Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00 -11.00: De Stichting Korrelatie dreigt te verdwijnen omdat de overheid de subsidie wil stoppen van deze telefonische hulpdienst. De directeur Dorke Huijbregts over hoe het allemaal begon als uitvloeisel van een kerstuitzending waarop eenzame mensen telefonisch konden reageren. N.a.v. de lanceren van raketten naar Mars een gesprek met de natuurkundige en auteur van het boek 'Met het oog op Mars',Gerard Bodifee over het denken over reizen naar Mars en het leven op Mars in de geschiedenis. De column van de oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager Een gesprek met oud-minister Job de Ruiter over het door hem gespreven biografie ‘Jan Donner, jurist’. Jan Donner is de grootvader van de huidige minister Donner en vader van de schaker Hein Donner. De anti-revolutionair Donner was voor de oorlog minister van justitie, maar werd na de oorlog vooral bekend als president van de Hoge Raad. 11.00-12.00: Afgelopen week werd bericht dat Britse archeologen ervan overtuigd zijn dat de beschadigde mummie die is gevonden in een tombe in de Vallei der Koningen, van de legendarisch mooie Egyptische koningin Nefertiti is. Aan Jaap van Dijk, egyptoloog aan de universiteit van Groningen, de vraag of dat wel zo is. Een reportage over de toneelvoorstelling ‘Monument voor mijn vader’ gebaseerd op het levensverhaal van de vrijbuiter, communist en verzetsstrijder Evert Hoedemaker en de relatie met zijn zoon Evert Hoedemaker jr. Evert Hoedemaker sr. sprak zelf zijn ooggetuigenverslag van vele geberutenissen uit de eerste helft van de 20e eeuw in op cassettebandjes die in 2000 door OVT zijn uitgezonden. In een co-produktie van het Vervolg en Maaspoort Venlo is er nu de voorstelling met Frits Lambrechts als Hoedemaker sr. en Tygo Gernandt als jr. onder regie van Hans Trentelman. In 2003 wordt herdacht dat de Friese dichter Gysbert Japix 400 jaar geleden geboren werd. Een gesprek met Philippus Breuker bezorger van het boek ‘Gysbert Japix. Een keuze uit zijn werk’. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: De sik moet weg! Met deze leuze hoopten de arbeiders in de DDR partijleider Walter Ulbricht op 17 juni 1953 weg te sturen. Vergeefs. Een reconstructie van een volksopstand in de DDR. Samenstelling: Hans Olink INFO: -‘Jan Donner, jurist’- Job de Ruiter, uitg. Boom, isbn 90 5352 888 1 -‘Red Flag Eddy, een schelmenleven’ (Evert Hoedemaker)- Hans Olink, uitg. Bas Lubberhuizen, isbn 90 5937 0392 - Voorstelling ‘Monument voor mijn vader’- Het Vervolg, t/m 21 juni Venlo (res. De Maaspoort 077-320 72 07), v.a. 1/7 t/m 12/7 Maastricht (res. Derlontheater 043-350 71 71) www.maaspoort.nl/www.hetvervolg.nl -‘Gysbert Japix. Een keuze uit zijn werk’ - red. Philippus Breuker, uitg/ Fryske Akademy, isbn 90 8043 18 3 4 (bestellen via het Gysbert Japicxhus in Boslward, tel: 015-573 990, e-mail: info@gysbertjapicx.nl

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Geschiedenis van de Stichting Korrelatie

vanaf 00:07:18

De Stichting Korrelatie dreigt te verdwijnen omdat de overheid de subsidie wil stoppen van deze telefonische hulpdienst. De directeur Dorke Huijbregts over hoe het allemaal begon als uitvloeisel van een kerstuitzending waarop eenzame mensen telefonisch konden reageren. Interview van Mathijs Deen.

Het denken over reizen naar en leven op Mars

vanaf 00:14:37

Dat er leven op Mars is en dat de bewoners groene mannetjes zijn wordt al vele tientallen jaren gesteld. Door wetenschappelijke vernieuwingen kon men door de eeuwen heen de planeet steeds beter zien. Er leken kanalen op Mars te zijn, die ongetwijfeld door levende wezens waren aangelegd. De rode gloed rond de planeet inspireerde de Romeinen en Grieken al om het de planeet van oorlog te maken. Mathijs Deen in gesprek met Gerard Bodifee, auteur van het boek ‘Met het oog op Mars'. Op de aantrekkelijke en afschrikwekkende planeet zijn al vele onbemande ruimtevoertuigen afgestuurd. Geluidsfragment George van de Bergh (1961): het is immoreel om naar de Maan of Mars te reizen

De column van Kees Sorgdrager: Vandaag niet

vanaf 00:33:35

‘De hoofdwet voor de columnist schijnt te zijn, dat hij nooit verstek mag laten gaan’. Idioot, vindt Sorgdrager dat. Toch komt hij maar naar de studio met zijn column ‘Vandaag niet’, waarin hij vertelt dat hij de avond tevoren nog enigszins opknapte door ‘marsmuziek en discipline’ op de BBC.

Biografie over de jurist en minister Jan Donner

vanaf 00:37:44

De anti-revolutionair Jan Donner was voor de oorlog minister van justitie, maar werd na de oorlog vooral bekend als president van de Hoge Raad. Hij is de grootvader van de huidige minister Donner en vader van de schaker Hein Donner. Gerard Leenders spreekt met oud-minister Job de Ruiter, die het boek ‘Jan Donner, jurist. Een biografie’ schreef.

Omstreden vondst van mummie Egyptische koningin Nefertiti

vanaf 01:05:25

Afgelopen week werd bericht dat Britse archeologen ervan overtuigd zijn dat de beschadigde mummie die is gevonden in een tombe in de Vallei der Koningen, van de legendarisch mooie Egyptische koningin Nefertiti is. Mathijs Deen vraagt aan Jaap van Dijk, egyptoloog aan de universiteit van Groningen, of dat wel zo is. Waarom gaat er toch zoveel aandacht uit naar Nefertiti?

Toneelvoorstelling over avonturier en zeeman Evert Hoedemaker

vanaf 01:11:21

Het levensverhaal van de vrijbuiter, communist en verzetsstrijder Evert Hoedemaker en de relatie met zijn zoon Evert Hoedemaker jr. zijn het onderwerp van een toneelvoorstelling. Astrid Nauta ging op reportage naar de première op een fabrieksterrein in Venlo en vroeg aan regisseur Hasn Trentelman wat hem zo aan Hoedemaker sr. aansprak. Op de première werd ook een boek over Hoedemaker sr. gepresenteerd: ‘Red Flag Eddy, een schelmenleven’ van Hans Olink.

Friese dichter Gysbert Japix 400 jaar

vanaf 01:19:03

In 2003 wordt herdacht dat de Friese dichter Gysbert Japix 400 jaar geleden geboren werd. Mathijs Deen spreekt met Philippus Breuker bezorger van het boek ‘Gysbert Japix. Een keuze uit zijn werk’. Het is uitgegeven in het Fries, Nederlands en ‘Midfrysk’. Japix werd in de 19de eeuw door Friese nationalisten als ‘volksdichter’ herontdekt.

Het Spoor terug: De sik moet weg: DDR 1953

vanaf 01:26:23

Met deze leuze ‘De sik moet weg!’ hoopten de arbeiders in de DDR partijleider Walter Ulbricht op 17 juni 1953 weg te sturen. Vergeefs. Een reconstructie van een volksopstand in de DDR. Samenstelling: Hans Olink.

advertentie