Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00 -11.00: Op 2 november 1977, nu 26 jaar geleden, werd Maup Caransa na 5 dagen ontvoering vrijgelaten. Een ontvoering die nooit is opgelost. Afgelopen week werd de zoon van industrieel ontvoerd maar na enkele dagen door de politie bevrijd. Een korte terugblik op de ontvoering van Caransa met de vrouw van de toenmalige Amsterdamse politie-commissaris Gerard Toorenaar (in 1994 overleden), Elly Toorenaar. Cor Hermans over zijn promotie ‘De dwaaltocht van het sociaal-darwinisme: Vroege sociale interpretaties van Charles Darwins theorie van natuurlijke selectie 1859-1918’. De column van de publicist Johan van Minnen Aandacht voor de ‘De nieuwe elite van Nederland: Het new boys-netwerk op jacht naar geld, status en invloed’ . Hoe zit het met de oude en de nieuwe elite in Nederland? Een gesprek met de auteur van het boek Jos van Hezewijk en met Thomas Lepeltak bekend van het Stan Huygens journaal in De Telegraaf. 11.00-12.00: Deze week verscheen het eerste deel van een 18-delige serie over het mijnwerkersleven, getiteld: Weet je nog koempel? Een gesprek met een van de samenstellers van de serie Jacques van de Boogaard over deel 1 van de serie over het dagelijks leven. Een reportage over de Duitse bunkercomplexen aan de Haagse kust, deel van de ‘Atlantikwall’ die als het aan Titia Lont van CDA-fractie in Den Haag ligt als museum zouden moeten worden ingericht. De bunkercomplexen zijn een belangrijk deel van de Haagse stadsgeschiedenis. Een gesprek met Maarten van der Linde, auteur van het boek ‘Het visioen van Eijkman: Dr. J. Eijkman, de Amsterdamse Maatschappij voor Jongemannen en de vernieuwing van Nederland 1892-1945’. Een biografie over Jo Eijkman, de voorman van de AMVJ. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: ‘De Shetland connectie’ Hollandse haringvissers komen al eeuwenlang op de Schotse Shetlandeilanden. Om vers voedsel en drinkwater in te slaan, om souvenirs te kopen of om te handelen met meegesmokkelde jenever en tabak. Hoofdstad Lerwick is zelfs ontstaan dankzij de handel met de Hollanders. Na de Tweede Wereldoorlog komt er door schaalvergroting in de visserij en Europese regelgeving een eind aan de Hollandse haringvangst bij Shetland. Maar oude mensen kunnen nog zo het geluid van de duizenden klepperende klompen in de straten van Lerwick oproepen. Deel 1: ‘naar de Baai’ Samenstelling: Annelies van der Goot INFO: -‘De dwaaltocht van het sociaal-darwinisme: Vroege sociale interpretaties van Charles Darwins theorie van natuurlijke selectie 1859-1918’, uitg. Nieuwezijds, isbn 90 5712 176 x -De nieuwe elite van Nederland: Het new boys-netwerk op jacht naar geld, status en invloed – Jos van Hezewijk, uitg. Blans, isbn 90 5018 621 1 -‘Weet je nog koempel?’, De mijnen in Limburg, deel 1: Dagelijks leven, uitg. Waanders, isbn 90 400 1576 7 -‘Het visioen van Eijkman: Dr. J. Eijkman, de Amsterdamse Maatschappij voor Jongemannen en de vernieuwing van Nederland 1892-1945’ – Maarten van der Linde, uitg. Verloren, isbn 90 6550 764 7

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Onopgeloste ontvoering Maup Caransa in 1977

vanaf 00:05:57

Op 2 november 1977 werd Maup Caransa na 5 dagen ontvoering vrijgelaten. Een ontvoering die nooit is opgelost. Ook de hulp van een helderziende mocht niet baten. Een korte terugblik op de ontvoering van Caransa met de vrouw van de toenmalige Amsterdamse politie-commissaris Gerard Toorenaar (in 1994 overleden), Elly Toorenaar. De commissaris kon het niet goed hebben, dat hij de zaak niet op kon lossen en bleef er nog jaren over praten. Interview Mathijs Deen.

