Ovt

Ovt

10.00 -11.00: De vink, de heggenmus en de merel hebben deze week voor het eerst dit jaar hun tonen laten horen Zangvogels die tot de vogelwet van 1912 eeuwenlang in grote getale door zogenaamde vogelaars werden gevangen: als kooivogel, maar veelal ook voor de consumptie. Een gesprek hierover met de historicus Ignaz Matthey. Hij schreef het boek Vincken moeten vincken locken. Vijf eeuwen vangst van zangvogels en kwartels in Nederland. De column van de oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager Hoe wordt het beleid van een Amerikaanse president verkocht? Een gesprek met Hans Veldman die een biografie schreef over de eerste ‘spin-docter’ uit de Amerikaanse geschiedenis: ‘De perschef als biograaf. Jonathan Daniels over Franklin D. Roosevelt en Harry S. Truman’ en met de voormalige Amerika-correspondent en huidige hoofdredakteur van het Amerika-tijdschrift Dakota, Frans Verhagen 11.00-12.00: Wie vertrouwt zijn biefstukje of schnitzel nog? Steeds weer blijkt er wat mis te zijn. Gekke Koeienziekte, Teveel hormonen zus, teveel hormonen zo, teveel dioxine in het veevoer. Om orde op zaken te stellen besloot het parlement deze week tot een onderzoek naar de handel en wandel in de diervoedersector. Maar staat het er echt zo slecht voor met ons stukje vlees? En is het probleem al niet eeuwenoud? De historicus Peter Koolmees promoveerde in 1997 op de geschiedenis van de vleeskeuring en openbare slachthuizen. Een reportage over de plannen van diverse historische instellingen voor een bombardementsmuseum in Rotterdam. Een wandeling door Rotterdam met Jan Herlaar van het oorlogsverzetmuseum die als 10 jarig kind het bombardement meemaakte. Deze week verscheen de kleine familiegeschiedenis van een Italiaanse beeldenmaker die in 1848 naar Nederland kwam. Het is een verhaal over een geslaagde integratie, bezien vanuit een stamvader en zijn nazaten. De journalist Dick Schaap schreef het boek onder de titel ‘Figuristi Sargentini. Een Amsterdams-Toscaanse familiekroniek’. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Alphons Winters, afl.1 Een tweeluik over de geschiedenis van een halve eeuw huisartsenij in Sittard. Familieleden, vrienden, leerlingen en ex-patiënten vertellen het levensverhaal van huisarts-schilder Alphons Winters (1906-2000). Winters praktiseerde van 1935 tot 1978, een periode waarin het vak van huisarts grote veranderingen onderging. Samenstelling: Mathijs Deen INFO: -‘Vincken moeten vincken locken. Vijf eeuwen vangst van zangvogels en kwartels in Nederland’ - Ignaz Matthey, uitg. Verloren, isbn 90 70403 49 8 -‘De perschef als biograaf Jonathan daniels over Franklin D. Roosevelt en Harry S. Truman”- Hans Veldman, uitg. Aspekt, isbn 90 75 323 96 4 -‘Figuristi Sargentini. Een Amsterdams-Toscaanse familiekroniek’ – Dick Schaap, uitg. Veen, isbn 90 204 0270 6 -Tijdschrift Geschiedenis der Geneeskunde: Zes eeuwen vleeshygiëne in Nederland, jaargang 9 nr. 2 januari 2003

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Gratis maaltijden op scholen rond 1900 en schoolmelk in de jaren dertig

vanaf 00:04:34

In de armste buurten van Nederland worden kinderen zonder maaltijden naar school gestuurd, en daarom wordt weer gepleit voor het verstrekken van gratis maaltijden op school. Dit gebeurde eerder in Nederland rond 1900. Probleem was, dat de overheid de school als privé-domein zag, waar eigenlijk niet mocht worden ingegrepen. Schoolmelk werd om praktische redenen in de jaren dertig ingevoerd. Paul van der Gaag spreekt met Anneke van Otterloo, historisch sociologe.

