Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen en Annelies van der Goot 10.00-11.00: Live vanuit Studio Desmet in Amsterdam Zondag 29 februari 2004. Catrien Santing docente middeleeuwse- en wetenschapsgeschiedenis over het schrikkeljaar. OVT is dit uur verder geheel gewijd aan het thema: de maakbaarheid van de boer in de jaren ’60. Met als gasten de historicus Erwin Karel, die werkt aan een proefschrift over streekverbetering; historicus Simon van den Bergh, bezig met een proefschrift over ruilverkaveling; de journalist Frank Westerman, auteur van De Graanrepubliek; de veehouder Wim Schermerhorn; en landbouwvoorlichtster Anneke Meirink. Met om + 10.30 de column van de publicist Johan van Minnen Muziek van het Promotie Blaas Quintet 11.00-12.00: Aktueel historisch nieuws met historicus Han van der Horst en Parool-recensent Hans Renders. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Onze man in Duitsland Sinds kort heeft Nederland een nieuwe ambassade in Berlijn, het gevolg van een herenigd Duitsland met een nieuwe politieke hoofdstad. In de afgelopen eeuw gaf de Nederlands diplomatieke vertegenwoordiging in Duitsland een rijkgeschakeerd beeld te zien. Tot 1940 in Berlijn tijdens het keizerrijk, de Weimarrepubliek en Hitler-Duitsland. Tijdens de tweede wereldoorlog met Adriaan Millenaar, een één-mans-vertegenwoordiging in dienst van de neutrale Zweedse ambassade. In het naoorlogse gevierendeelde Berlijn vertegenwoordigd door het hoofd van de militaire missie, tevens ambassadeur in Bonn. En sinds de erkenning van de DDR in 1973 een afzonderlijke ambassade in Oost-Berlijn. Totdat de Muur viel... Deel 1 van een drieluik over een eeuw diplomatieke vertegenwoordiging in Duitsland aan de hand van getuigenissen van voormalige ambassadeurs, attachés en diplomaten. Samenstellling: Hans Olink INFO: De Graanrepubliek – Frank Westerman, uitg. Olympus, isbn 90 254 1565 2 2e uur besproken boeken: De Nederlands-Indische geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw in meer dan 100 verhalen – Harm Stevens, uitg. Van Gennep, isbn 90 5515 342 7 De oude Indische wereld 1500-1920 – Ulbe Bosma/Remco Raben, uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 2572 x Susanna Duplessis: portret van slavenmeesteres, Hilde Neus-Van der Putten, uitg. KIT-publishers, isbn 90 68325213 Kerende kansen: Het Nederlandse bedrijfsleven in de twintigste eeuw – Keetie Sluyterman, uitg. Boom, isbn 90 5352 890 3 De stad is in verval:Een literaire wandeling door het Amsterdam van Willem Frederik Hermans - Bob Polak, uitg. Bas Lubberhuizen, isbn 90 5937 0287 Willem Frederik Hermans. De weerspannige slaper. Parijse notities - red. A. Peters, uitg. de Bezige Bij, isbn 9023412680

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Invoering van de schrikkeldag

vanaf 00:02:40

De schrikkeldag werd in 46 voor Christus door Julius Caesar ingevoerd, als een oplossing voor het probleem dat een zonnejaar iets langer duurt dan 365 dagen, maar korter dan 366 dagen. Maar Caesar was met de invoering van zijn schrikkeldag niet precies genoeg geweest en in de 16e eeuw was er een verschil ontstaan van maar liefst 10 dagen. Paus Gregorius wilde dat in 1582 herstellen. De oplossing kwam van de Zeeuw Paulus van Middelburg. Annelies van der Goot spreekt met Catrien Santing.

De maakbare boer: ruilverkaveling en streekverbetering

vanaf 00:09:46

Het gaat de inkrimpende Nederlandse boerenstand al een tijd niet voor de wind. Komt dat door een kwaadwillende overheid, of waren het misschien ook de boeren zelf die de weg naar grotere, efficiente en gespecialiseerde bedrijven zijn ingeslagen? Ook over de politiek van ruilverkaveling en streekverbetering: het idee van een halve eeuw geleden van een maakbare boerenstand. Mathijs Deen en Annelies van der Goot in gesprek met de historicus Erwin Karel, die werkt aan een proefschrift over streekverbetering; historicus Simon van den Bergh, bezig met een proefschrift over ruilverkaveling; de journalist Frank Westerman, auteur van De Graanrepubliek; de veehouder Wim Schermerhorn; en landbouwvoorlichtster Anneke Meirink.

Column van Johan van Minnen: Junker

vanaf 00:38:35

Sicco Mansholt en de maakbare boer

vanaf 00:43:34

De Groningse politicus Sicco Mansholt had grote invloed op het Nederlandse boerenleven in het tweede deel van de 20ste eeuw. Hij had een visie over hoe de agrarische sector er uit zou moeten zien en kreeg de kans zijn plannen uit te voeren. Frank Westerman schreef het boek ýDe Graanrepublieký over eurocommissaris Mansholt en zijn landbouwpolitiek. Waar kwamen zijn ideeen vandaan en in hoeverre slaagde hij ze uit te voeren? Interview Mathijs Deen.

Besprekingen van boeken en tentoonstellingen en films

vanaf 01:04:39

Historicus Han van der Horst en Paroolrecensent en historicus Hans Renders bespreken onder andere de film ýCold mountainý, de boeken ýDe Nederlands-Indische geschiedenis van de 19de en 20ste eeuw in meer dan 100 verhalený van Harm Stevens, ýDe oude Indische wereld 1500-1920ý van Ulbe Bosma en Remco Raben, ýKerende kansen: Het Nederlandse bedrijfsleven in de 20ste eeuwý van Keetie Sluyterman, en ýDe stad is in verval:Een literaire wandeling door het Amsterdam van Willem Frederik Hermansý van Bob Polak.

Het Spoor terug: Onze man in Duitsland: deel 1

vanaf 01:25:40

Sinds kort heeft Nederland een nieuwe ambassade in Berlijn, het gevolg van een herenigd Duitsland met een nieuwe politieke hoofdstad. In de afgelopen eeuw gaf de Nederlands diplomatieke vertegenwoordiging in Duitsland een rijkgeschakeerd beeld te zien. Tot 1940 in Berlijn tijdens het keizerrijk, de Weimarrepubliek en Hitler-Duitsland. Tijdens de tweede wereldoorlog met Adriaan Millenaar, een ýýn-mans-vertegenwoordiging in dienst van de neutrale Zweedse ambassade. In het naoorlogse gevierendeelde Berlijn vertegenwoordigd door het hoofd van de militaire missie, tevens ambassadeur in Bonn. En sinds de erkenning van de DDR in 1973 een afzonderlijke ambassade in Oost-Berlijn. Totdat de Muur viel... Deel 1 van een drieluik over een eeuw diplomatieke vertegenwoordiging in Duitsland aan de hand van getuigenissen van voormalige ambassadeurs, attachýs en diplomaten. Samenstellling: Hans Olink

advertentie