Ovt

Ovt

De gehele uitzending staat in het teken van de oorlog in Irak. 10.00-11.00: Matthijs Leeuw, hoofd divisie chemische en biologische bescherming van TNO, over de geschiedenis van de gifgassen van Saddam Hoessein. Hoe is het afgelopen met de voorloper van de verenigde Naties de Volkenbond? Een gesprek met Remco van Diepen auteur van het boek ‘Voor Volkenbond en vrede: Nederland en het streven naar een nieuwe wereldorde 1919-1946’ De column van oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager Wat zijn de parallellen tussen de oorlog nu en de oorlogen in de klassieke oudheid? Een gesprek met classicus Anton van Hooff en Leo Lewin, vertaler van Thucydides ‘Een blijvend bezit. De oorlog tussen de Peloponnesiërs en de Atheners’. 11.00-12.00: Een gesprek over de gevolgen van de oorlog op de ‘archeologische schatkamer’ van Irak met de archeoloog van de Universiteit van Leiden Diederik Meijer Aandacht voor de geschiedenis van de oorlogsverslaggeving met mediahistoricus Bernadette Kester, medewerksters van de sectie militaire geschiedenis van het ministerie van Defensie. En een gesprek met de Koerdische politicoloog en journalist Mariwan Kani de cultuur-filosoof en kenner van de Koerdische geschiedenis Michiel Leezenberg over de historie van de Koerden en Koerdistan. In verband met de Golfoorlog wordt het tweede deel van de Spoor terug-serie over de ontvoering en dood van Aldo Moro uitgesteld. INFO: -‘Voor Volkenbond en vrede: Nederland en het streven naar een nieuwe wereldorde 1919-1946’ – Remco van Diepen, uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 2128 7 (1999) -Thucydides ‘Een blijvend bezit. De oorlog tussen de Peloponnesiërs en de Atheners’ - vert.: Leo Lewin, uitg. Eburon, isbn 90 5166 895 3 (2002) - Thucydides: De Peloponnesische oorlog- vert.: M.A. Schwartz, uitg. Athenaeum-Polak&Van Gennep, isbn 90 253 5326 6 (2001)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Geschiedenis van de militaire gifgassen

vanaf 00:05:32

Matthijs Leeuw, hoofd divisie chemische en biologische bescherming van TNO, over de geschiedenis van de gifgassen van Saddam Hoessein.

De Volkenbond: machteloze voorloper van de VN

vanaf 00:12:46

De Volkenbond werd in 1919 opgericht en ging in 1946 op in de Verenigde Naties (VN). De organisatie kon niet voorkomen dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De grote internationale conflicten in de jaren dertig werden niet door de Volkenbond opgelost. Dat Amerika, dat zeer actief betrokken was bij de oprichting van de Volkenbond, nooit lid werd was geen goed teken. Annelies van der Goot spreekt met Remco van Diepen, auteur van het boek ‘Voor Volkenbond en vrede: Nederland en het streven naar een nieuwe wereldorde 1919-1946’.

Column van Kees Sorgdrager: uitgelekt nieuws

vanaf 00:30:22

De kwaliteit van de uitzendingen over de oorlog in Irak is volgens Sorgdrager ‘heel competent’, alleen kan de publieke omroep geen maat houden. Die mening bracht hem 25 jaar gelden al in aanvaring met zijn baas Carel Enkelaar. Sorgdrager was weinig te spreken over de eindeloze uitzendingen met beperkte inhoud over het beruchte vliegtuigongeluk op Tenerife.

Oorlog in de Oudheid: Sparta tegen Athene

vanaf 00:38:43

Zijn er overeenkomsten tussen de oorlog nu in Irak en de oorlogen in de klassieke Oudheid? Bijvoorbeeld de Peloponesische Oorlog (431-401 v. Chr.), die werd beschreven door Thucydides? Een bondgenootschap met het democratische Athene vocht tegen een coalitie, waar de Spartanen deel van uitmaakten. Jos Palm spreekt met classicus Anton van Hooff en Leo Lewin, vertaler van Thucydides ‘Een blijvend bezit. De oorlog tussen de Peloponnesiërs en de Atheners’.

Archeologie in Irak

vanaf 01:05:51

Irak is een prachtige plaats voor archeologen. In het land liggen de resten van zeer oude beschavingen. Hoeveel risico lopen deze archeologische schatten om onder het militaire geweld verpletterd te worden? Annelies van der Goot spreekt met de archeoloog Diederik Meijer (RUL).

Oorlogsverslaggeving

vanaf 01:14:44

Oorlog en onafhankelijke journalistiek gaan moeilijk samen. Hoe ging dat in de Krimoorlog, de Eerste Wereldoorlog, de Politionele Acties, de Korea Oorlog en de Vietnamoorlog? Annelies van der Goot spreekt met mediahistoricus Bernadette Kester, medeauteur van een boek over de Koreaanse Oorlog. Geluidsfragmenten SS-verslaggever Van Peursen bij Oostfront in 1943, Robert Kiek in Normandië in 1944 en ‘Brief van een Amerikaanse vliegenier’van Jan Brink Fragment OVT 23 maart 2003 uur 2 (20 min.)

Koerden en Koerdistan

vanaf 01:34:34

De Koerden zijn een volk, maar ze zijn er niet in geslaagd om een eigen staat te verkrijgen. Het gebied waar Koerden leven ligt in landen als Irak en Turkije, waar hun onafhankelijkheidsstreven de kop is ingedrukt. Wanneer zijn de Koerden naar een eigen staat gaan streven en waarom is het hen niet gelukt? Paul van der Gaag spreekt met de Koerdische politicoloog en journalist Mariwan Kani en de cultuur-filosoof en kenner van de Koerdische geschiedenis Michiel Leezenberg.

advertentie