Ovt

Ovt

10.00 -11.00: 11 mei is het moederdag . Een gesprek met publiciste Janneke van der Veer, die onderzoek deed naar de geschiedenis van moederdag in boeken en tijdschriften. Dertig geleden op 11 mei 1973 nam D66 voor het eerst plaats in een regering. Het kabinet Den Uyl. Nu lijkt het er op dat D66 plaats neemt in een centrum-rechtse coalitie. Hoe zit het met de geschiedenis van D66. Een gesprek met Menno van der Land die komende week promoveert op het proefschrift ‘Tusen ideaal en illusie, De geschiedenis van D66, 1966-2003’. De column van de journalist Igor Cornelissen: De leren jas. De stroom aan boeken over de voormalige DDR is niet te stuiten. Afgelopen jaar verschenen er meerdere biografieën over Walter Ulbricht, Erich Honecker, Egon Krenz, de drie leiders van de DDR. Hans Olink bespreekt ze met Beatrice de Graaf, historica aan de Universiteit van Utrecht, gespecialiseerd in de geschiedenis van de DDR. 11.00-12.00: Een gesprek met Jan Gerritsen n.a.v. zijn onlangs verschenen boek ‘De Noordzee’, een boek vol levende geschiedenis over alle activiteiten die op de Noordzee plaatsvinden. Een reportage over de tentoonstelling 'Ruik Rotterdam' over de geschiedenis van Rotterdam in de twintigste eeuw vanuit een uniek perspectief: de geuren in de stad. Welke boeken werden de afgelopen eeuw door vrouwen gelezen. Beperkte zich dat tot vrouwenromannetjes of kwam ook de `echte' literatuur aan bod. Gesprek met cultuurhistorica Lizet Duyvendak die afgelopen woensdag promoveerde op `Door lezen wijder horizont' een onderzoek naar het Haags Damesleesmuseum, een vrouwenbibliotheek die in 1894 werd opgericht en nog steeds bestaat Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Heintje, zoon van alle moeders Een portret van de Bleijerheidense nachtegaal Heintje Simons ter ere van moederdag. Hein Simons over zijn succes als jonge zanger met liedjes over ‘mama’. Samenstelling: Jos Palm INFO: -‘Tusen ideaal en illusie, De geschiedenis van D66, 1966-2003’, uitg. SDU, isbn 90 12 09573 5 (verschijnt 15 mei) -‘De Noordzee’ – Jan Gerritsen, uitg. Prometheus, isbn 90 446 0228 4 -‘Door lezen wijder horizont: Het Haags Damesleesmuseum - Lizet Duyvendak, uitg. Vantitlt, isbn 90 75697 95 3 -Tentoonstelling 'Ruik Rotterdam', Museum Het Schielandshuis Rotterdam t/m 5 oktober 2003

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Geschiedenis van moederdag in boeken en tijdschriften

vanaf 00:05:09

Rond 1925 werd voor het eerst in Nederland moederdag gevierd. Het was vanuit Amerika over komen waaien, waar de traditie in 1914 begon. De commercie maakte zich al snel meester van moederdag. Feministes zagen ook weinig in het feest, waarin moeder zich met één cadeautje liet afschepen. Mathijs Deen spreekt met publiciste Janneke van der Veer. Geluidsfragment koningin Juliana over moederdag (1951)

De politieke pieken en dalen van D66

vanaf 00:14:02

Dertig geleden op 11 mei 1973 nam D’66 voor het eerst plaats in een regering. Het kabinet Den Uyl. Nu lijkt het er op dat D’66 plaats neemt in een centrum-rechtse coalitie. Hoe zit het met de geschiedenis van D’66? Een gesprek met Menno van der Land die komende week promoveert op het proefschrift ‘Tussen ideaal en illusie. De geschiedenis van D’66, 1966-2003’. Over de oorspronkelijk doelen van de partij die ook een beweging wilde zijn en de slechte verkiezingsuitslagen na regeringsdeelname.

Column van Igor Cornelissen: de leren jas

vanaf 00:31:36

In ruil voor een eenpersoonsbed kreeg Cornelissen een 'echte' leren jas. De jas was van zijn buurman Pereboom uit het plaatsje Benningbroek geweest.

De kopstukken van de voormalige DDR

vanaf 00:35:42

De stroom aan boeken over de voormalige DDR is niet te stuiten. Afgelopen jaar verschenen er meerdere biografieën over Walter Ulbricht, Erich Honecker, Egon Krenz, de drie leiders van de DDR. Hans Olink bespreekt ze met Beatrice de Graaf, historica aan de Universiteit van Utrecht, gespecialiseerd in de geschiedenis van de DDR. Geluidsfragment DDR-volkslied

De Noordzee: een geschiedenis

vanaf 01:04:28

Tegenwoordig is de Noordzee niet meer dan een plas water die moet worden overgestoken door reizigers. Vroeger was het een belangrijke voedselbron, er werden zeeslagen op uitgevochten en de landen die er omheen liggen hebben elkaar gedeeltelijk cultureel beïnvloed (zoals de Vikingen die zich in Engeland vestigden). Mathijs Deen spreekt met Jan Gerritsen over zijn onlangs verschenen boek ‘De Noordzee’, een boek vol levende geschiedenis over alle activiteiten die op de Noordzee plaatsvinden. Ook over de verkiezingen in IJsland, waar Jan Gerritsen woont.

De geur van Rotterdam

vanaf 01:11:15

Het verleden van een stad bestaat niet alleen uit beelden en geluiden, maar ook uit geuren. In de twintigste eeuw hadden wijken in Rotterdam door de daar gevestigde industrie vaak een doordringende typische geur. Een reportage van Annelies van der Goot over de tentoonstelling 'Ruik Rotterdam'. Twee Rotterdammers vertellen over de geuren die ze vroeger roken in hun buurt.

Het Haagse Damesleesmuseum: een vrouwenbibliotheek

vanaf 01:17:26

Welke boeken werden de afgelopen eeuw door vrouwen gelezen? Beperkte zich dat tot vrouwenromannetjes of kwam ook de `echte' literatuur aan bod? Gesprek met cultuurhistorica Lizet Duyvendak die afgelopen woensdag promoveerde op `Door lezen wijder horizont' een onderzoek naar het Haags Damesleesmuseum, een vrouwenbibliotheek die in 1894 werd opgericht en nog steeds bestaat.

Het Spoor terug: Heintje: zoon van alle moeders

vanaf 01:26:37

Een portret van de Bleijerheidense nachtegaal Heintje Simons ter ere van moederdag. Hein Simons over zijn succes als jonge zanger met liedjes over ‘mama’. Samenstelling: Jos Palm

advertentie