Ovt

Ovt

Presentatie: Annelies van der Goot 10.00 -11.00: 5 Juni is het 130 jaar geleden dat de eerste Hindoestaanse contractarbeider uit India in Suriname aankwam. Ter gelegenheid daarvan wordt het ‘Dagboek van Munshi Rahman Khan’, één van die contractarbeiders gepresenteerd. Een gesprek hierover met uitgever Sandew Hira en de hoogleraar comperatieve sociologie van Azië aan de Universiteit van Amsterdam Mario Rutten. De column van de oud-journalist Kees Sorgdrager Komende week verschijnt het boek ‘Imaazje! De verbeelding van provo 1965-1967’. Een gesprek met de auteur van het Boek Niek Pas en met socioloog Bart van Heerikhuizen. 11.00-12.00: Dit jaar bestaat de belangrijkste kaatswedstrijd in Friesland de PC in Franeker 150 jaar. Een gesprek met de eindredakteur van het boek ‘150 Jier PC’, kaatser en voorzitter van het Kaatsmuseum Pieter Breuker. Afgelopen week werden de eerste twee deeltjes van de ‘Bibliotheek van Amsterdamse herinneringen’ gepresenteerd: Oud-West en Nieuw-Zuid. Een verzameling herinneringen en anecdotes uit Amsterdamse buurten van Parool-lezers. Een reportage met twee inzenders van verhalen over de Overtoom en de Uiterwaardenstaat in Amsterdam: Manon Sikkel en Kees van Ruyven. Afgelopen week is de historicus Jan Roes plotseling overleden. Tientallen jaren was Roes de stuwende kracht achter het Katholiek Documentatiecentrum in Nijmegen en hij was een groot kenner van de geschiedenis van de missie, waarop hij in 1974 promoveerde met het proefschrift: Het groote missieuur, 1915-1940. Emeritus hoogleraar en kenner van de katholieke geschiedenis Hans Bornewasser over Jan Roes. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: H.H. ter Balkt De Volkskrant noemde de dichter en PC Hooftwinnaar H. H. ter Balkt de enige echte Dichter des Vaderlands. Omdat hij de gave zou hebben de lezer de geschiedenis “te laten zien, ruiken en proeven.” H.H. ter Balkt schreef de geschiedenis van onze streken in 193 gedichten. En nog is het volgens de dichter niet af. Een gesprek met ter Balkt, over het persoonlijke belang van geschiedenis, over de geschiedenis vroeger op school, over de taal van zijn jeugd in Usselo en Boekelo. Samenstelling: Mathijs Deen INFO: -‘Het dagboek van Munshi Rahman Khan’ , uitg. Amrit, isbn 90 7489742 8 -‘Imaazje! De verbeelding van provo 1965-1967’ – Niek Pas, uitg.Wereldbibliotheek, isbn 90 284 2014 2 -‘De fiifde woansdei: 150 Jier PC, 1853-2003’, uitg. van Wijnen, isbn 90 5194 257 5 - Kaatsmuseum - Franeker -‘Bibliotheek van Amsterdamse herinneringen’: deel 1 Oud-West, isbn 90 5937 0341, deel 2 Nieuw-Zuid, isbn 90 5937 0252, uitg. Bas Lubberhuizen -‘Laaglandse Hymnen I’ – III - H.H. ter Balkt, uitg. Bezige Bij, isbn 90 234 1157 9

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hindoestaanse contractarbeiders in Suriname

vanaf 00:05:02

5 Juni is het 130 jaar geleden dat de eerste Hindoestaanse contractarbeider uit India in Suriname aankwam. Ter gelegenheid daarvan wordt het ‘Dagboek van Munshi Rahman Khan’, één van die contractarbeiders gepresenteerd. Annelies van der Goot spreekt hierover met uitgever Sandew Hira en de hoogleraar comparatieve sociologie van Azië aan de Universiteit van Amsterdam Mario Rutten.

Column van Kees Sorgdrager: geen lid van het Willem Elsschot Genootschap

vanaf 00:26:08

Door ‘Villa des Roses’ van Elsschot te lezen komt Sorgdrager dichter bij de schrijver dan door lid te worden van het Willem Elsschot Genootschap. De boeken van Elsschot en Nescio al meer dan voldoende, het uitgeven van vormeloze aantekeningen en weinig boeiende correspondentie van beide schrijvers heeft weinig zin.

150 jaar PC in Franeker: kaatsen

vanaf 01:04:32

Dit jaar bestaat de belangrijkste kaatswedstrijd in Friesland de PC in Franeker 150 jaar. Annlies van der Goot spreekt met de eindredacteur van het boek ‘150 Jier PC’, kaatser en voorzitter van het Kaatsmuseum Pieter Breuker.

Amsterdamse buurtherinneringen: Overtoom en Uiterwaardenstraat

vanaf 01:11:11

Herinneringen aan een kleine kruidenier in Oud-West en aan het atelier van Jan Wolkers in Nieuw-Zuid. Laatstgenoemde straat loopt zo eigenaardig, dat slechts weinigen het begin- en eindpunt ervan kennen. De verhalen over Amsterdamse straten van Parool-lezers zijn per wijk verzameld en uitgegeven. Een reportage van Astrid Nauta met twee inzenders van verhalen over de Overtoom en de Uiterwaardenstaat in Amsterdam: Manon Sikkel en Kees van Ruyven. ‘Bibliotheek van Amsterdamse herinneringen’ (deel 1: Oud-West en deel 2: Nieuw-Zuid)

In memoriam Jan Roes

vanaf 01:19:16

Afgelopen week is de historicus Jan Roes plotseling overleden. Tientallen jaren was Roes de stuwende kracht achter het Katholiek Documentatiecentrum in Nijmegen en hij was een groot kenner van de geschiedenis van de missie, waarop hij in 1974 promoveerde met het proefschrift: ‘Het groote missieuur, 1915-1940’. Annlies van der Goot spreekt met emeritus hoogleraar en kenner van de katholieke geschiedenis Hans Bornewasser over Jan Roes.

Het Spoor terug: dichter H.H. ter Balkt

vanaf 01:25:39

De Volkskrant noemde de dichter en PC Hooftwinnaar H. H. ter Balkt de enige echte Dichter des Vaderlands. Omdat hij de gave zou hebben de lezer de geschiedenis “te laten zien, ruiken en proeven.” H.H. ter Balkt schreef de geschiedenis van onze streken in 193 gedichten. En nog is het volgens de dichter niet af. Een gesprek met ter Balkt, over het persoonlijke belang van geschiedenis, over de geschiedenis vroeger op school, over de taal van zijn jeugd in Usselo en Boekelo. Samenstelling: Mathijs Deen.

advertentie