Ovt

Ovt

10.00 -11.00: Rechtshistoricus Arthur Elias uit Leiden over de Trias Politica, de befaamde scheiding van uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht. N.a.v. de uitspraken van min. Remkes van Binenlandse zaken over het vonnis van 18 jaar gevangenisstraf dat tegen Volkert van der G. werd opgelegd. Deze week vond er in Parijs een bijeenkomst van de UNESCO plaats over de verwoesting van de archeologische schatten in Irak. Diederik Meijer, archeoloog van de Universiteit van Leiden, was erbij aanwezig. Een gesprek met hem over deze cultuur-historische ramp van ongekende omvang. De column van de oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager onder de titel 'Waarom ik geen kunstgeschiedenis studeer'. Hoe komt het dat de Matthäus Passion juist in Nederland zo’n grote vlucht heeft genomen? In de ons omringende landen wordt het ook gespeeld, maar nergens is er zo’n cultus omheen ontstaan als in Nederland. Historicus Herman von der Dunk en cd-handelaar Kees Koudstaal over de Nederlandse voedingsbodem voor een historisch werk. 11.00-12.00: In 1948 is de angst voor een Russische inval in Nederland groot. Premier Drees stelt een geheime commissie samen, ‘de commissie Jansen’, die plannen moet maken voor de evacuatie van de belangrijkste Nederlanders. Maar de plannenmakerij loopt wat uit de hand. Zo ontdekte onderzoeksjournalist Marcel Metze in het archief van het Kabinet van de minister president dat sinds kort openbaar is. Een reportage n.a.v. het veertigjarige bestaan van de Linnaeushof, de grootste speeltuin van Europa. Paul van der Gaag ontmoet Sander Grijpstra, de kleinzoon van de oprichter die destijds - in 1963 - besloot om naast die bloementuin ook een speeltuintje te openen. Komende week promoveert Margit Rem op het proefsschrift ‘De taal van de klerken uit de Hollandse grafelijke kanselerij (1300-1340); Naar een lokaliseringprocedure voor het veertiende-eeuws Middelnederlands’. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Een eeuwige dwarsligger (drieluik) Deel 2 van een portret van Barend Luteraan (1878-1970), een randfiguur in de Nederlandse geschiedenis van de socialistische beweging. Vanaf het einde van de 19e eeuw was Luteraan betrokken bij bijna elke socialistische broederstrijd. Hij ontmoette Domela Nieuwenhuis, Pieter Jelles Troelstra, Lenin, Herman Gorter en Henk Sneevliet en heeft op allen wat aan te merken. Niet voor niks wordt Luteraan getypeerd als een gedreven scharrelaar, een eeuwige querulant en een revolutionaire uitvreter. Samenstelling: Gerard Leenders INFO: -‘De taal van de klerken uit de Hollandse grafelijke kanselerij 1300-1340), Naar een lokaliseringsprocedure voor het veertiende-eeuws Middelnederlands – Margit Rem, uit, Stichting Neerlandistiek VU 39, isbn 90 72365 73 9

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Trias Politica en het Nederlandse recht

vanaf 00:06:36

Nederland kent al sinds 1789 een scheiding van de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht, de Trias Politica. Koning Lodewijk Napoleon wilde nog wel eens tegen de wil van de rechterlijke macht gratieverzoeken inwilligen, maar over het algemeen was en is de rechterlijke macht zeer onafhankelijk. En zeker in staat zich niets aan te trekken van kritiek van politici (zoals minister Remkes over het vonnis van Volkert van der G.) en bovendien zelf ook niet te beroerd om te pleiten bij de wetgevende macht voor bepaalde wettelijke veranderingen. Annelies van der Goot spreekt met rechtshistoricus Arthur Elias.

