, en de emeritus vredesrechter en molenaar te Vlaanderen Paul Bauters. Ze praten met Mathijs Deen en Jos Palm. Mmv H. H. Ter Balkt en Pek van Andel

Column Pek van Andel: Windmolens

vanaf 00:32:11

Columnist Pek van Andel vroeg zich in zijn studententijd al af waarom alle molens dezelfde kant op draaien. Zijn buurman, een molenaar, kon er naar zijn idee geen bevredigend antwoord op geven. Sindsdien houdt het onderscheidt tussen links en recht van Andel bezig. Hij vraagt zich af of er een verband is tussen asymmetrie op atomair, moleculair, biologisch en cultureel niveau. Met andere woorden is god links, recht of ambidexter. Of deed die maar wat?

Het beste van PHOHI. Afl. 2: De J.P. Coen

vanaf 01:03:35

Het beste van PHOHI. Het afgelopen jaar is in het programma De Avonden op radio 747 op iedere maandagavond een kwartier uit het PHOHI archief uitgezonden. De Philips’ Omroep Holland Indië; een radiozender die tussen 1928 en 1940 uitzond naar voormalig Nederlands Indië. Afl. 2: De J.P. Coen. Over het vertrek van het schip de J.P. Coen vol verlofgangers terug naar Indië.

Geschiedenis van 747. Afl.2: Over de dood gesproken.

vanaf 01:18:58

Geschiedenis van 747. Een serie historische documentaires eerder uitgezonden op Radio 747. Afl.2: Over de dood gesproken. Onder Parijs ligt het Ossuaire, het knekelhuis, met de beenderen van zes miljoen Parijzenaars. Michael Jansen bezocht de Parijse catacomben op zoek naar het verhaal achter de beenderen en de schedels in dit knekelhuis.

advertentie