Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00-11.00: N.a.v. de uitbreiding van de NAVO defensiespecialist Rob de Wijk van Instituut Clingendael over de vraag waarom de NAVO indertijd werd opgericht. Was het nu wel of niet tegen de Russen gericht? N.a.v. de 375ste geboortedag van Christiaan Huygens openen er volgende week vier tentoonstellingen. Christiaan Huygens, de zoon van Constantijn Huygens, is de eerste grote Nederlandse natuurkundige. Een gesprek met kerngeleerde en Huygens-biograaf Kees Andriesse. Met om ongeveer 10.30u de column van de publicist Johan van Minnen Een gesprek met Herman Langeveld over de door hem geschreven biografie ‘Hendrikus Colijn 1869-1944: Schipper naast God’. 11.00-12.00: Op 18 Maart presenteerde het Nederlands Theater Instituut een website waarmee ze onderzoek via het internet naar het theater in de Tweede Wereldoorlog mogelijk maakt. Een overzicht van alle voorstellingen die er in de oorlog hebben plaatsgevonden is via deze database raad te plegen. Gesprek met Hans van der Veen van het Theaterinstituut over de website www.theater2wo.nl. Een reportage over de tentoonstelling ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ over het openbaar zwemmen en baden vanaf de Oudheid tot heden. Met de samensteller van de tentoonstelling Jos de Meyere. Een gesprek met J.H.J. Andriessen over zijn boek ‘De mythe van 1918’: De werkelijkheid over de laatste honderd dagen van de Eerste Wereldoorlog’. Vanaf 11.25u: Het Spoor terug: de Fiets, deel 2 Toen Batavus en Union 100 jaar geleden fietsen begonnen te maken, was een rijwiel nog een heel bezit, en zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar toen Colijn amper twintig jaar later het belastingplaatje invoerde, was het alsof een eeuwenoud recht op vrijheid werd aangetast. En over de fietsvorderingen van de Duitsers kan Nederland zich nu nog opwinden. Hoe komt het dat Nederland het rijwiel zo snel en grondig aan het hart heeft gedrukt? In dit tweeluik vertellen fietsenmakers en fietsers hoe het ijzeren ros Nederland binnenkwam, veroverde en niet meer wegging. Samenstelling: Mathijs Deen INFO: ‘Hendrikus Colijn 1869-1944: Schipper naast God’ – Herman Langeveld, uitg. Balans, isbn 90 5018 717x ‘De mythe van 1918: De werkelijkheid over de laatste honderd dagen van de Eerste Wereldoorlog’ – J.H.J. Andriessen, uitg. Aspekt, isbn 90 5911 118 4 Christiaan Huygens: Facetten van een genie: 4 exposities v.a. 8/4 t/m 31 mei 2004, Huygensmuseum Howijck; Universiteitsbibliotheek Leiden; Museum Boerhaave Leiden; Space Expo Noordwijk, zie www.museumboerhaave.nl/huygens Tentoonstelling ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’, Waterleidingmuseum Utrecht, t/m 18 april 2004

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Motieven oprichting NAVO

vanaf 00:01:51

Het naoorlogse Atlantische bondgenootschap de NAVO werd opgericht om de ýRussen buiten, de Duitsers eronder en de Amerikanen binnen te houden.ý Mathijs Deen spreekt met defensiespecialist Rob de Wijk van Instituut Clingendael. Past de uitbreiding van de NAVO met Oost-Europese landen ook in de doelstellingen, die een halve eeuw geleden beknopt werden geformuleerd?

Christiaan Huygens: eerste grote Nederlandse natuurkundige

vanaf 00:12:46

Christiaan Huygens, de zoon van Constantijn Huygens, is de eerste grote Nederlandse natuurkundige. In een periode van tien jaar deed de introverte geleerde vanuit een zolderkamer in zijn ouderlijk huis spectaculaire wetenschappelijke ontdekkingen. Hij ontdekte de ring rond de planeet Saturnus en was op natuurkundig gebied zijn tijd ver vooruit. Mathijs Deen spreekt met kerngeleerde en Huygens-biograaf Kees Andriesse, die meent dat Huygens onterecht door Newton is overschaduwd.

