Ovt

Ovt

10.00-11.00: Volgende week openen twee tentoonstellingen en verschijnt er een boek over de relatie tussen de mens en de hond. Jori Zijlmans, samenstelster van één van de tentoonstellingen en het boek ‘Hond & baas’ vertelt over de geschiedenis van de relatie tussen de mens en de hond. Een interview met Peter ten Hoopen over de ‘grandtour’ van hippies in de jaren zestig naar India n.a.v. zijn boek ‘Heilige voor halve ‘. Een autobiografisch reisverslag van zijn zoektocht naar vrede en wijsheid in India in de jaren ’60. 11.00-12.00: Afgelopen vrijdag is Europa polio vrij verklaard. Aandacht voor de geschiedenis van polio. Een reportage over een misser van TPG Post bij het 150 jarig bestaan van de postzegel. Op de de speciaal uitgegeven postzegel van de provincie Drenthe blijkt een volkslied te zijn afgedrukt dat officieel geen volkslied is. Historicus Henk Nijkeuter over deze fout. Een interview met Helleke van den Braber over haar promotie ‘Geven om te krijgen. Literair mecenaat in Nederland tussen 1900 en 1940’. Auteurs zoals Willem Kloos , Jacques Bloem en Hendrik Marsman werden ondersteund door assuradeurs Frans Mijnssen en René Radermacher. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: : 'Niente capire of De vreemde oorlog van Giovanni Cantadore' Giovanni Cantadore is 21 als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Zijn vader is in 1918 -traditioneel- als Italiaanse schoorsteenveger naar Nederland gekomen, trouwde een Zeeuwse, en voedde zijn kinderen geheel Hollands op. Als de oorlog uitbreekt, blijkt Giovanni -die geen woord Italiaans spreekt- officieel nog steeds Italiaans staatsburger te zijn. Om aan de Italiaanse oproep voor militaire dienst te ontkomen, gaat Giovanni vrijwillig in Duitsland werken. Totdat hij ook daar door de mand valt, en alsnog 'voor zijn nummer' naar een onbekend vaderland wordt gestuurd. Twee woorden helpen hem daar door de oorlog heen: 'Niente capire'. Als het hem lukt om naar Nederland te vluchten, wacht hem daar nog 'slechts' de hongerwinter. Deel 3:Italië- Nederland Samenstelling: Marnix Koolhaas INFO: -‘Hond & Baas. Een geschiedenis van haat en liefde’ – Jori Zijlmans, uitg, De Nieuwe Haagsche, isbn 90 77032 177 (verschijnt 29/6/2002) -Tentoonstelling ‘Wolven aan de lijn’- Teylersmuseum, Haarlem Tentoonstelling ‘Een haat –liefdeverhouding’-Haags Historisch Museum, Den Haag v.a. 29 juni 2002 -‘Heilige voor halve dagen’- Peter ten Hoopen, uitg. Contact, isbn 90 254 9556 7 -‘Geven om te krijgen. Literair mecenaat in Nederland tussen 1900 en 1940’ – Helleke den Braber, uitg. Vantilt, isbn 90 75697 77 5 -Artikel Drents Volkslied: Drents Historisch Tijdschrift Waardeel, nr. 2-2002 boek 'De "pen gewijd aan Drenthe's dierbren grond". Literaire bedrijvigheid in de Olde Lantschap, 1816-1956 (z.p, 2001) 500-508

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Kees Sorgdrager: pottenkijker in Praag

vanaf 00:05:03

Tijdens een vakantie in Praag in 1990 bezocht Kees Sorgdrager het parlement. Hij kwam bij een persconferentie terecht en haalde met een journalistieke pose de Tsjechische tv.

De hechte band tussen mens en hond

vanaf 00:11:06

Honden zijn voor mensen al eeuwen een belangrijk dier. De adel pronkte met rashonden, terwijl het volk het dier voor de hondekar spande. Later ontstond een kameraadschappelijkere relatie. Volgende week openen twee tentoonstellingen en verschijnt er een boek over de relatie tussen de mens en de hond. Jori Zijlmans, samenstelster van een van de tentoonstellingen en het boek ‘Hond & baas’ in gesprek met Annelies van der Goot.

De grand tour van hippies naar India in de jaren zestig

vanaf 00:35:23

Peter ten Hoopen maakte in de jaren zestig de grand tour van hippies naar India en schreef daarover zijn autobiografisch reisverslag: Heilige voor halve. Het werd een zoektocht naar spiritualiteit, maar ook een verblijf in een regio waar het prettig toeven was.Een interview van Jos Palm.

Europa poliovrij: geschiedenis van een ziekte

vanaf 01:03:00

Europa is poliovrij verklaard. Hoe is de strijd tegen deze ziekte overwonnen en is de overwinning compleet? Annelies van der Goot spreekt met Harrie van der Avoort.

TPG-postzegel met een onjuist Drents volkslied

vanaf 01:09:11

Op de speciaal uitgegeven postzegel van de provincie Drenthe blijkt een volkslied te zijn afgedrukt dat officieel geen volkslied is. Historicus Henk Nijkeuter over deze fout. Een reportage van Gerard Leenders vanuit Assen over een misser van TPG Post bij het 150 jarig bestaan van de postzegel.

Literair mecenaat in Nederland tussen 1900 en 1940

vanaf 01:16:12

Auteurs zoals Willem Kloos, Jacques Bloem en Hendrik Marsman werden financieel ondersteund door assuradeurs Frans Mijnssen en René Radermacher. Wat waren hun motieven en trokken de schrijvers zich iets van hun weldoeners aan? Een interview van Annelies van der Goot met Helleke van den Braber over haar promotie: Geven om te krijgen. Literair mecenaat in Nederland tussen 1900 en 1940.

Het Spoor terug: Niente capire of De vreemde oorlog van Giovanni Cantadore: deel 3

vanaf 01:24:05

Giovanni Cantadore is 21 als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Zijn vader is in 1918 als Italiaanse schoorsteenveger naar Nederland gekomen, trouwde een Zeeuwse, en voedde zijn kinderen geheel Hollands op. Als de oorlog uitbreekt, blijkt Giovanni, die geen woord Italiaans spreekt, officieel nog steeds Italiaans staatsburger te zijn. Om aan de Italiaanse oproep voor militaire dienst te ontkomen, gaat Giovanni vrijwillig in Duitsland werken. Totdat hij ook daar door de mand valt, en alsnog voor zijn nummer naar een onbekend vaderland wordt gestuurd. Twee woorden helpen hem daar door de oorlog heen: Niente capire. Als het hem lukt om naar Nederland te vluchten, wacht hem daar nog slechts de hongerwinter. Deel 3: Italie- Nederland Samenstelling: Marnix Koolhaas

advertentie