Ovt

Ovt

Presentatie: Annelies van der Goot 10.00-11.00u: N.a.v. de discussie over gedwongen spreiding van allochtonen een gesprek met de oud-PVDA wethouder uit Rotterdam Henk van der Pols over spreidingsmaatregelen die in 1972 in Rotterdam werden ingevoerd. Het kerkelijke huwelijk wint aan populariteit. En dat in het land waar het kerkelijke huwelijk al meer dan vier eeuwen een ondergeschoven kindje is geweest. Een gesprek met historicus Dirk Damsma over de geschiedenis van het kerkelijke huwelijk in Nederland. De column van de journalist Peter Brusse over journalistiek en politiek. Van 1929 tot Stalins dood in 1953 werden zo'n achttien miljoen dwangarbeiders tot de werkkampen van de Goelag veroordeeld. Naar schatting keerden vierenhalf miljoen van hen nooit terug. Anne Applebaum beschrijft de geschiedenis van de sovjetwerkkampen in het boek ‘Goelag. Een geschiedenis’ dat komende week verschijnt. Een gesprek met Nancy Adler, medewerkster van het Holocaust Centrum en auteur van 'The Gulag Survivor. Beyond the Soviet System’, over het boek van Anne Applebaum dat gezien wordt als het standaardwerk over de Russische kampen, over de terugkeer en opvang van ex-gevangenen in de maatschappij, en over het boek ‘Berichten uit de Kolyma’ van Varlam Sjalamov dat in 2000 in Nederland is verschenen. 11.00-12.00u: Vijftig jaar geleden, in 1953, begon de AVRO met Minjon, een programma voor en door jongeren. Minjon werd een springplank voor veel mediatalent, zoals Koos Postema, Felix Meurders en Joop van Zijl. Met de laatste blikt OVT terug op de beginjaren van Minjon. Een gesprek met Anneke Linders die aanstaande woensdag promoveert met het proefschrift ‘Frappez, frappez toujours: N.S. Corry Tendeloo 1897-1956’. Corry Tendeloo was actief in de vrouwenbeweging en bereikte als PVDA Tweede Kamerlid dat de handelingsonbekwaamheid van gehuwde vrouwen en het arbeidsverbod voor huwende en gehuwde ambtenaressen werden afgeschaft. Vanaf 11.25u Het Spoor terug: De Noord-Zuid Een driedelige serie over de geschiedenis van een 200 jaar oude scheepvaartroute van Nederland naar Frankrijk. Afl.3: Het einde van de route Radioverslaggever/schipper Johan Dibbets en Elisabeth Spits, conservator Scheepvaartmuseum Amsterdam, reizen over de route en ervaren de consequenties van de afschaffing van de Evenredige Vrachtverdeling voor de kleine binnenvaart. INFO: -‘Goelag. Een Geschiedenis’ – Anne Applebaum, uitg. Ambo, isbn 90 26318146 -‘The Gulag Survivor. Beyond the Soviet System’ – Nanci Adler, uitg. Transaction Publishers, Brunswick /London 2001, isbn 0765800713 -‘Berichten uit de Kolyma’ - Varlam Sjalamov , uitg. de Bezige Bij 2000, isbn 90 234 6217 3 -‘Frappez, frappez toujours: N.S. Corry Tendeloo 1897-1956’ – Anneke Linders, uitg. Verloren, isbn 90 6550 765 5

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Rotterdam 1972: spreidingmaatregelen voor allochtonen

vanaf 00:05:11

In 1972 werden in Rotterdam spreidingsmaatregelen voor allochtonen ingevoerd. Aanleiding waren hevige rellen die eerder dat jaar in de stad hadden plaatsgevonden. Wat hielden de maatregelen precies in en wie waren er voor en er tegen in Rotterdam en in de landelijke politiek? Annelies van der Goot spreekt met Henk van der Pols, oud-PVDA wethouder uit Rotterdam.

Geschiedenis van het kerkelijke huwelijk in Nederland

vanaf 00:11:58

Het kerkelijke huwelijk wint aan populariteit, onder andere door het huwelijk van Willem Alexander en Maxima. En dat in het land waar het kerkelijke huwelijk al meer dan vier eeuwen een ondergeschoven kindje is geweest. Annelies van der Goot spreekt historicus Dirk Damsma over de geschiedenis van het kerkelijke huwelijk in Nederland. Peter Brusse gaat kort in op de situatie in Engeland. Geluidsfragmenten huwelijk Willem Alexander en Maxima op 02-02-02 (met accordeon)

Column van Peter Brusse: Journalistiek en politiek

vanaf 00:27:44

In Engeland in politiek toneel, merkte Peter Brusse al snel tijdens zijn correspondentschap. De Britse pers beschreef met veel genoegen de drama’s in het Lagerhuis, het vallende pond sterling en grote stakingen. De Nederlandse pers is veel te serieus, kreeg Brusse te horen van de hoofdredacteur van ‘The Times’.

Goelag: 18 miljoen dwangarbeiders in de sovjetwerkkampen

vanaf 00:32:42

Van 1929 tot Stalins dood in 1953 werden zo'n achttien miljoen dwangarbeiders tot de werkkampen van de Goelag veroordeeld. Naar schatting keerden vierenhalf miljoen van hen nooit terug. Anne Applebaum beschreef de geschiedenis van de sovjetwerkkampen in het standaardwerk ‘Goelag. Een geschiedenis’. Hans Olink spreekt met Nancy Adler, medewerkster van het Holocaust Centrum en auteur van ‘The Gulag Survivor. Beyond the Soviet System’ over het boek van Apllebaum. Ook over de terugkeer en opvang van ex-gevangenen in de maatschappij, en over het boek ‘Berichten uit de Kolyma’ van Varlam Sjalamov dat in 2000 in Nederland is verschenen.

50 jaar Minjon: springplank voor mediatalent

vanaf 01:05:52

Vijftig jaar geleden, in 1953, begon de AVRO met Minjon (miniatuur Jeugd Omroep Nederland), een programma voor en door jongeren. Minjon werd een springplank voor veel mediatalent, zoals Koos Postema, Felix Meurders en Joop van Zijl. Met de laatste blikt Annelies van der Goot terug op de beginjaren van Minjon.

Corry Tendeloo: einde handelingsonbekwaamheid van gehuwde vrouwen

vanaf 01:12:33

Corry Tendeloo was actief in de vrouwenbeweging en bereikte als PVDA Tweede Kamerlid dat de handelingsonbekwaamheid van gehuwde vrouwen en het arbeidsverbod voor huwende en gehuwde ambtenaressen werden afgeschaft Annelie van der Goot spreekt met met Anneke Linders, auteur van het proefschrift ‘Frappez, frappez toujours: N.S. Corry Tendeloo 1897-1956’.

Het Spoor terug: De Noord-Zuid: deel 3

vanaf 01:20:30

Een driedelige serie over de geschiedenis van een 200 jaar oude scheepvaartroute van Nederland naar Frankrijk. Afl. 3: Het einde van de route Radioverslaggever/schipper Johan Dibbets en Elisabeth Spits, conservator Scheepvaartmuseum Amsterdam, reizen over de route en ervaren de consequenties van de afschaffing van de Evenredige Vrachtverdeling voor de kleine binnenvaart.

advertentie