Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00 -11.00: V&D sluit twaalf vestigingen. Het bedrijf zou niet meer bij de tijd zijn. Maar dat is niet altijd zo geweest. Toen Anton Dreesmann en Willem Vroom in 1887 het bedrijf oprichtten was Vroom en Dreesmann juist heel handig en vooral heel modern. Philippe Hondelink, geschiedschrijver van V&D, vertelt het verhaal. Zijn het de schoothondjes die secretaris generaal van de NAVO worden? Wat moet Jaap de Hoop Scheffer doen; kwispelen of happen naar de baas? Een gesprek met hoogleraar diplomatieke geschiedenis Albert Kersten en oud minister Udink over hoe J.A.M.H. Luns de baan in 1971 kreeg. Om + 10.30 de column van de publicist en oud-correspondent in Duitsland Johan van Minnen. Dit jaar viert de Russische stad Sint Petersburg haar 300 jarig bestaan. De komende twee weken worden daar diverse activiteiten georganiseerd met betrekking tot de relatie van Sint Petersburg met Nederland. Willem-Alexander gaat als cadeau een met Nederlands geld gerestaureerde Kazemat onthullen. De hoogleraar en direkteur van het Nederlands-Russische Archiefcentrum in Groningen Hans van Koningsbrugge en de slavist, Poesjkin-vertaler en auteur van het boek ‘Sint Petersburg onderhuids: Een stadsgids’ Hans Boland over Sint Petersburg, de ziel van de stad en de relatie met Nederland. 11.00-12.00: Vandaag wordt in Limburg een speciale CD gepresenteerd van de Limburgse zanger Harry Bordon die op 14 september 1921 werd geboren en in 1980 overleed. Hij werd vooral bekend van Limburgs tweede volkslied ‘Wie sjoeën ós Limburg’. Bordon-biograaf Henk Hover vertelt. Een gesprek met Roelof van Gelder auteur van het boek ‘Naporra’s omweg: het leven van een VOC-matroos (1731-1793)’. Historicus Roelof van Gelder vond de autobiografie van Georg Naporra, een boerenzoon uit Oost-Pruisen die aanmonsterde bij de VOC. Vanaf 11.20 Het Spoor terug: De Noord-Zuid Een drie-delige serie over de geschiedenis van een 200 jaar oude scheepvaartroute van Nederland naar Frankrijk. Afl. 2: Het leven op de route en de bloeitijden en dieptepunten van de 20e eeuw Radio verslaggever/schipper Johan Dibbets en Elisabeth Spits, conservator Scheepvaartmuseum Amsterdam, reizen over de route en ontdekken het ‘Ritme van het kanaal’ Mede-samenstelling en research: Magda Franken INFO: -‘Sint Petersburg onderhuids: Een stadsgids’ - Hans Boland, uitg. Athenaeum-Polak & Van Gennep, isbn 90 253 0312 9 -‘Naporra’s omweg: het leven van een VOC-matroos (1731-1793) – Roelof van Gelder, uitg. Atlas, isbn 90 450 1111 5 -CD Harry Bordon, Stichting Luisterrijk Limburg, Venlo - De Spits De Magdalena van Johan Dibbets is tijdens het Open Monumenten weekend 13 en 14 september te zien bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Vroom en Dreesmann: modern in 1887

vanaf 00:07:54

V&D sluit twaalf vestigingen. Het bedrijf zou niet meer bij de tijd zijn. Maar dat is niet altijd zo geweest. Toen Anton Dreesmann en Willem Vroom in 1887 het bedrijf oprichtten was Vroom en Dreesmann juist heel handig en vooral heel modern. Mathijs Deen spreekt met Philippe Hondelink, geschiedschrijver van V&D.

Luns en de benoeming tot secretaris generaal van de NATO

vanaf 00:14:27

Jaap de Hoop Scheffer wordt genoemd als kandidaat voor de gewichtige post van secretaris generaal van de NATO. Maar hoe wordt iemand tot een dergelijke functie geroepen? Hoe verging het Joseph Luns bijvoorbeeld? Mathijs Deen spreekt met hoogleraar diplomatieke geschiedenis Albert Kersten en oud-minister Udink, die meent dat de benoeming van Luns ‘evident’ was en die van De Hoop Scheffer minder evident is. Luns was immers jarenlang minister van Buitenlandse Zaken geweest en lag bovendien goed bij de Fransen en de Amerikanen.

Column van Johan van Minnen: Bikker en Riefenstahl

vanaf 00:31:08

Johan van Minnen (oud-correspondent in Duitsland) bespreekt twee Duitse oudjes die tot de ‘bruine kerk’ behoorden: de 88-jarige (van oorsprong Nederlandse) oorlogsmisdadiger Herbert Bikker en de 101 jaar geworden filmmaakster Leni Riefensthal. Ook over het verblijf van Van Minnen als correspondent in Bonn, waar zijn overbuurman Adolf Galland bleek te zijn, eens Führers jongste luchtmachtgeneraal.

Russische stad Sint Petersburg 300 jaar

vanaf 00:36:22

Sint Petersburg werd in 1703 gesticht door Peter de Grote tijdens de strijd tegen de Zweden. Hij maakte gretig gebruik van buitenlandse deskundigen, waaronder ook Nederlanders. Al snel werd het in plaats van Moskou de hoofdstad van Rusland. Hans Olink spreekt met de hoogleraar en directeur van het Nederlands-Russische Archiefcentrum in Groningen Hans van Koningsbrugge en de slavist, Poesjkin-vertaler en auteur van het boek ‘Sint Petersburg onderhuids: Een stadsgids’ Hans Boland.

De Limburgse zanger Harry Bordon

vanaf 01:04:14

Limburgs ‘tweede’ volkslied ‘Wie sjoeën ós Limburg’ maakte de Limburgse zanger Harry Bordon (1921-1980) bekend in heel Nederland. Hij vertrok naar Amsterdam om beroemd te worden. Desondanks brak de uit Venlo afkomstige Bordon nooit echt door. Een CD moet hem weer in de belangstelling helpen brengen. Mathijs Deen spreekt met biograaf Henk Hover.

Georg Naporra: autobiografie van een matroos van de VOC

vanaf 01:09:47

Historicus Roelof van Gelder vond in de archieven de autobiografie van Georg Naporra, een boerenzoon uit Oost-Pruisen die aanmonsterde bij de VOC. Naporra kreeg vrijwel onmiddellijk spijt van zijn besluit. Helaas moest hij contactueel nog jaren blijven varen, wat hij vooral in het Verre oosten deed. Hij schikte zich in zijn lot en vertrouwde zijn belevenissen aan het papier toe. Interview Mathijs Deen. Boek: ‘Naporra’s omweg: het leven van een VOC-matroos (1731-1793)’ door Roelof van Gelder

Het Spoor terug: De Noord-Zuid: deel 2

vanaf 01:19:58

Een driedelige serie over de geschiedenis van een 200 jaar oude scheepvaartroute van Nederland naar Frankrijk. Afl. 2: ‘Het leven op de route en de bloeitijden en dieptepunten van de 20e eeuw’. Radio verslaggever/schipper Johan Dibbets en Elisabeth Spits, conservator Scheepvaartmuseum Amsterdam, reizen over de route en ontdekken het ‘Ritme van het kanaal’. Medesamenstelling en research: Magda Franken

advertentie