Ovt

Ovt

Onder voorbehoud:
10.00 -11.00:
De luchtvaarthistoricus Marc Dierikx over de geschiedenis van de B-52 bommenwerper. In de jaren vijftig voor het eerst in gebruik genomen en nu weer dienst doende in de oorlog tegen Irak.
1 April moeten de belastingformulieren weer op de bus daarom aandacht voor de geschiedenis van de inkomstenbelasting. Een gesprek met Christianne Smit die er een boek over schreef ‘Omwille der billijkheid: De strijd over de invoering van de inkomstenbelasting in Nederland’
De column van de journalist Igor Cornelissen.
De Slag om Bagdad staat voor de deur. De geschiedenis van de stadsoorlog: van het beleg van Breda tot en met Stalingrad en Grozny. Een gesprek met de militair-historici Christ Klep en Wim Klinkert (KMA).
11.00-12.00: De bioloog Ron Kastelein over de inzet van dolfijnen in oorlogstijd.
Een reportage over de onthulling in Groningen van een standbeeld van de Nederlandse majoor Lodewijk Thomson die in 1914 bij een vredesmissie in Albanië werd vermoord, bij de belegering van Durazzo.
David Fontijn over zijn proefschrift Sacrificial landscapes. Cultural biographies of persons, objecst and natural places in the Bronze Age of the southern Netherlands, ca. 2300-600 BC,. Hij presenteert daarin een nieuwe visie op moerasvondsten (bijlen, zwaarden, ornamenten) uit de bronstijd.
Vanaf 11.25 Het Spoor terug: De man in de kofferbak Een tweeluik over de ontvoering en dood van Aldo Moro 1978-2003. Op 16 maart 1978, 25 jaar geleden, wordt in Rome de christendemocratische politicus Aldo Moro door de Roden Brigaden ontvoerd. Deel 2: Een terugblik op de lange nasleep van de affaire Moro. Na drie parlementaire onderzoekscommissies bestaat er nog steeds geen zekerheid, en vooral geen eensgezindheid over de toedracht. Was de ontvoering van Moro inderdaad een (geslaagde) poging om de communisten in Italië een halt toe te roepen? En zo ja: wie zaten er dan achter? Was er sprake van een ‘complot’? Of was het niet meer dan wat het volgens de ontvoerders was: een guerrilla-actie met slechte afloop?
Samenstelling: Yvonne Scholten INFO: -‘Omwille der billijkheid: De strijd over de invoering van de inkomstenbelasting in Nederland’- Christianne Smit, uitg. Wereldbibliotheek, isbn 90 284 1953 5 -‘Sacrificial Landscapes. Cultural biographies of persons, objects and natural places in the Bronze Age of the southern Netherlands, ca. 2300-600 BC’ – David Fontijn, uitg. Reeks Analecta Prehistorica Leidensia, nr. 33/34, isbn 90 73368 19 7

advertentie