Charles Darwin en het sociaaldarwinisme

vanaf 00:12:20

Sociaaldarwinisme is geen eenvoudig begrip. Cor Hermans heeft in zijn boek ‘De dwaaltocht van het sociaaldarwinisme’ maar liefst 8 pagina’s voor een definitie nodig. Darwin treuzelde met de publicatie van zijn ideeën over de evolutie, aangezien hij vreesde dat zijn tijdgenoten er om godsdienstige redenen weinig waardering voor zouden hebben. Hermans meent dat het darwinisme een redeneertrant en een sociaal verschijnsel was. De elite vreesde bijvoorbeeld de sterk groeiende arbeidersbevolking in Victoriaans Engeland. Interview van Mathijs Deen.

Column van Johan van Minnen: Willy Brandt

vanaf 00:30:32

Van Minnen bespreekt het ARD-tweeluik over de sociaal-democratische politicus Willy Brandt, die omkwam door een ‘politieke sluipmoord’. De DDR-spion Günter Guillaume, die in de tv-serie gespeelde wordt door de zoon van Brandt, werd zijn ondergang.

De nieuwe elite in Nederland

vanaf 00:35:14

Aandacht voor de ‘De nieuwe elite van Nederland: Het new boys-netwerk op jacht naar geld, status en invloed’. Hoe zit het met de oude en de nieuwe elite in Nederland? Hams Olink spreekt met de auteur van het boek Jos van Hezewijk en met Thomas Lepeltak, bekend van het Stan Huygens journaal in De Telegraaf.

Koempels: het mijnwerkersleven

vanaf 01:04:43

Deze week verscheen het eerste deel van een 18-delige serie over het mijnwerkersleven, getiteld: ‘Weet je nog koempel?’ Het brengt de honderdjarige geschiedenis van de Zuid-Limburgse mijnen en de mijnwerkers in beeld. Mathijs Deen in gesprek met een van de samenstellers van de serie Jacques van de Boogaard over deel 1 van de serie, over het dagelijkse leven.

Duitse bunkercomplexen aan de Haagse kust

vanaf 01:10:31

Na ruim 60 jaar onderzoekt de gemeenteraadsfractie CDA Den Haag de mogelijkheid om in de 'Batterie Scheveningen Nord' een museum in te richten. Het museum is een blijvende herinnering aan de verwoestingen van de oorlog. In de zomer van 2003 heeft initiatiefneemster Titia Lont met betrokkenen een werkbezoek gebracht aan het complex. Reportage vanuit Scheveningen van Paul van der Gaag, die met raadslid Titia Lont en schrijver en Atlantikwal-specialist Henk Amachtsheer het voor het publiek verboden duingebied bezoekt.

Biografie Jo Eijkman: de voorman van de AMVJ

vanaf 01:17:05

Jo Eijkman (1892-1945) wilde het vooroorlogse zuilenstelsel doorbreken en hij streefde naar een oecumenische wereldkerk. De energieke idealist Eijkman maakte gebruik van een enorm netwerk, waarmee hij sport en zomerkampen organiseerde voor jongeren van verschillende afkomst. Mathijs Deen spreekt met Maarten van der Linde, auteur van het boek ‘Het visioen van Eijkman: Dr. J. Eijkman, de Amsterdamse Maatschappij voor Jongemannen en de vernieuwing van Nederland 1892-1945’. Ook over Eijkman tijdens WO II. Geluidsfragment Jo Eijkman 1939

Het Spoor terug: De Shetland connectie: deel 1

vanaf 01:27:14

Hollandse haringvissers komen al eeuwenlang op de Schotse Shetlandeilanden. Om vers voedsel en drinkwater in te slaan, om souvenirs te kopen of om te handelen met meegesmokkelde jenever en tabak. Hoofdstad Lerwick is zelfs ontstaan dankzij de handel met de Hollanders. Na de Tweede Wereldoorlog komt er door schaalvergroting in de visserij en Europese regelgeving een eind aan de Hollandse haringvangst bij Shetland. Maar oude mensen kunnen nog zo het geluid van de duizenden klepperende klompen in de straten van Lerwick oproepen. Deel 1: ‘Naar de Baai’. Samenstelling: Annelies van der Goot

advertentie