Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00 -11.00: Afgelopen week hield de korpschef van de Utrechtse politie, Peter Vogelenzang een pleidooi om het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van potentiële wetsovertreders in te voeren. De winkelierverenging Hoogh Catherijne opperden zelfs om dieven in een kooi vast te zetten. Terug naar de mestkar uit de middeleeuwen reageerde Tweede Kamerlid Wolfssen. Een gesprek met emeritus hoogleraar rechtsgeschiedenis Govaert van de Bergh uit Nijmegen die zich heeft zich bezig gehouden met volksgerichten in het verleden. Een gesprek met Bert Wartena over zijn boek ‘H. Goeman Borgesius 1847-1917, vader van de verzorgingsstaat. Een halve eeuw liberale en sociale politiek in Nederland’. Met om ongeveer 10.30u de column van de publicist Johan van Minnen N.a.v. het overlijden van de bedenkster van het Pieterpad een gesprek over de geschiedenis van het wandelen met pelgrimkenner Jan van Herwaarden, historicus Willem Frijhoff en Geert Bakker, die voor de ANWB wandelpaden uitzet. 11.00-12.00: Darten is sinds een aantal jaren ongekend populair in Nederland, onder andere door de uitstekende prestaties van Raymond 'Barney' van Barneveld bij het WK in Engeland. Waar ligt de oorsprong van deze sport? Het Theaterinstituut Nederland heeft zijn hele verzameling van bijna 10.000 brieven van legendarische Nederlandse podiumkunstenaars digitaal beschreven, ontsloten en geconserveerd. Het gaat om epistels van en aan bekende acteurs, cabaretiers, schrijvers, dramaturgen en regisseurs, onder wie Annie M.G. Schmidt, Louis Bouwmeester, Ko van Dijk, Mary Dresselhuys, Fie Carelsen, Wim Sonneveld en Jean-Louis Pisuisse. Een gesprek met letterkundige Roosje Keijser die ongeveer 3000 van de 10.000 brieven las. China heeft de civetkat de oorlog verklaard. Krant en televisie toonden afgelopen week beelden van het roofdiertje. Toch was dit niet de eerste keer dat Nederland met de civetkat kennis maakte. In de Gouden Eeuw waren ze in Amsterdam ook op de markt te koop. Historicus Oscar Gelderblom over de 17e eeuwse handel in een luxedier. Vanaf 11.25u Het Spoor terug: Leve Vlaanderen, Heil Hitler Willem Elsschot en de kreupele koning van Vlaanderen. Deel 1 van een tweeluik. Zowel na de Eerste als na de Tweede Wereldoorlog werd de flamingantische politicus August Borms (1878-1946) ter dood veroordeeld wegens collaboratie en landverraad. De laatste keer werd het vonnis ook uitgevoerd. Na zijn terechtstelling schreef Willem Elsschot een lofdicht op de 'kreupele koning' van Vlaanderen. Wat dreef de humanist en schrijver Elsschot om deze 'onbuigzame oude vriend' en Vlaams nationalist te verdedigen? Samenstelling: Hans Olink INFO: -‘H. Goeman Borgesius 1847-1917, vader van de verzorgingsstaat. Een halve eeuw liberale en sociale politiek in Nederland’ – Bert Wartena, uitg. Aksant, isbn 90 5260 115 1

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Volksgerichten in Nederland

vanaf 00:05:31

Goeman Borgesius: vader van de verzorgingsstaat

vanaf 00:12:43

Honderd jaar geleden waren de meeste liberalen 'sociaal' en werden ze zelfs 'links'genoemd. Goeman Borgesius, een jurist afkomstig van het Groningse platteland, was een van de belangrijkste voormannen van deze stroming. Hij zat tussen 1877 en 1917 ononderbroken in de Kamer en houdt zich bezig met de 'Sociale Quaestie'. Paul van der Gaag spreekt met Bert Wartena over zijn politieke biografie'H. Goeman Borgesius 1847-1917, vader van de verzorgingsstaat. Een halve eeuw liberale en sociale politiek in Nederland'.

Column van Johan van Minnen: Duitse verkiezingen

vanaf 00:30:08

Geschiedenis van het wandelen

vanaf 00:34:53

Oorsprong van darten

vanaf 01:03:54

Darten is rond 1300 uitgevonden tijdens de Honderdjarige Oorlog in Noord-Frankrijk. De pijlen waren eerst 30 centimeter lang. Britse militairen namen de sport mee terug naar Engeland. In de Engelse kroegen kwam de sport tot ontwikkeling en bleef de horeca bleef er daarna onlosmakelijk verbonden. Spreekwoord: 'De darts kun je uit de kroeg halen, maar niet de kroeg uit de darts.' Paul van der Gaag spreekt met Marc van den Avond.

Duizenden brieven van podiumkunstenaars ontsloten

vanaf 01:08:52

In een geluidsfragment vertelt journalist Max Blokzijl dat hij en de artiest Pisuisse twee handen op een buik waren. Of Pissuisse ook zijn begeleider Blokzijl in dat licht zag, kan nu worden nagelezen in het Theater Instituut in Amsterdam, waar 10.000 brieven van podiumkunstenaars zijn ontsloten. Een reportage van Mathijs Deen, die sprak met Roosje Keijser. Zij las en beschreef 3.000 van de brieven. Ook over de correspondentie van Pisuisse met zijn vriendin Fie Carelsen.

Civetkat op Amsterdamse markt in 17de eeuw

vanaf 01:15:37

Het Spoor terug: Leve Vlaanderen Heil Hitler

vanaf 01:25:27

Willem Elsschot en de kreupele koning van Vlaanderen. Deel 1 van een tweeluik. Zowel na de Eerste als na de Tweede Wereldoorlog werd de flamingantische politicus August Borms (1878-1946) ter dood veroordeeld wegens collaboratie en landverraad. De laatste keer werd het vonnis ook uitgevoerd. Na zijn terechtstelling schreef Willem Elsschot een lofdicht op de 'kreupele koning' van Vlaanderen. Wat dreef de humanist en schrijver Elsschot om deze 'onbuigzame oude vriend' en Vlaams nationalist te verdedigen? Samenstelling: Hans Olink

advertentie