Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00 -11.00: Gesprek met componist Dirk Dekker naar aanleiding van de rel die hij 34 jaar geleden, op 22 juni 1969, veroorzaakte in het Concertgebouw door een stuk van Karl Heinz Stockhausen na twintig minuten te verstoren. Eigenrichting en bloedwraak waren tot in de vijftiende eeuw in Holland en Zeeland nog in gebruik. Een zware misdaad mocht door de familieleden van het slachtoffer gewroken worden op de dader en diens familie, mits de graaf het gerechtvaardigd vond. Eigenrichting, gedoogd door de adel. Een middeleeuwse oplossing voor het kerkertekort, met een actueel tintje. Een gesprek met Corien Glaudemans, die donderdag promoveerde op het proefschrift Om die wrake wille. Eigenrichting, veten en verzoening in laat-middeleeuws Holland en Zeeland (ca. 1350-ca. 1550) De column van de journalist Igor Cornelissen Onlangs verscheen in vertaling het boek ‘Reistaferelen’van Heinrich Heine. Een gesprek over Heine, zijn werk en de tijd waarin hij leefde. Met vertaler Wilfred Oranje en Heine-kenner Theo Kramer. 11.00-12.00: In memoriam Jean Paul Franssens afgelopen najaar columnist van OVT en afgelopen donderdag overleden. Een gesprek met Gerard Aalders over de rechtszaak die advocaat Brandt heeft aangespannen tegen de verschijning van Aalders biografie over Leonie Brandt-Pütz, dubbelspionne in de Tweede Wereldoorlog. Advocaat Brandt is de kleinzoon van Leonie Brandt-Pütz. Een gesprek met historicus Alex van Stipriaan over de afschaffing van de slavernij in Nederland, dit jaar 140 jaar geleden Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Het VK-KNIL Een tweeluik over het vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands Indisch leger. Op 5 maart 1944 wordt het Vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands-Indisch leger opgericht. Doel van dit vrouwenkorps is om na de oorlog te helpen bij de terugkeer naar onze kolonie Nederlands-Indië en daar taken op administratief en medisch-hygiënisch gebied te verrichten. Na de soevereiniteitsoverdracht in 1949 wordt het KNIL en daarmee ook het Vrouwenkorps opgeheven. Vijf vrouwen vertellen over hun belevenissen in dit Vrouwenkorps. Deel 1: Recrutering, opleiding en de reis naar Nederlands-Indië Samenstelling: Astrid Nauta INFO: -‘Reistaferelen’- Heinrich Heine, uitg. Atlas, isbn 90 450 0405 4 -‘Vrouwenkorps van het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch leger 1943-1950’ – Sophia Kruyswijk-van Thiel (eigen beheer) info via ovt -1 Juli a.s. Herdenking 140 jaar afschaffing slavernij bij Nationaal Slavernij Monument, Oosterpark, Amsterdam 11.00-13.00 uur Aasluitend opening Slavernij Instituut NINSEE, Linnaeusstraat (Muiderkerk), Amsterdam.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Rel rond stuk Stockhausen in het Concertgebouw in 1969

vanaf 00:07:30

Op 22 juni 1969 verstoorden de 24-jarige muziekleraar Dirk Dekker en anderen in het Concertgebouw tijdens het Holland Festival na twintig minuten een stuk van componist Karl Heinz Stockhausen. Ze kregen genoeg van het eindeloze esoterische gepiep, doorspekt met citaten van Mao, op het podium. Stockhausen vermoedde een fascistisch complot. Paul van der Gaag spreekt met Dirk Dekker. Volgens hem was het geen actie, maar een spontane reactie op het stuk.