Cultuurgeschiedenis van vijf eeuwen jacht op zangvogels

vanaf 00:12:06

De vink, de heggenmus en de merel hebben deze week voor het eerst dit jaar hun tonen laten horen. Zangvogels die tot de vogelwet van 1912 eeuwenlang in grote getale door zogenaamde vogelaars werden gevangen: als kooivogel, maar veelal ook voor de consumptie. Gerard Leenders spreekt met de historicus Ignaz Matthey. Hij schreef het boek ‘Vincken moeten vincken locken. Vijf eeuwen vangst van zangvogels en kwartels in Nederland’.

Column van Kees Sorgdrager: history is bunk

vanaf 00:30:47

Sordrager ziet het reddingschip Insulinde (de eerste zelfrichtende reddingsboot) over het IJ varen, denkt aan de opvolger van die boot en gaat naar het Scheepvaartsmuseum. Daar mijmert hij wat over schilderijen in musea en komt tot de volgende conclusie: history is bunk (citaat Henry Ford).

De eerste Amerikaanse spin-doctor J. Daniels: perschef van FDR en Truman

vanaf 00:34:46

Hoe wordt het beleid van een Amerikaanse president verkocht? Jonathan Daniels waakte als eerste Amerikaanse ‘spin-doctor’ met succes over het imago van de presidenten Franklin D. Roosevelt (FDR) en Harry .S Truman. Over die laatste schreef hij ook een biografie. Paul van der Gaag spreekt met Hans Veldman die weer een biografie schreef over Daniels: ‘De perschef als biograaf. Jonathan Daniels over Franklin D. Roosevelt en Harry S. Truman’ en met de voormalige Amerika-correspondent en huidige hoofdredakteur van het Amerika-tijdschrift Dakota, Frans Verhagen.

Geschiedenis van vleeskeuring en openbare slachthuizen

vanaf 01:04:55

Wie vertrouwt zijn biefstukje of schnitzel nog? Steeds weer blijkt er wat mis te zijn. Maar staat het er echt zo slecht voor met ons stukje vlees? En is het probleem al niet eeuwenoud? Historicus Peter Koolmees promoveerde in 1997 op de geschiedenis van de vleeskeuring en openbare slachthuizen. Paul van der Gaag spreekt met hem over de manier van keuren door de eeuwen heen, het centraliseren van het slachten van vlees en de steeds langer wordende keten van de vleesproductie.

Nieuw bombardementsmuseum in Rotterdam

vanaf 01:12:09

Er zijn plannen van diverse historische instellingen voor een bombardementsmuseum in Rotterdam. Het centrum werd immers op 14 mei 1940 weggebombardeerd door de Duitsers. De huidige bewoners van Rotterdam zouden in het nieuwe museum kunnen ontdekken waarom hun stad er nu zo uitziet. Een wandeling door het centrum van de stad met Hans Horsting van historisch genootschap Roterodam en Jan Herlaar van het Oorlogsverzetmuseum, die als 10-jarig kind het bombardement meemaakte. Reportage van Annelies van der Goot.

Italiaanse beeldenmaker in Nederland sinds 1848: een familiegeschiedenis

vanaf 01:19:04

Deze week verscheen de kleine familiegeschiedenis van een Italiaanse beeldenmaker die in 1848 naar Nederland kwam. Het is een verhaal over een geslaagde integratie, bezien vanuit een stamvader en zijn nazaten. De journalist Dick Schaap schreef het boek onder de titel ‘Figuristi Sargentini. Een Amsterdams-Toscaanse familiekroniek’. Interview van Paul van der Gaag.

Het Spoor terug: huisarts-schilder Alphons Winters uit Sittard: deel 1

vanaf 01:26:52

Een tweeluik over de geschiedenis van een halve eeuw huisartsenij in Sittard. Familieleden, vrienden, leerlingen en ex-patiënten vertellen het levensverhaal van huisarts-schilder Alphons Winters (1906-2000). Winters praktiseerde van 1935 tot 1978, een periode waarin het vak van huisarts grote veranderingen onderging. Samenstelling: Mathijs Deen.

advertentie