Ovt

Ovt

10.00 -11.00: Een terugblik op de eerste rock ’n rolldans wedstrijd in Nederland, februari 1957. Een gesprek met de winnaar van toen Wim Booker. Van een andere orde dan Idols nu? Twee weken geleden overleed de historicus Hugh Trevor-Roper. Een belangrijk Europees historicus wiens reputatie werd geschaad door de publicatie van de zogenaamde Hitler-dagboeken. Historicus Wim Berkelaar over de betekenis van Hugh Trevor-Roper. De column van de oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager. Stevenen wij af op een oorlog in Irak om Saddam Hoessein af te zetten? Een gesprek over deze dictator en zijn verleden met Midden-Oosten deskundige Ruud Hoff en met de politicoloog en Koerdisch-Irakese vluchteling Fuad Hussein. 11.00-12.00: Historicus Pieter Koenders over het onderzoek naar homovervolging in de Tweede Wereldoorlog waarvoor het kabinet in 2001 1,5 miljoen Euro ter beschikking heeft gesteld. Is dit onderzoek nog noodzakelijk. Een reportage over de legendarische voetballer Jan Klaassens. Hij krijgt een eigen museum dat a.s. woensdag in Venlo wordt geopend. Tevens bestaat de Venlose voetbalvereniging, waar Jan Klaassens jaren bij voetbalde, 100 jaar. Een gesprek met Leo Breuren, trainingsmaatje van Jan Klaassens. Een gesprek met Olf Praamstra over het door hem geschreven boek ‘Een feministe in de tropen: De Indische jaren van Mina Kruseman’. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: In een voormalige pastorie in Doetinchem werden zestig jaar geleden - in februari 1943 - een aantal zogeheten Mussert-joden opgesloten door de Duitse bezettingsautoriteiten. Eén van de merkwaardigste verschijnselen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samenstelling: Hans Olink INFO: -‘Saddam - Biografie van een dictator’- Con Coughlin, uitg. Het Spectrum, isbn 90 712 0623 8 -' Een feministe in de tropen: De Indische jaren van Mina Kruseman' -Olf Praamstra,uitg. KITLV, isbn 90 6718 189 7 -Jan Klaassensmuseum, Parade 67, Venlo. Opening 12/2. Inlichtingen: Limburgsmuseum, Venlo, tel: 077-352 21 12

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Rock n roll wedstrijd op de radio in 1957

vanaf 00:04:53

Het programma ‘Idols’ is een succesvolle formule. Ook in 1957 hadden ze dat principe al door. Op 9 februari organiseerden een filmmaatschappij en een platenzaak Nederlands eerste rock ’n roll wedstrijd in Hotels Krasnapolsky in Amsterdam, die op de radio werd uitgezonden. De aanleiding was de première van de film ‘Don’t knock the rock’ van Bill Haley. Wim Booker was (samen met Rita van Braak) de winnaar. Mathijs Deen spreekt met hem. Met geluidsfragment van de uitzending van 1957.

De beschadigde reputatie van historicus Trevor Rope

vanaf 00:12:25

De pas overleden historicus Hugh Trevor-Rope was een veelzijdig, gerespecteerd en gevreesde Britse historicus, tot hij in 1983 aan de wereld verklaarde dat de pas ontdekte (valse) dagboeken van Hitler echt waren. De slecht Duitse lezende auteur van de befaamde ‘Last Days of Hitler’ (1947) was de aangewezen persoon om de dagboeken te onderzoeken. Door zijn foute inschatting ervan, raakte zijn reputatie ernstig beschadigd. Historicus Wim Berkelaar vindt dat onterecht en schetst de verdiensten van Trevor-Rope. Interview van Mathijs Deen. Geluidsfragment van Trevor-Rope over de dagboeken

De column van Kees Sorgdrager: een ondoorgrondelijke diersoort

vanaf 00:27:47

Wat drijft politici, die ondoorgrondelijke diersoort? Sorgdrager vertelt over een muisgrijs kamerlid van de CDA, die door gunstige omstandigheden omhoog viel tot staatssecretaris. Tevreden was de bewindsman nog niet helemaal, aangezien de pers geen aandacht aan hem en zijn departement schonk. Zijn voorlichter verzon een list om zijn baas ook een beetje in de schijnwerpers van de media te zetten.

De achtergrond van Saddam Hoessein

vanaf 00:34:13

De zoon van Ali, de kleinzoon van de Profeet, de Leider en de Hoeksteen, zo staat Saddam Hoessein in eigen land bekend. In welke traditie staat de Irakese dictator? Is hij een soort kleine Hitler of Stalin, of is hij de erfopvolger van Nebudkanezar, vriend van het volk? Jos Palm spreekt met Midden Oosten kenner Ruud Hoff en politicoloog en Koerdisch-Irakese vluchteling Fuwath Hussein.

Historisch onderzoek naar homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog

vanaf 01:05:40

De overheid stelt anderhalf miljoen euro ter beschikking om onderzoek te laten doen naar homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog. Dat is om de voorstellen van de commissie Rechtsherstel Homoseksuelen Tweede Wereldoorlog te kunnen laten uitvoeren. Mathijs Deen spreekt daarover met historicus Pieter Koenders, die vele jaren onderzoek naar dit onderwerp deed. Hoe nuttig is het nieuwe onderzoek?

Museum voor voetballer Jan Klaassens

vanaf 01:11:45

Voetballer Jan Klaassens was één van de grootste helden uit de geschiedenis van VVV uit Venlo, dat dit jaar een eeuw bestaat. In het Limburgs Museum is een kleine opstelling aan hem gewijd. Een reportage van Paul van der Gaag, die het Limburgs Museum en het veld waar VVV destijds speelde bezoekt. Hij wordt vergezeld door de 78-jarige kapelaan Leo Breuren, die ooit nog een balletje met Klaassens trapte.

Feministe Mina Kruseman in Nederlands Indie

vanaf 01:19:12

Mina Kruseman was voor ze in 1877 naar Nederlands- Indië vertrok een bekende feministe. De actrice-zangeres sprak volle zalen toe. Ze was gevreesd en geliefd, dat laatste bijvoorbeeld bij de schrijver Multatuli. Tijdens haar verblijf in de kolonie (1877-1883) maakte ze zich onmogelijk en belachelijk, zo was het algemene oordeel. Neerlandicus Olf Praamstra komt in zijn boek ‘Een feministe in de tropen’ tot een heel andere conclusie. Interview van Mathijs Deen.

Spoor terug: Mussert-joden in Doetinchem in 1943

vanaf 01:27:07

In een voormalige pastorie in Doetinchem werden zestig jaar geleden - in februari 1943 - een aantal zogeheten Mussert-joden opgesloten door de Duitse bezettingsautoriteiten. Eén van de merkwaardigste verschijnselen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samenstelling: Hans Olink

advertentie