Ovt

Ovt

10.00-11.00: N.a.v. de diamantenroof in het Museon een gesprekje met dhr. Brom, juwelier en mede exposant, over de geschiedenis van de gestolen juwelen. Een gesprek met Teo van Middelkoop over zijn deze week verschenen boek ‘Een soldaat doet zijn plicht: Generaal H.G.Winkelman, zijn leven en betekenis als militair (1876-1952)’. De column van Tomas Ross Al tientallen jaren probeert letterkundige Marita Mathijsen het beeld van de negentiende eeuw bij te stellen. Geen saaie eeuw vol dingen die voorbij zijn, maar de tijd waarin het stramien voor onze maatschappij is gevormd. Betekent dat dat Nederland, nu de verwarring toeslaat over wat onze normen en waarden zijn, in de negentiende eeuw het antwoord moet zoeken? Een gesprek met Marita Mathijsen, auteur van het boek de gemaskerde eeuw, en historicus Remieg Aerts over de actualiteit van de negentiende eeuw. 11.00-12.00: Dit weekend start de voorverkoop voor de Nederlandse tournee van de Rolling Stones. Een gesprekje met Rene Spork, auteur van het boek ‘Van mijn leven niet meer: The Rolling Stones in Nederland: 1964-1994’. Een reportage over toneelgroep Tryater die het toneelstuk van P.J. Troelstra over zijn huwelijk met Nynke van Hichtum 2 keer gaan opvoeren onder de titel ‘Zijn vrouw’. Een gesprek met historicus Beno Hofman over de korte maar stormachtige zangcarrière van Julia Culp. Geboren 1880 in Groningen in een Joodse artiestenfamilie ontstijgt ze via het Amsterdams conservatorium en privé-les in Berlijn haar onvoordelige uitgangspositie en boekt ze grote successen in Amerika. Tot ze trouwt en er in 1919 abrupt mee ophoudt. Het verhaal over een vergeten grootheid. Hofman publiceerde een boek over Julia Culp onder de titel ‘Julia Culp: Wereldberoemde Groninger zangeres’. 11.25 Spoor terug Tijdens de Japanse aanval op Pearl Harbour 7 december 1941 liep een Nederlands Koopvaardijschip de haven van Honolulu binnen: De Jagersfontein. Volkomen onverwacht werden de Nederlanders zo bij de oorlog betrokken. Het schip werd in 1942 door een Duitse onderzeeër getorpedeerd. Een reconstructie. En een gesprek met twee overlevenden. Samenstelling: Jeroen Wielaert INFO: - ‘Een soldaat doet zijn plicht: Generaal H.G.Winkelman, zijn leven en betekenis als militair (1876-1952) – Teo van Middelkoop, uitg. Europese Bibliotheek, isbn 90 288 3643 8 -‘De gemaskerde eeuw’- Marita Mathijsen, uitg. Querido, isbn 90 214 7466 2 -‘Julia Culp: Wereldberoemde Groninger zangeres’- Beno Hofman, uitg. Noordboek, isbn 90 330 1261 8 -‘Onze vrouw’- Toneelgroep Tryater, 14 en 15 december, Leeuwarden -‘Van mijn leven niet meer: The Rolling Stones in Nederland: 1964-1994’ – Rene Spork, uitg. Scriptum, isbn 90 5594 023 2 (1995)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Diamantroof Museon 2002

vanaf 00:06:05

Uit het Museon zijn december 2002 Portugese diamanten gestolen. Wat voor juwelen zijn het en zijn er vaker belangrijke juwelen gestolen in Nederland? Een gesprek met dhr. Brom, juwelier en mede exposant, over de geschiedenis van de gestolen juwelen.

Soldatenleven Winkelman

vanaf 00:12:11

Winkelman leidde het leger tijdens de inval van de Duitsers in Nederland in 1940. Was hij een held of heeft hij de oorlog te lang laten duren? Over de verwarring en de keuzes die hij heeft gemaakt. Een gesprek met Teo van Middelkoop over zijn deze week verschenen boek ‘Een soldaat doet zijn plicht: Generaal H.G.Winkelman, zijn leven en betekenis als militair (1876-1952)’ Met radiofragment van Winkelman zelf en het lied “Hulde aan Winkelman”.

Doodstraf

vanaf 00:36:13

Actualiteit van de 19de eeuw

vanaf 00:36:14

In de negentiende eeuw formuleerde de burgers nieuwe waarden en normen, ontwikkelden een maatschappij, waarop de onze nog grotendeels gebaseerd is. Daarom juist is het een interessante tijd: veel kennis en ideeën veranderden, men moest de maatschappij opnieuw uitvinden. Betekent dat dat Nederland, nu de verwarring toeslaat over wat onze normen en waarden zijn, in de negentiende eeuw het antwoord moet zoeken? Een gesprek met letterkundige Marita Mathijsen, auteur van het boek de gemaskerde eeuw, en historicus Remieg Aerts over de actualiteit van de negentiende eeuw.

Rolling Stones concerten

vanaf 01:05:14

De Rolling Stones komen weer naar Nederland. Hun concerten zijn hier niet altijd een succes geweest. Legendarisch zijn ze wel. Was hun eerste concert in Nederland echt na 1 song afgebroken? Een gesprekje met Rene Spork, auteur van het boek ‘Van mijn leven niet meer: The Rolling Stones'

De vrouw van Troelstra

vanaf 01:10:18

Politicus Troelstra worstelde met zijn huwelijk en heeft dat in een toneelstuk proberen te bevatten. Hij lijkt heel modern en romantisch met zijn opvatting dat zijn vrouw zijn maatje is, al lijkt de invulling daarvan vooral voordelig voor hemzelf te zijn. Een reportage over toneelgroep Tryater die het toneelstuk van P.J. Troelstra over zijn huwelijk met Nynke van Hichtum 2 keer gaan opvoeren onder de titel ‘Zijn vrouw’.

Julia Culp zangeres

vanaf 01:16:40

Een gesprek met historicus Beno Hofman over de korte maar stormachtige zangcarrière van Julia Culp. Geboren 1880 in Groningen in een Joodse artiestenfamilie ontstijgt ze via het Amsterdams conservatorium en privé-les in Berlijn haar onvoordelige uitgangspositie en boekt ze grote successen in Amerika. Tot ze trouwt en er in 1919 abrupt mee ophoudt. Het verhaal over een vergeten grootheid. Hofman publiceerde een boek over Julia Culp onder de titel ‘Julia Culp: Wereldberoemde Groninger zangeres’.

Spoor Terug: Nederlanders bij aanval op Pearl Harbor

vanaf 01:25:46

advertentie