Ovt

Ovt

10.00 -11.00: Een gesprek met Mussert-biograaf Jan Meijers over een bijzondere brief van Mussert aan minister-president Schermerhorn. De brief waarin Mussert zijn geheime wapen aanbood aan Amerika werd onlangs gevonden in het Nationaal Archief. En werpt een nieuw licht op de laatste dagen van Mussert. Historicus Simon Groenveld praat over de informele almacht van de Oranjes. Een gesprek over het onzichtbare web dat de Oranjes sinds de 17e eeuw spinnen om hun mogelijke critici. Historicus Albert Kersten over het Londense oorlogskabinet. Hoe het kleine Nederland wilde aanschuiven bij de geallieerden aan tafel. Eelco Beukers en Thimo de Nijs vertellen over de geschiedenis van Holland. Naar aanleiding van de gelijknamige provinciegeschiedenis onder redactie van deze twee historici. 11.00-12.00: De geschiedenis van de kip en de vogelpest. Met Henk Rietberg, oud-directeur van de voormalige Pluimvee-School in Barneveld. Een verslag van de jaarlijkse reunie van het Vrouwenkorps KNIL op het landgoed Bronbeek waar ook het boek van Sophia Kruyswijk-van Thiel werd aangeboden ‘Vrouwenkorps van het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch leger 1943-1950’. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Hitlers geheime wapen Herinneringen aan de V2-lanceringen vanuit den Haag en omgeving. Ze waren bedoeld om tegen het einde van WO 2 het tij alsnog te keren voor Duitsland. Samenstelling: Paul van der Gaag INFO: -‘ Het Londens Archief’ – red. Ministerie van Buitenlandse Zaken, uitg. Boom, isbn 90 5352 886 5 -‘Geschiedenis van Holland’ – red. Thimo de Nijs/Eelco Beukers, uitv. Verloren, isbn 90 6550 700 0 -‘Vrouwenkorps van het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch leger 1943-1950’- Sophia Kruyswijk-van Thiel -Tentoonstelling ‘ V2-Vergeltung uit Den Haag’, Loosduinsmuseum, Den Haag www.v2platform.nl www.loosduinsmuseum.nl

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Brief van Anton Mussert uit 1945 aan Schermerhorn

vanaf 00:06:38

Op 20 november 1945, acht dagen voor zijn ter dood veroordeling, schreef voormalig NSB-leider Anton Mussert een brief aan minister-president Schermerhorn. Daarin presenteerde hij een geheim plan, een opzienbarende nieuwe uitvinding, die hij wilde presenteren aan de president van de VS. Een paar flinke fragmenten uit deze brief en een reactie van Mussert-biograaf Jan Meijers. Interview Mathijs Deen.

Archief Londens oorlogskabinet uit WO II open

vanaf 00:13:13

In het begin van WO II geloofden maar weinigen in de Nederlandse regering in Londense ballingschap dat de oorlog in het voordeel van Engeland zou worden. Dit blijkt de pas geopende archieven van het Nederlandse oorlogskabinet in het Nationaal Archief. Een opening, die uitgebreid werd gevierd. Een andere mooie vondst uit het archief is een plan om dubbeltjes vanuit vliegtuigen boven Nederland uit te strooien. Gerard Leenders spreekt met historicus Albert Kersten.

Column van Kees Sorgdrager: Grand Hotel Funckler in Haarlem

vanaf 00:29:16

In 1956 werkte Sorgdrager, voordat hij in militaire dienst moest, een tijdje in het Haarlemse Hotel Funckler. De glorietijd van het hotel lag in een ver verleden. De oude heer Jacobi, de eigenaar, deed het hotel nog een paar maanden per jaar open met een minimale personeelsbezetting.

De informele almacht van de Oranjes

vanaf 00:36:20

De Oranjes beschikken over een groot informeel circuit, waarmee ze invloed uitoefenen. Dit systeem van ‘patronage’ is eeuwenoud. Het is niet veel anders dan een moderne versie van het leenstelsel. Mathijs Deen in gesprek met historicus Simon Groenveld.

De geschiedenis van de provincie Holland

vanaf 00:42:24

Duizend jaar geleden was Holland niet meer dan een drassig moeras. Een aantal eeuwen later was het een belangrijk handelsgebied. Eerst in de 13de en 14de eeuw door de handel in de Oostzee, daarna de wereldhandel in de Gouden Eeuw. De geschiedenis van deze provincie is nu beschreven in vier delen: ‘Geschiedenis van Holland’. Mathijs Deen spreekt met auteurs Eelco Beukers en Thimo de Nijs

De geschiedenis van de kip en de vogelpest

vanaf 01:05:23

Rond 1960 werd kippen houden gezien als prima handel. Vanaf de jaren zestig kwam de ‘massakip’ op, geschikt voor de kleine ruimte van de legbatterij. Maar ook in die tijd brak er een soort vogelpest uit. Mathijs Deen spreekt met Henk Rietberg, oud-directeur van de voormalige Pluimvee-School in Barneveld.

Reunie van het Vrouwenkorps KNIL op het landgoed Bronbeek

vanaf 01:12:07

Nederlandse vrouwen werden tijdens WO II in enclaves overzee (Amerika, Mexico, Nederlandse Antillen) gerekruteerd om te helpen bij de bevrijding van Nederlands-Indië. Hierover verscheen het boek ‘Vrouwenkorps van het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch leger 1943-1950’ van Sophia Kruyswijk-van Thiel (uitgegeven in eigen beheer). Het werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse reünie van het Vrouwenkorps KNIL op het landgoed Bronbeek. Reportage van Astrid Nauta.

Het Spoor terug: Hitlers geheime wapen

vanaf 01:19:47

Herinneringen aan de V2-lanceringen vanuit Den Haag en omgeving. Ze waren bedoeld om tegen het einde van WO II het tij alsnog te keren voor Duitsland en als vergelding voor de bombardementen op Duitse steden. Londen was vaak het doel van de V2-raketten. Samenstelling: Paul van der Gaag

advertentie