Ovt

Ovt

Presentatie: Annelies van der Goot 10.00 -11.00: Vorige week zondag werd prinses Amalia geboren. In 1967 zorgde de geboorte van prins Willem-Alexander voor enige consternatie. De Belgische BRT bracht namelijk al voor de geboorte een feit was een bericht naar buiten dat er in Nederland een prins geboren zou zijn. Wat was er aan de hand? Afgelopen woensdag werden in Oslo en Stockholm de Nobelprijzen uitgereikt. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Marie Curie als eerste vrouw een Nobelprijs kreeg. Zij kreeg toen de Nobelprijs voor Natuurkunde. Een gesprek met Greta Noordenbos, auteur van het boek ‘Marie & Irène Curie, De eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaars’ dat deze week verscheen. De column van de publicist Johan van Minnen Volgende week vrijdag promoveert Joost Rosendaal op het onderwerp ‘Bataven! Nederlandse vluchtelingen in Frankrijk 1787-1795’. Een gesprek met Rosendaal over de Nederlandse revolutionairen in de 18de eeuw. 11.00-12.00: Half december, het is weer de tijd om kerst- en nieuwjaarskaarten te versturen. Een gesprek met Ineke Stroucken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur over deze traditie. Een gesprek met Craig Harline over zijn onlangs verschenen boek ‘De wonderen van Jezus-Eik’, mirakelverhalen uit de zeventiende eeuw. Vanaf 11.25u: Het Spoor terug: Onbetaald werk in den vreemde. Een tweeluik over de SIW Internationale vrijwilligersprojecten De SIW stond voor Stichting Internationale Werkkampen en werd 50 jaar geleden na de Watersnoodramp in 1953 opgericht. De SIW zendt sinds die tijd jongeren uit naar het buitenland om daar in de vakantie vrijwilligerswerk te doen en organiseert in Nederland kampen voor buitenlandse deelnemers. Er zijn in de afgelopen 50 jaren over de hele wereld stenen gesjouwd, bomen gerooid en ruïnes gerestaureerd door vele vrijwilligers. Een portret van de deelnemers en de organisatie. Deel 2: 'De jaren zeventig tot nu' Samenstelling: Astrid Nauta INFO: -‘Marie & Irène Curie, De eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaars’, uitg. Eburon, isbn 90 5166 988 7 -‘Bataven! Nederlandse vluchtelingen in Frankrijk 1787-1796’- Joost Rosendaal, uitg. Vantilt, isbn 90 77503 06 4 -Tijdschrift voor mediageschiedenis, thema: geluid, 6/2003-2, issn 1387 649x -‘De wonderen van Jezus-Eik’ mirakelverhalen uit de zeventiende eeuw’- Craig Harline, uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 2586 x -’50 jaar SIW Internationale Vrijwilligersprojekten’- Eva-Maria den Balvert, uitg. SIW, isbn 90 802528 2 4

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Belgische radio te vroeg bij geboorte Willem Alexander

vanaf 00:05:12

In 1967 zorgde de geboorte van prins Willem-Alexander voor enige consternatie. De Belgische BRT bracht namelijk al voor de geboorte een feit was een bericht naar buiten dat er in Nederland een prins geboren zou zijn. Deze blijde boodschap ontvangend hebbende toog een carnavalsvereniging uit Deventer na een avondje feestelijk doorhalen naar de geboorteplek, waar ze enigszins verbaasd werden ontvangen door de ongeduldig wachtende journalisten. Er was toch nog geen kind geboren? Interview Annelies van der Goot.

Eerste vrouwen die Nobelprijs wonnen: Marie en Irene Curie

vanaf 00:11:35

Honderd jaar geleden won Marie Curie in 1903 als eerste vrouw een Nobelprijs. De van oorsprong Poolse wetenschapster was speciaal naar Frankrijk geemigreerd om aan de Sorbonne te kunnen studeren. Samen haar man Pierre deed ze baanbrekend werk op het gebied van de natuurkunde. Haar dochter Irene kreeg de Nobelprijs voor scheikunde in 1935 toegekend. De wetenschappers in familie Curie betaalden een prijs voor hun pionierswerk, doordat ze veel met radioactieve stoffen werkten en de gevaren voor de gezondheid ervan niet kenden. Annelies van der Goot spreekt met Greta Noordenbos, auteur van het boek ‘Marie & Irène Curie, De eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaars’.

Column van Johan van Minnen: Europa

vanaf 00:34:20

Nederland speelt in de huidige politiek van de Europese Unie nauwelijks een rol, en heeft dat ook zelden gedaan, meent Van Minnen. Slechts in de begintijd van de Europese eenwording na WO II had Nederland meer te zeggen, aangezien er nog een stuk minder landen bij betrokken waren.

Bataven: Nederlandse revolutionaire vluchtelingen in Frankrijk 1787-1795

vanaf 00:39:32

Is de Nederlandse historie het tamme concensus-poldermodel-verhaal uit de geschiedenisboekjes of zitten er meer extreme en revolutionaire kanten aan? Joost Rosendaal verdiepte zich in zijn boek ‘Bataven! Nederlandse vluchtelingen in Frankrijk 1787-1795’ in de revolutionaire Nederlanders, die eind 18de eeuw naar Frankrijk vluchtten. Daar speelden de ‘Bataven’ een kleine rol in internationale revolutionaire netwerken, deden ze vanuit Frankrijk mee aan een mislukte invasie van Nederland en stonden ze te juichen toen koning Lodewijk werd onthoofd. Interview Jos Palm.

Traditie van versturen Kerst en Nieuwjaarskaarten

vanaf 01:04:54

Half december, het is weer de tijd om kerst- en nieuwjaarskaarten te versturen. Annelies van der Goot spreekt met Ineke Stroucken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur over deze traditie. Waarom en wanneer begonnen mensen elkaar voor het eerst per post de beste wensen toe te sturen aan het einde van ieder jaar?

De wonderen van Jezus Eik: mirakelverhalen uit de 17de eeuw

vanaf 01:14:49

Annelies van der Goot spreekt met Craig Harline over zijn onlangs verschenen boek ‘De wonderen van Jezus-Eik’, mirakelverhalen uit de zeventiende eeuw.

Het Spoor terug: Onbetaald werk in den vreemde: deel 2

vanaf 01:25:35

Een tweeluik over de SIW Internationale vrijwilligersprojecten. De SIW stond voor Stichting Internationale Werkkampen en werd 50 jaar geleden na de Watersnoodramp in 1953 opgericht. De SIW zendt sinds die tijd jongeren uit naar het buitenland om daar in de vakantie vrijwilligerswerk te doen en organiseert in Nederland kampen voor buitenlandse deelnemers. Er zijn in de afgelopen 50 jaren over de hele wereld stenen gesjouwd, bomen gerooid en ruïnes gerestaureerd door vele vrijwilligers. Een portret van de deelnemers en de organisatie. Deel 2: 'De jaren zeventig tot nu'. Samenstelling: Astrid Nauta

advertentie