Eigenrichting en verzoening in laat middeleeuws Holland en Zeeland

vanaf 00:14:43

Eigenrichting en bloedwraak waren tot in de vijftiende eeuw in Holland en Zeeland nog in gebruik. Een zware misdaad mocht door de familieleden van het slachtoffer gewroken worden op de dader en diens familie, mits de graaf het gerechtvaardigd vond. Eigenrichting, gedoogd door de adel. Een middeleeuwse oplossing voor het kerkertekort, met een actueel tintje. Matthijs Deen spreekt met Corien Glaudemans, die donderdag promoveerde op het proefschrift ‘Om die wrake wille. Eigenrichting, veten en verzoening in laat-middeleeuws Holland en Zeeland (ca. 1350-ca. 1550)’.

Column van Igor Cornelissen: George Orwell

vanaf 00:29:47

Cornelissen maakte 20 jaar geleden een serie over de Sovjet-Unie voor Vrij Nederland. Hij kwam in contact met Karel van het Reve, die voorspelde dat het werk van schrijver George Orwell ongeveer in 2050 in de Sovjet-Unie te lezen zou zijn. Orwell is een held van Cornelissen. Ook de nieuwste biografieën, die uitgekomen zijn vanwege de honderdste verjaardag van Orwell, heeft hij als echte verzamelaar blijmoedig besteld.

Reistaferelen van Heinrich Heine

vanaf 00:34:47

Heinrich Heine is één van de belangrijkste schrijvers van de negentiende eeuw. Dankzij de vertaling van zijn ‘Reistaferelen’ is dit literaire en journalistieke meesterwerk uit 1826 ook in het Nederlands verkrijgbaar. Hij reisde onder andere naar Genua, de Noordzee en Engeland. Wie was Heine en in wat voor een tijd leefde hij? Paul van der Gaag spreekt met vertaler Wilfred Oranje en Heine-kenner Theo Kramer.

In memoriam Jean Paul Franssens: column over de dood van zijn vader

vanaf 01:04:50

Jean Paul Franssens, oud-columnist van OVT, overleed onlangs op 65-jarige leeftijd. Als eerbetoon koos OVT een column van Franssens over de dood van zijn vader, die eerder op 8 september 2002 werd uitgezonden.

Rechtszaak over biografie dubbelspionne Leonie Brandt Putz

vanaf 01:09:17

NIOD-historicus Gerard Aalders wil dit jaar zijn biografie over de dubbelspionne Leonie Brandt-Pütz laten verschijnen, maar haar zoon zit dit niet zo zitten. Hij heeft een kort geding tegen Aalders aangespannen om publicatie te voorkomen. Paul van der Gaag spreekt met Gerard Aalders, die meent dat het niet zo best zou zijn voor andere historici als de rechter zich in het voordeel van de zoon van de spionne uitspreekt.

Slavernij 140 geleden door Nederland afgeschaft

vanaf 01:17:06

Nederland was vrij laat met de afschaffing van de slavernij. Frankrijk (1848) en Engeland (1834) gingen ons land ruimschoots voor. De maatschappelijke discussie als gevolg van de industrialisatie was een versnellende factor in het proces. Paul van der Gaag in gesprek met Alex van Stipriaan, die opmerkt dat er eigenlijk voornamelijk aandacht in de vaderlandse geschiedschrijving is voor de afschaffing van de slavernij en nauwelijks voor de slavernij zelf.

Het Spoor terug: het Vrouwenkorps KNIL: deel 1

vanaf 01:25:27

Een tweeluik over het vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands Indisch leger. Op 5 maart 1944 wordt het Vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands-Indisch leger opgericht. Doel van dit vrouwenkorps is om na de oorlog te helpen bij de terugkeer naar onze kolonie Nederlands-Indië en daar taken op administratief en medisch-hygiënisch gebied te verrichten. Na de soevereiniteitsoverdracht in 1949 wordt het KNIL en daarmee ook het Vrouwenkorps opgeheven. Vijf vrouwen vertellen over hun belevenissen in dit Vrouwenkorps. Deel 1: Recrutering, opleiding en de reis naar Nederlands-Indië Samenstelling: Astrid Nauta

advertentie