Ovt

Ovt

10.00 -11.00: Zondag 18 mei 1948, nu 55 jaar geleden, vond er een brand plaats in paleis Noordeinde in Den Haag. Een gesprekje over die brand met Albert Ubels, toen medewerker van het Koninklijk Huis Archief en ooggetuige van de brand en met een brandweerman die de brand moest blussen. Prof. Dr. Henk Wesseling over zijn boek ‘Europa’s koloniale eeuw’ dat komende week zal verschijnen. Het boek geeft een beschrijving van de verovering, inbezitneming en exploitatie door Europa van de koloniale gebieden in de negentiende eeuw. De column van de oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager N.a.v. het dreigende failliet van de voetbalclubs MVV en AZ en andere voetbalclubs de afgelopen weken in OVT de geschiedenis van subsidies, wanbeleid en sanering in de voetbalwereld. Met Karel Jansen, oprichter van de spelersvakbond VVCS in 1961 en Joop Niezen, oud voetballer en voetbalverslaggever. 11.00-12.00: Een gesprek met Frits van Oostrum n.a.v. zijn oratie van 15 mei als universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Utrecht onder de titel "Academische kwesties. Van Middeleeuwse literatuur naar universiteit en maatschappij". Over de verwantschap tussen internet en de Middeleeuwse schrijfcultuur. Een reportage over de wereld van magie, sensatie, dromen en de geur van poffertjes, pinda's en popcorn: film op de kermis en in de bioscoop. De tentoonstelling ‘Levende beelden in Friesland’ hierover wordt zaterdag geopend in het Museum Willem van Haren in Heerenveen. Aad Vernooij over 50 jaar land- en tuinbouwjournalistiek, n.a.v. het door het geschreven boek ‘Van clubblad tot vakblad’ over de agrarische tijdschriften Oogst, Boerderij en het Agrarisch dagblad. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: De Betere Bajes, deel 1 Deel één van een tweeluik over de geschiedenis van de Bijlmerbajes die vijfentwintig jaar bestaat. De bedoeling van justitie was dat de Bijlmerbajes beter, menselijker en moderner zou worden dan de bestaande Huizen van Bewaring. Maar critici geloofden daar niet in. Ze vonden het gebouw te groot, te ver weg en inhumaan. Een groots jubileum zal het overigens niet worden want inmiddels is besloten dat de Bijlmerbajes wordt opgedoekt omdat de exploitatie van het gebouw te duur is. Gedetineerden en bewaarders zullen naar Zaanstad verhuizen. Samenstelling: Katinka Baehr INFO: -‘Europa’s koloniale eeuw: De koloniale rijken in de 19de eeuw, 1815-1919’– H.L. Wesseling, uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 2420 0 -‘Van clubblad tot vakblad: 50 jaar land- en tuinbouw-journalistiek’- Aad Vernooij, uitg. Ned.Vereniging voor Land- en Tuinbouwjournalistiek, www.nvlj.nl, boek via auteur, e-mail: avernooij@nzb.nl -Tentoonstelling ‘Levende beelden in Friesland’ t/m 6 juli, Museum Willem van Haren, Heerenveen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Brand op paleis Noordeinde in 1948

vanaf 00:06:39

Zondag 18 mei 1948 vond er een brand plaats in paleis Noordeinde in Den Haag. Paul van der Gaag spreekt over die brand met Albert Ubels, toen medewerker van het Koninklijk Huis Archief en ooggetuige van de brand, en met een brandweerman die de brand moest blussen.

De koloniale eeuw van Europa: de negentiende eeuw

vanaf 00:13:03

In de negentiende eeuw was er een aanzienlijke uitbreiding van de Europese koloniale rijken, vooral de Fransen, Britten, Belgen en Duitsers waren zeer actief. Gekrenkte nationale trots, mee willen tellen in de wereldpolitiek, koloniale expansie als beleid en in het geval van België in Kongo een ambitieuze koning waren de uiteenlopende motieven. Hans Olink spreekt met Henk Wesseling over zijn boek ‘Europa’s koloniale eeuw’. Ook over het marginale belang van koloniën als afzetgebied.

Column van Kees Sorgdrager: ons coureurtje

vanaf 00:31:02

JP Balkenende, de minister-president van Nederland, wilde als kind niets liever dan autocoureur worden. Sorgdrager zou graag willen dat het CDA ‘het kind’ Balkenende niet met politiek vuur laat spelen. Waarom mag hij brokken blijven maken van zijn partij?

Wanbeleid en sanering in de voetbalwereld

vanaf 00:35:41

Het huidige betaalde voetbal wordt bedreigd door drastische saneringen (MVV, NAC, RKC, AZ). Ook in 1971 moesten er een aantal clubs verdwijnen. Welke clubs werden er in het begin van het betaalde voetbal geselecteerd en hoe heeft het zich afgelopen 50 jaar ontwikkeld? En hoe ziet de toekomst van het zwaar door gemeentes gesubsidieerde ‘theater van de kleine man’ er uit? Paul van der Gaag spreekt met Karel Jansen, oprichter van de spelersvakbond VVCS in 1961 en Joop Niezen, oud voetballer en voetbalverslaggever. Geluidsfragment voetballied MVV

Internet en de middeleeuwen

vanaf 01:04:43

Er is een overeenkomst tussen internet en middeleeuwse teksten. Die teksten hadden (net als op internet) geen vaste vorm, het was een collectief vertelgoed, dat naar believen door de volgende gebruiker kon worden veranderd naar zijn eigen wensen. Paul van der Gaag spreekt met mediëvist Frits van Oostrum over zijn op 15 mei uitgesproken oratie ‘Academische kwesties. Van Middeleeuwse literatuur naar universiteit en maatschappij’.

Film op de kermis in Friesland

vanaf 01:11:15

De wereld van magie, sensatie, dromen en de geur van poffertjes, pinda's en popcorn: film op de kermis en in de bioscoop. Een reportage van Annelies van der Goot over de tentoonstelling ‘Levende beelden in Friesland’ in het Museum Willem van Haren in Heerenveen.

50 jaar land en tuinbouwjournalistiek

vanaf 01:18:23

Nederland kent van oudsher tientallen agrarische bladen met specialistische informatie, vaktechnische zaken en notulen van besturen. Er zijn zoveel soorten bedrijven, dat dit noodzakelijk is. De oudste bladen verschenen eind 19de eeuw. Na het begin van de jaren zeventig werd de toon journalistieker, wat te zien was bij het blad ‘De Boerderij’ en bij het ‘Agrarisch Dagblad’. Paul van der Gaag spreekt met Aad Vernooij, auteur van het boek ‘Van clubblad tot vakblad’ over de agrarische tijdschriften.

Het Spoor terug: De Betere Bajes: deel 1

vanaf 01:26:17

Deel één van een tweeluik over de geschiedenis van de Bijlmerbajes die vijfentwintig jaar bestaat. De bedoeling van justitie was dat de Bijlmerbajes beter, menselijker en moderner zou worden dan de bestaande Huizen van Bewaring. Maar critici geloofden daar niet in. Ze vonden het gebouw te groot, te ver weg en inhumaan. Een groots jubileum zal het overigens niet worden want inmiddels is besloten dat de Bijlmerbajes wordt opgedoekt omdat de exploitatie van het gebouw te duur is. Gedetineerden en bewaarders zullen naar Zaanstad verhuizen. Samenstelling: Katinka Baehr.

advertentie