Ovt

Ovt

Welke leden van het Oranjehuis voor prinses Margarita wilde nog meer uit de school klappen? Historicus Jan Kikkert geeft antwoord. Een gesprek met Koen Vossen n.a.v. het verschijnen van zijn boek 'Vrij vissen in het Vondelpark. Kleine politieke partijen in Nederland 1918-1945'. De column van de journalist Igor Cornelissen Bestaan er rechtvaardige of onrechtvaardige oorlogen? N.a.v. de dreigende oorlog in Irak een gesprek over het begrip ‘rechtvaardige oorlog’, van Aristoteles en Augustinus tot George Bush. Met classicus en rechtshistoricus Arthur Eyffinger en politicoloog/ethicoloog en medewerker van het Rathenau-instituut Koos van der Bruggen. 11.00-12.00: Een reportage n.a.v. het 100 jarige bestaan van Ford in het Fordmuseum in Hillegom, met zijn grootste collectie Fords. Sophie Verburgh over haar proefschrift ‘Carefully doing nothing’over Hugh Wilson, de laatste Amerikaanse ambassadeur in Nazi-Duitsland. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: De jongste zus van Troelstra. Hendrika Troelstra, de jongste zus van de mede-oprichter van de SDAP Pieter Jelles Troelstra, hoorde bij de eerste vrouwen die lid werden van de sociaal-democratische partij. Zij kende in haar jonge jaren Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht persoonlijk. Na haar huwelijk trok ze zich terug op het Drentse platteland, maar bleef regelmatig lezingen geven over de positie van de vrouw in de maatschappij. Op 67-jarige leeftijd bezocht ze de Sowjet-Unie en werd op grond van haar sympathiën voor deze communistische staat in 1936 - door de partij waar zij haar leven voor gaf -als lid geroyeerd. Samenstelling: Gerard Leenders en Egbert J. van der Veen INFO: -'Vrij vissen in het Vondelpark. Kleine politieke partijen in Nederland 1918-1945' – Koen Vossen, uitg. Wereldbibliotheek, isbn 90 284 1989 6 -‘Carefully doing nothing’over Hugh Wilson, de laatste Amerikaanse ambassadeur in Nazi-Duitsland, P.C.S. Verburgh, isbn 90 9016613 0 (eigen beheer) -Ford-museum, Hillegom, tel: 0252-518118, www.fordmuseum.nl, ma. en di. gesloten

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Prinses Margarita klapt uit de school over de Koninklijke Familie

vanaf 00:05:13

De oudste dochter van prinses Irene, Margarita, is samen met haar man Edwin de Roy van Zuydewijn uit de school geklapt over de Koninklijke Familie. Dat is vrij zeldzaam. Het enige vergelijkbare geval is dat van prins Bernhard, die in de jaren vijftig de pers informeerde over de Greet Hofmans affaire. Volgens Oranje-kenner Jan Kikkert liggen er misschien nog wat explosieve manuscripten van insiders (Jorge Guillermo en gesprekken van Ammerlaan met Bernhard) op de plank, maar of die ooit gepubliceerd gaan worden? Interview van Paul van der Gaag.

Kleine politieke partijen in Nederland 1918-1945

vanaf 00:12:35

De invoering van algemeen kiesrecht en evenredige vertegenwoordiging rond 1918 veroorzaakte een wildgroei aan kleine politieke partijen. Verdwaalde liberale heren met een eigen lijst, kleine beginselpartijen, belangenpartijen en revolutionaire grepen hun kans in het nieuwe systeem. Wie kent er nog de lijst Van Beresteyn, de Hervormde Gereformeerde Staatspartij (HGS), de Plattelandersbond van boer Arend Braat en de Vrijzinnig Democratische Bond? Paul van der Gaag spreekt met Koen Vossen. Boek: 'Vrij vissen in het Vondelpark. Kleine politieke partijen in Nederland 1918-1945' door Koen Vossen.

Column van Igor Cornelissen: Luns en de NAVO en eten en Simenon

vanaf 00:31:37

Als Luns nog had rondgelopen in internationale diplomatieke kringen had hij vast met een culinair offensief de Nederlandse belangen verdedigd. Ook over de Franse schrijver Simenon, die in zijn Maigret-detectives veel aandacht besteedde aan de beschrijvingen van maaltijden.

De geschiedenis van de motivatie voor een rechtvaardige oorlog

vanaf 00:36:38

Oorlogen worden door degenen die ze voeren als ‘rechtvaardig’ beschouwd, zoals Bush zijn oorlog tegen Irak ook ziet. Aristoteles en Augustinus formuleerden al criteria over de motivatie voor het voeren van oorlog. Maar de aangevallen partij heeft over het algemeen een andere mening over de oorlogsrechtvaardiging van de aanvallers. Jos Palm spreekt met classicus en rechtshistoricus Arthur Eyffinger en politicoloog/ethicoloog en medewerker van het Rathenau-instituut Koos van der Bruggen.

Het Den Hartog Ford Museum in Hillegom: 100 jaar Ford

vanaf 01:04:33

De Amerikaanse autofabriek Ford bestaat honderd jaar. De grootste particuliere verzameling Fords ter wereld is echter niet te vinden in de Verenigde Staten, maar in Nederland, in het De Hartog Museum te Hillegom. Paul van der Gaag werd rondgeleid door Hans Maas, medewerker van het museum en Ford-kenner.

De laatste Amerikaanse ambassadeur in nazi-Duitsland in 1938

vanaf 01:12:24

‘Carefully doing nothing’ (Voorzichtig niets doen), dat was wat ambassadeur Hugh R. Wilson tijdens zijn 9 maanden in Berlijn deed. De diplomaat deed niets en lette goed op, wat er in Duitsland gebeurde. Door de Kristallnacht in november 1938 kreeg hij door, hoe fout de nazi’s waren. Ook in Amerika was men zeer verontwaardigd. Wilson werd teruggeroepen. Paul van der Gaag spreekt met Sophie Verburg. Boek: ‘Carefully doing nothing’over Hugh Wilson, de laatste Amerikaanse ambassadeur in Nazi-Duitsland’ door P.C.S. Verburgh (eigen beheer)

Spoor terug: De jongste zus van Troelstra

vanaf 01:21:47

Hendrika Troelstra, de jongste zus van de mede-oprichter van de SDAP Pieter Jelles Troelstra, hoorde bij de eerste vrouwen die lid werden van de sociaal-democratische partij. Zij kende in haar jonge jaren Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht persoonlijk. Na haar huwelijk trok ze zich terug op het Drentse platteland, maar bleef regelmatig lezingen geven over de positie van de vrouw in de maatschappij. Op 67-jarige leeftijd bezocht ze de Sovjet-Unie en werd op grond van haar sympathieën voor deze communistische staat in 1936 - door de partij waar zij haar leven voor gaf -als lid geroyeerd. Samenstelling: Gerard Leenders en Egbert J. van der Veen.

advertentie