Column van Johan van Minnen: Colijn in Duitsland

vanaf 00:31:45

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de politicus Hendrik Colijn en zijn vrouw in 1942 verbannen naar Duitsland. Van Minnen verbaasd zich er over dat Colijn zich niet bewust was op ýwelke cultuur-historisch heilige bodem hij zich bevond.ý Goethe is immers alom aanwezig in het Thýringer Woud bij Ilmenau.

Biografie politicus Hendrik Colijn

vanaf 00:36:48

Hendrik Colijn nam op 16-jarige leeftijd dienst in het leger en eindigde als de dominante politieke leider van Nederland in de roerige jaren dertig. Hij werd rond 1900 gevormd door zijn ervaringen in het leger in Nederlands-Indië. Volgens zijn biograaf faalde Colijn in zijn economische (goudstandaard), koloniale (Aziatisch nationalisme) en militaire (Nederland WO I-neutraal) beleid. Jos Palm spreekt met Herman Langeveld over de door hem geschreven biografie 'Hendrikus Colijn 1869-1944: Schipper naast God'. Had Colijn een maitresse in Berlijn?

Theatervoorstellingen in WO II

vanaf 01:04:41

Op 18 maart 2004 presenteerde het Nederlands Theater Instituut een website waarmee ze onderzoek via het internet naar het theater in de Tweede Wereldoorlog mogelijk maakt. Voorstellingen die in de oorlog hebben plaatsgevonden zijn via een database te vinden. Mathijs Deen spreekt met Hans van der Veen van het Theaterinstituut over de website www.theater2wo.nl.

Baden en zwemmen vanaf de Oudheid tot heden

vanaf 01:09:56

In de Oudheid werden badhuizen zeer populair. Net als zwemmen in zee. Middeleeuwers waren juist bang voor de zee, die diep was en vol monsters zat. Badhuizen werden in die tijd bordelen. In de 16de eeuw werden de badhuizen weer kuiser. Later werd water als iets gevaarlijks gezien en werd er nauwelijks meer gezwommen. Tenslotte wordt zwemmen weer populair, omdat het gezond is. Een reportage van Astrid Nauta over de tentoonstelling ýEen gezonde geest in een gezond lichaamý over het openbaar zwemmen en baden vanaf de Oudheid tot heden. Met de samensteller van de tentoonstelling Jos de Meyere.

De mythes over de Eerste Wereldoorlog in 1918

vanaf 01:16:33

Het zicht op de Eerste Wereldoorlog wordt vertroebeld door allerlei mythes, meent J.H.J. Andriessen. Zo heeft Duitsland in 1918 geen verpletterde militaire nederlaag geleden en waren de Britse en Franse legers minstens zo uitgeput. De Amerikaanse interventie vanaf 1917 gaf de doorslag. Mathijs Deen spreekt met hem over zijn boek ýDe mythe van 1918: De werkelijkheid over de laatste honderd dagen van de Eerste Wereldoorlogý.

Het Spoor terug: de Fiets: deel 2

vanaf 01:26:33

Toen Batavus en Union 100 jaar geleden fietsen begonnen te maken, was een rijwiel nog een heel bezit, en zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar toen Colijn amper twintig jaar later het belastingplaatje invoerde, was het alsof een eeuwenoud recht op vrijheid werd aangetast. En over de fietsvorderingen van de Duitsers kan Nederland zich nu nog opwinden. Hoe komt het dat Nederland het rijwiel zo snel en grondig aan het hart heeft gedrukt? In dit tweeluik vertellen fietsenmakers en fietsers hoe het ijzeren ros Nederland binnenkwam, veroverde en niet meer wegging. Samenstelling: Mathijs Deen

advertentie