Vernietiging archeologische schatten in Irak

vanaf 00:13:58

De plundering van de kunstschatten in Irak na de Amerikaanse verovering van Bagdad is een archeologische ramp. Waardevolle en unieke schatten van duizenden jaren voor Christus zijn verloren gegaan, zoals kleitabletten met het eerste schrift uit de Soemerische beschaving. Annelies van der Goot spreekt met archeoloog Diederik Meijer. Wat is er allemaal gestolen en vernield, hadden de Amerikanen het kunnen voorkomen en wie hebben het gedaan? Geluidsfragment ‘Mesopatamia’ van B-52’s

Column van Kees Sorgdrager: waarom ik geen kunstgeschiedenis studeer

vanaf 00:30:51

Mensen die met pensioen zijn, gaan regelmatig kunstgeschiedenis studeren. Sorgdrager meent dat hij te eigenwijs is voor een dergelijke studie, aangezien hij slechts voor zijn plezier van de schone kunsten consumeert. Een prettige oppervlakkige instelling. Het schilderij ‘Danaë’ inspireert Sorgdrager tot een interpretatie dwars tegen de opvattingen van de gevestigde kunsthistorici in.

De bijzonder grote populariteit van de Matthaus Passion in Nederland

vanaf 00:35:25

In Nederland heerst met Pasen een ware ‘Matthäus Passion’-koorts. Het stuk van Bach werd na zijn dood vergeten, maar werd later weer populair. Vooral in Nederland, waar de uitvoering van de Matthäus de kerken ieder jaar weer doet vollopen. Mathijs Deen spreekt met historicus Herman von der Dunk en cd-handelaar Kees Koudstaal. Waar komt het succes van het stuk vandaan? En hoe moet het uitgevoerd worden (Mengelberg)? Is de Matthäus Passion een vervanging voor religie?

Drees en de geheime maatregelen tegen een mogelijke Russische inval

vanaf 01:04:41

In 1948 is de angst voor een Russische inval in Nederland groot. Premier Drees stelt een geheime commissie samen, ‘de commissie Jansen’, die plannen moet maken voor de evacuatie van de belangrijkste Nederlanders. Maar de plannenmakerij loopt wat uit de hand ontdekte onderzoeksjournalist Marcel Metze in het archief van het Kabinet van de minister president dat sinds kort openbaar is. Bestaat de commissie eigenlijk nog? Interview van Annelies van der Goot.

40 jaar speeltuin Linnaeushof

vanaf 01:12:23

De speeltuin Linnaeushof, die 40 jaar bestaat, was eerst een bloementuin. De grootvader van de huidige eigenaar (Sander Grijpstra) besloot in 1963 om naast de bloementuin ook een speeltuin te beginnen. Een reportage van Paul van der Gaag vanuit de bollenstreek.

De taal der Hollandse klerken in de late Middeleeuwen

vanaf 01:19:46

In de eerste helft van 14de eeuw werd er in het graafschap Holland al van typisch ambtelijke taal gebruik gemaakt. Het professionele ambtenarenapparaat deed sinds kort niet meer in het Latijn maar in het Nederlands. Komende week promoveert Margit Rem op het proefschrift ‘De taal van de klerken uit de Hollandse grafelijke kanselarij (1300-1340); Naar een lokaliseringprocedure voor het veertiende-eeuws Middelnederlands’. Wat voor Nederlandse gebruikte de ambtenaren? Interview van Annelies van der Goot.

Het Spoor terug: Een eeuwige dwarsligger: Barend Luteraan: deel 2

vanaf 01:25:50

Deel 2 van een portret van Barend Luteraan (1878-1970), een randfiguur in de Nederlandse geschiedenis van de socialistische beweging. Vanaf het einde van de 19e eeuw was Luteraan betrokken bij bijna elke socialistische broederstrijd. Hij ontmoette Domela Nieuwenhuis, Pieter Jelles Troelstra, Lenin, Herman Gorter en Henk Sneevliet en heeft op allen wat aan te merken. Niet voor niks wordt Luteraan getypeerd als een gedreven scharrelaar, een eeuwige querulant en een revolutionaire uitvreter. Samenstelling: Gerard Leenders.

advertentie