Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00 -11.00: Bart van der Boom, geschiedschrijver van de BB (Bescherming Bevolking) over de Sirene die weer iedere eerste maandag van de maand gaat klinken. Een gesprek met de Russische historicus en slavist Vladimir Ronin, auteur van het boek 'Van de Vierpotige Leeuw en de Tweekoppige Adelaar' over de Nederlanders in Russische ogen in de 20ste eeuw. De column van de journalist Igor Cornelissen Deze week werd er weer een stap genomen in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Tegelijkertijd verscheen er een boek ‘De strijd om het geheugen van Israël: De New Historians en het Israëlisch-Palestijnse conflict’. Volgens deze nieuwe historici is echte vrede pas mogelijk als Joden en Palestijnen tot een gemeenschappelijk kijk op het verleden kunnen komen. Een gesprek met de Belgische auteur van het boek Lander Corluy en midden-oosten deskundige Michael Stein. 11.00-12.00: Een reportage n.a.v. het 130 jarig bestaan van de stomerij Palthe met de 91 jarige kleinzoon van de oprichter. Op 11 juni 23 v.Chr. dus nu 2320 jaar geleden overleed Alexander de Grote in Babylon, in het huidige Irak. Uit bronnenonderzoek blijkt nu dat hij gewaarschuwd was voor zijn eigen dood. Wie als vreemde heerser wil heersen over Irak moet voor het ergste vrezen. Een gesprek met prof. Van der Spek, hgl. oude geschiedenis aan de VU die de oude spijkerschriften onderzocht. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Häftlingnummer 58644 - opdat hij rust in vrede Een zoektocht naar de laatste rustplaats van verzetsstrijder Adriaan Carel Los In mei 1944 wordt Adriaan Carel Los door verraad gearresteerd en opgesloten in kamp Vught. Na de ontruiming van het kamp in september van dat jaar raken de familieleden van Carel zijn spoor kwijt. Na de oorlog worden talloze pogingen ondernomen om achter de laatste rustplaats van hem te komen maar tevergeefs. De familie berust in onwetendheid. Totdat bij toeval 55 jaar na de oorlog op een gedenksteen bij een klein kerkhof in Meppen-Versen, vlak over de Nederlandse grens de naam Adrian Les wordt ontdekt. Het blijkt te gaan om Häftlingnummer 58644. De zoektocht wordt heropend. Samenstelling: Gerard Leenders INFO: -‘De strijd om het geheugen van Israël: De New Historians en het Israëlisch-Palestijnse conflict’ – Lander Corluy, uitg. Acco, isbn 90 334 5295 2 -'Van de Vierpotige Leeuw en de Tweekoppige Adelaar: studies over Nederlands-Russische relaties' – Vladimir Ronin, uitg. INOS, Groningen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De sirenes van de BB

vanaf 00:06:51

De sirenes die waarschuwen voor rampen zullen weer elke maand op een vaste tijd gaan weerklinken. Ze waren door de BB (Bescherming Bevolking) in de jaren vijftig ingesteld om burgers te wijzen op een naderende atoomaanval. De afgelopen jaren werden de sirenes ‘geluidloos’ getest. Paul van der Gaag spreekt met Bart van der Boom, auteur van een boek over de BB. Geluidsfragment BB-spotje

Nederland in Russische ogen

vanaf 00:12:27

Hans Olink spreekt met de Russische historicus en slavist Vladimir Ronin, auteur van het boek 'Van de Vierpotige Leeuw en de Tweekoppige Adelaar'.

Column van Igor Cornelissen: Clinton en de Roosevelt

vanaf 00:30:08

In haar recent verschenen boek vertelt Hillary Clinton over het feit dat ze werd bedrogen door haar man, en nogal laat achter deze ‘Lewinsky-affaire’ kwam. Ook president Franklin Roosevelt bedroog zijn vrouw Eleanor. Hij had een buitenechtelijke relatie met zijn secretaresse Lucy Mercer Rutherfurd. Zijn vrouw ontdekte de relatie, Roosevelt beloofde beterschap, maar de relatie bleef een kwart eeuw lang bestaan.

Israël en de New Historians

vanaf 00:34:33

Sinds het eind van de jaren tachtig kijkt een groep Israelische historici kritisch naar de mythes van het eigen land. Hun boeken zijn zeer omstreden. Paul van der Gaag spreekt met de Lander Corluy en Midden-Oosten deskundige Michael Stein, die het totaal niet met elkaar eens zijn. Er wordt onder andere gesproken over de oorlog van 1948 en de vlucht van honderdduizenden Palestijnen. Geluidsfragment volkslied Israël ‘De strijd om het geheugen van Israël: De New Historians en het Israëlisch-Palestijnse conflict’ door Lander Corluy

130 jaar stomerij Palthe uit Almelo

vanaf 01:03:24

In 1873 begonnen drie broers Palthe in Almelo een ‘chemische ververij en wasscherij’. Palthe werd een begrip in Nederland en de stomerij waar de chique clientèle hun goede goed naar toe bracht. Een reportage van Mathijs Deen, die naar het Palthe-huis te Oldenzaal afreisde om te spreken met directeur Meeuwissen van Palthe en de 91-jarige Berthold Palthe, kleinzoon van één van de oprichters.

De raadselachtige dood van Alexander de Grote

vanaf 01:10:16

Stierf Alexander de Grote een natuurlijke dood of werd vermoord in 323 v. Chr.? Sommige historici menen dat hij best zou kunnen zijn vermoord door zijn eigen mensen, die vonden dat hij wat teveel aan grootheidswaanzin leed. Feit is dat Alexander werd gewaarschuwd voor zijn naderende einde. Wanneer hij de stad Babylon binnen zou trekken, zou dat tot zijn dood leiden. Tegen de waarschuwing in ging hij toch de stad binnen. Paul van der Gaag spreekt met prof. van der Spek, hoogleraar oudheidkunde aan de VU.

Het Spoor terug: Haftlingnummer 58644: opdat hij rust in vrede

vanaf 01:20:30

Een zoektocht naar de laatste rustplaats van verzetsstrijder Adriaan Carel Los In mei 1944 wordt Adriaan Carel Los door verraad gearresteerd en opgesloten in kamp Vught. Na de ontruiming van het kamp in september van dat jaar raken de familieleden van Carel zijn spoor kwijt. Na de oorlog worden talloze pogingen ondernomen om achter de laatste rustplaats van hem te komen maar tevergeefs. De familie berust in onwetendheid. Totdat bij toeval 55 jaar na de oorlog op een gedenksteen bij een klein kerkhof in Meppen-Versen, vlak over de Nederlandse grens de naam Adrian Les wordt ontdekt. Het blijkt te gaan om Haftlingnummer 58644. De zoektocht wordt heropend. Samenstelling: Gerard Leenders.

advertentie