Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van schrijver Jean Paul Franssens Deze week besloot het kabinet de subsidie voor de Melkertbanen af te bouwen terwijl onlangs bekend werd dat de werkloosheid weer drastisch stijgt. Een gesprek met Ronald van Bekkum, geschiedschrijver van de arbeidsvoorziening, over overheidsbemoeienis met werkgelegenheid door de eeuwen heen. N.a.v. de vondst bij de Litouwse hoofdstad Vilnius van het massagraf met de stoffelijke resten van soldaten van het Napoleontische leger van de Russische Veldtocht van 1812, een gesprek over de achtergronden van deze veldtocht, waaraan ook Nederlanders deelnamen, met Michiel Dulfer, desk-officer van de defenstiestaf in Den Haag en Napoleonkenner. 11.00-12.00: Een gesprek met Wim de Bell, conservator van het Amsterdams Historisch Museum, over de opvang van vondelingen in vorige eeuwen. N.a.v. de het achterlaten van een vijfjarig jongetje op het CS in Amsterdam vorige week. Aandacht voor afgelopen week verschenen boek ‘Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands’. Een gesprek met een van de samenstelsters Hilde Pach Verder een reportage over de tentoonstelling ‘Brood jatten bij de beren; Artis in oorlogstijd‘, met één van de oppassers en tevens onderduiker in Artis tijdens de oorlog. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: : Het Grote Bos – Kamperen met een opdracht Vijftig jaar geleden, in 1952, werd er voor het eerst gekampeerd op recreatieterrein Het Grote Bos in Doorn. De Nederlands Hervormde Kerk had deze camping gesticht om te zorgen voor een zinvolle vrijetijdsbesteding in hervormde sfeer. Onder leiding van de eerste directeur Theo Rijks ontstond er een bijzondere gemeenschap van gasten en groeide Het Grote Bos uit tot een opmerkelijke camping. Samenstelling: Olfert Koning INFO: - 'Tussen vraag en aanbod: Op zoek naar de identiteit van de arbeidsvoorzieningsorganisatie' - Ronald van Bekkum, uitg. SDU, isbn 90 12 08256 0 (1996) -Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands, uitg. SDU, isbn 90 12 092 930 -Tentoonstelling ‘Brood jatten bij de beren; Artis in oorlogstijd’- Verzetsmuseum, Amsterdam t/m 14/4/2003

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Jean Paul Franssens: De dood van mijn vader en een bezoek aan zijn graf

vanaf 00:06:07

Franssens vertelt over de dood van zijn vader, die van zijn vrouw was weggelopen en met andere vrouw in zonde was gaan samenleven. Daarom moest Franssens met enige overtuigingskracht een priester overhalen om de laatste sacramenten toe te dienen. Ook over het bezoek aan het graf van zijn vader en een mooi citaat van Robert Walser.

De geschiedenis van de arbeidsvoorziening

vanaf 00:10:01

Deze week besloot het kabinet de subsidie voor de Melkertbanen af te bouwen terwijl onlangs bekend werd dat de werkloosheid weer drastisch stijgt. Paul van der Gaag spreekt met Ronald van Bekkum, geschiedschrijver van de arbeidsvoorziening, over overheidsbemoeienis met werkgelegenheid door de eeuwen heen. Boek:'Tussen vraag en aanbod: Op zoek naar de identiteit van de arbeidsvoorzieningsorganisatie' door Ronald van Bekkum

De veldtocht van Napoleon naar Moskou in 1812

vanaf 00:34:30

Napoleon vond zijn Waterloo bij Moskou. De dramatische veldtocht van 1812 naar de Russische hoofdstad kostte hem een groot deel van zijn leger. Ook Nederlanders vochten mee met de Fransen. Bij de Litouwse hoofdstad Vilnius zijn stoffelijke resten van soldaten van het leger gevonden (men dacht eerst aan Stalin of Hitler). Liggen daar ook Nederlanders tussen? Hans Olink spreekt met Michiel Dulfer, desk-officer van de defensiestaf in Den Haag en Napoleonkenner.

Vondelingen door de eeuwen heen in Amsterdam

vanaf 01:02:45

Op het Centraal Station in Amsterdam werd onlangs een kind gevonden, een vrij zeldzame gebeurtenis. Hoe ging dat afgelopen eeuwen in Amsterdam? Over eigenaardige namen en een ‘romantische’ gescheurde speelkaart, die de moeder van een vondeling ter identificatie meekreeg. Annelies van der Goot wandelt door Amsterdam met Wim de Bell, conservator van het Amsterdams Historisch Museum. Een reportage.

Een lijst met Jiddisch-Hebreeuwse woorden

vanaf 01:08:24

Jiddisch werd vanaf de zestiende eeuw in Nederland gesproken. Het was de spreektaal van Joodse immigranten uit Duitsland en Polen. De taal ging in de loop van de negentiende verloren in Nederland, maar vele woorden zijn in de Nederlandse taal verankerd geraakt. De laatste jaren komt het Jiddisch weer op. Paul van der Gaag spreekt met Hilde Pach, een van de samenstelsters van een Jiddisch-Hebreeuwse woordenlijst en bezig met een promotie over het Jiddisch in de zeventiende eeuw. Boek:‘Hebreeuwse en Jiddische woorden in het Nederlands’

Onderduikers in dierentuin Artis in de Tweede Wereldoorlog

vanaf 01:16:13

Ongeveer 250 man zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Amsterdamse Artis ondergedoken. Annelies van der Goot bezoekt met één van de onderduikers, een oppasser, de dierentuin. De Duitsers zorgden vrij goed voor de dieren, wat gunstig was voor de onderduikers. Die hadden daardoor de laatste moeilijke jaren van de oorlog redelijk te eten. Een reportage. Tentoonstelling:‘Brood jatten bij de beren; Artis in oorlogstijd‘ (tot 13 april 2003 in het Verzetsmuseum)

Spoor terug: Het Grote Bos. Kamperen met een opdracht

vanaf 01:24:10

Vijftig jaar geleden, in 1952, werd er voor het eerst gekampeerd op recreatieterrein Het Grote Bos in Doorn. De Nederlands Hervormde Kerk had deze camping gesticht om te zorgen voor een zinvolle vrijetijdsbesteding in hervormde sfeer. Onder leiding van de eerste directeur Theo Rijks ontstond er een bijzondere gemeenschap van gasten en groeide Het Grote Bos uit tot een opmerkelijke camping. Samenstelling: Olfert Koning.

advertentie